DASİDEF eylem planını Bakan Yılmaz'a sundu

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Erzurum'a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Xanadu Otel'de Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) yönetim kurulu ile bir araya geldi.

Erzurumajans-Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Erzurum'a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Xanadu Otel'de Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) yönetim kurulu ile bir araya geldi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, barış sürecinde sağlanacak güven ve huzur ortamı oluşturulduğu zaman bölgedeki kalkınma sürecinin daha hızlı olacağını, özel sektörlerin bu bölgelere yatırımlarını daha güçlü şekilde gerçekleştireceklerini söyledi.
Toplantıda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, özellikle komşu ülkelerle olan ticari ilişkilerin arttırılması konusunda nelerin yapılabileceğini söyledi. Yılmaz, "Başta İran olmak üzere ilişkilerimiz her ne kadar iyi olmasa da siyasetten bağımsız olarak söylüyorum. Ticaret yapmak için büyük bir Pazar. Erzurum'un İran ile ticaret yapması için hiçbir engel görmüyorum. Tabi birkaç küçük sorunlardan hariç Çin bu pazardan istifade ediyor. Doğudaki 3 önemli il Van, Trabzon, Erzurum önemli bir pazar. Aynı zamanda İran ekonomisi ile uğraşıyorum. Bu Pazar çok önemli muhakkak gitmemiz lazım bu fırsatları değerlendirelim." dedi.

DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dolar, federasyon olarak hazırladıkları Eylem Planını Bakan Yılmaz'a sundu.

Dolar, "Doğu Anadolu Bölgesinde Organize Sanayi Bölgesi inşaatları büyük çoğunlukla tamamlanmış bulunmaktadır. Ancak OSB'lerin altyapı sorunu devam etmektedir. Söz konusu altyapı sorunları en kısa zamanda çözülmeli ve OSB'ler cazibe merkezi haline getirilmelidir. Bölge'nin sanayileşmesine ivme kazandıracak güven, işbirliği ve örgütlenmeyi özendiren ve nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayan sosyal alt yapının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda Doğu Anadolu Bölgesi KUDAKA, SERKA, DAKA ve FKA Bölgelerinde firmaların nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması, kurumsallaşma, dış ticaret desteklerinin alınabileceği, fuarların, dış ticaret heyetlerinin düzenlenebileceği, "İşadamları Okullarının" kalkınma ajansları güdümünde ama STK'lar yürütücülüğünde kurulması. Bölge'de örgütlenme ve kümelenmeyi(Mobilya, Tekstil, Gıda vb) teşvik ederek sanayi sektöründe sermaye birikiminin arttırılması, bölgede hâkim olan finansman sorununa kalıcı çözümlerin üretilmesi. Kalkınmada öncelikli yörelerin coğrafi kapsamı daraltılmalı, devlet yardımları belgeli yatırımlarda katma değer uygulamaları ve vergi indirimi gibi konularda kalkınmada öncelikli yörelerde farklı uygulamalar yapılmalıdır. Bölgede Tarım ve Hayvancılığın tekrar ele alınması ve bu sektörlere geri dönüşüm sağlanması" diye konuştu.

Dolar, "Doğu Anadolu bölgesi denilince ekonomik olarak akla ilk gelen sektör tartışmasız tarım ve hayvancılıktır. Bölgenin tarım ve hayvancılığa uygun meralara sahip olması nedeni ile çok geniş bir sektör alanı ortaya çıkmaktadır. Fakat tarım ve hayvancılığın "Yem üretilmeden Hayvancılık yapılamaz" Bunun sebebi ileri teknolojiler kullanılmadan yapılması, bölgede istihdamın artırılması açısından yetersiz kalmasıdır." dedi.

Ayrıca; Bölgenin iklim şartları ve rakımdan dolayı kışları zor şartlarda geçmekte. Bu sebeple Pozitif ayrımcılık istiyoruz şeklinde konuşarak DASİDEF Doğu Anadolu Kalkınma eylem planını Bakan Yılmaz 'a sundu.

Yılmaz; "Bölgede DAP eylem planını tekrar ele alınacağını belirterek, Bölgede Yeni bir işletmecilik Modeli lazım, Özel sektör mantığı ile çalışmalı bölgede girişimcilik geliştirilmeli ve Tarım Hayvancılık sektörü bölgenin kalkınması için elzemdir." şeklinde konuştu. 

08.04.2013 14:43:03