Devlet Tiyatrosu Erzurum’da genç yazarlar aradı

Atatürk Üniversitesindeki Yazarlık Ana Sanat Dalı, Devlet Tiyatrosuyla büyük bir projeye imza attı.

Erzurumajans-Atatürk Üniversitesindeki Yazarlık Ana Sanat Dalı, Devlet Tiyatrosuyla büyük bir projeye imza attı. Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Mustafa Kurt’un başlattığı proje üç gün boyunca devam etti.

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğünce Türk tiyatrosunun gelişimine katkı sağlamak ve Türkiye'deki tiyatro oyun yazımının yaygınlaşması amacıyla düzenlenen "Oyun Yazarlarının keşfi projesi" programı Erzurum’da gerçekleştirildi.

Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalının ortaklaşa olarak düzenlediği programın Erzurum ayağı 3 gün boyunca devam etti. Programa Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Mustafa Kurt, Devlet Tiyatrosu Edebi Kurul Başkanı Bozkurt Kuruç, Başrejisör Hakan Çimenser, Başdramaturg Canan Kırımsoy ile çok sayıda yönetmen, oyuncu ve dramaturg katılırken, Atatürk Üniversitesinden de Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı öğretim üyeleri iştirak etti.

KURT: KAPILARIMIZ GENÇ YAZARLARA ARDINA KADAR AÇIK

Programın açılış konuşmasını yapan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, genç yazarların Türk Tiyatrosuna katkı sağlamalarını amaçladıklarını belirterek, "Türkiye'nin her tarafından yeni yazarlar çıkmalı. Kapımız ardına kadar hepsine açık. Türk kültürünün sandıklar dolusu hazinesi var. Yazmaktan korkmayın, mutlaka sizin yazdığınız eseri birisi bulur, gün yüzüne çıkartır. Genç yazarlarımızı destekliyoruz. Bu sene yine daha önce devlet tiyatrosunda hiç oynanmamış, yazarlarımızın eserleriyle 12 bölge tiyatromuzu açacağız. Yeni yazarlara, genç yazarlara çok önem veriyoruz" dedi.

BULAT: EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN MUTLUYUZ

Programın açılışında bir konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bulat de böyle bir projenin kendileri açısından çok değerli olduğunu dile getirerek, “fakülte olarak dolu dolu etkinlikler ve çalışmalar yapıyoruz. Özellikle öğrencilerimizin gelişmesi ve ülkemize alanlarında layıkıyla hizmet etmeleri için donanım kazandırmaya büyük gayret sağlıyoruz. Bu proje de buna doğrudan hizmet edecek olan bir çalışma. Böylesi bir projeye ev sahipliği yapmak bizi ayrıca mutlu etmiştir” şeklinde konuştu.

AYDEMİR’DEN GENEL MÜDÜR KURT’A TEŞEKKÜR

Proje ile yürütülen atölye çalışmaları hakkında görüşlerini dile getiren Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Bünyamin Aydemir ise Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Mustafa Kurt’un Erzurum’a ve bölümlerine olan ilgisinden dolayı minnet duyduklarını ifade ederek, “sayın Genel Müdür bölümümüze ve öğrencilerimize oldukça özenli ve sıcak yaklaşımlar sergiledi. Bu bizleri ziyadesiyle mutlu ederken, sorumluluğumuzu da iyi ce perçinledi” dedi.

ÖĞRENCİLER YAZDIKLARI OYUNLARI PAYLAŞTILAR

Yazarlık Sanat Dalı öğrencilerinin 3 günlük atölye çalışmaları boyunca yazdıkları oyunları devlet tiyatrolarından gelen heyetle paylaşma imkanı bulduklarını anlatan Yard.Doç. Dr. Aydemir, bu durumun öğrencileri fazlasıyla motive ettiğini söyledi. Yazarlık Sanat Dalı Başkanı Yard.Doç. Dr. Aydemir, öğrencilerin ayrıca atölye yürütücülüğü yapan Devlet Tiyatrosu sanatçıları ve yöneticilerinin deneyimlerinden de yararlanma fırsatı elde ettiklerini, bu durumun da öğrencilerin eğitim süreçlerine ciddi katkı ve kazanımlar sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

Bu arada 3 gün devam eden atölyelerde 10 yazarlık öğrencisinin 10 oyunu üzerine çalışmalar yapıldığı öğrenildi. Yoğun geçen çalışmalar sonucunda üzerinde fikir birliğine varılan oyunların çeşitli sahnelerde oynanma imkanına sahip olacağı bildirilirken, özellikle bölge tiyatrolarının açılış oyunlarının genç yazarların yazdıkları oyunlardan oluşacağı öğrenildi. 

09.04.2018 23:00:00