DAİB'ten Gürcistan çıkarması!..

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği'nce (DAİB) inşaat malzemeleri sektörel ticaret heyetinden Gürcistan çıkarması. Başkent Tiflis ve Batum'da işadamlarıyla araya gelen DAİB üyeleri, TÜYAP tarafından 16'ncısı düzenlenen Uluslararası Yapı ve Yapı Teknolojiler

Erzurum Ajans-Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nce (DAİB) inşaat malzemeleri sektörel ticaret heyetinden Gürcistan çıkarması. Başkent Tiflis ve Batum’da işadamlarıyla araya gelen DAİB üyeleri, TÜYAP tarafından 16’ncısı düzenlenen ‘Uluslararası Yapı ve Yapı Teknolojileri’ fuarına katıldı.

Erzurum,Erzincan, Bayburt, Ardahan, Kars, Elazığ, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Batman, Bitlis, Van, Siirt, Şırnak ve Hakkari’de inşaat sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 50 işadamı, DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel öncülüğünde

geçtiğimiz 18 Mayıs’ta karayoluyla Gürcistan’a gitti. DAİB Genel Sekreteri Fikret Kabakuş tarafından Erzurum’dan uğurlanan ticari heyet, aynı gün akşam saatlerinde Türkgözü sınır kapısından geçerek başkent Tiflis’e ulaştı. Radisson Hotel’de konaklayan heyet onuruna Türk restaurantında yemek verildi.

Gezinin ikinci gününde Radisson Hotel’de düzenlenen Türkiye - Gürcistan İnşaat Sektörel Ticaret programının açılış törenine DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Tiflis İşverenler Federasyonu Başkanı Elguca Meladza, Tiflis Türk Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Ramazan Yıldırım, Gürcü ve Türk işadamları Derneği Başkanvekili Osman Nuri Öztürk ile Türk ve Gürcü işadamları katıldı.

Programın açılış bölümünde konuşan DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel, Devlet Bakanı Zafer çağlayan’ın himayelerinde sürdürülmekte olan komşu ve çevre ülkeler stratejik planı kapsamında Dış Ticaret Müsteşarlığı Koordinatörlüğü ve DAİB organizatörlüğünde gerçekleştirilen inşaat sektörel ticaret heyetiyle birlikte Gürcistan’da bulunmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

TİCARET HEYETLERİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Şengel,“Uluslar arası ticaret, ülkelerin ekonomik olarak gelişmesi ve dolayısıyla vatandaşlarının refahının artırmanın en önemli unsurlarından biridir. Bunun bölgesel istikrar ve güvenliğe de çok önemli katkıları vardır. Bu nedenle biz, ticaret heyetlerine büyük önem veriyoruz. Doğru ve güvenilir işadamlarının bir araya gelmesini sağlayabilirsek, inanıyorum ki ticaret hacmimiz ve ilişki kuran işadamlarının sayısı hızla artacaktır. Amacımız küreselleşen ve mesafelerin çok kısaldığı günümüz dünyasında komşu iki ülke olarak karşılıklı ticaretimizi kat kat artırmaktır. Bilindiği üzere Türkiye ve Gürcistan önemli ticaret yolarlının üzerinde bulunan stratejik konuma sahip iki ülkedir. Bakü – Tiflis- Ceyhan boru hattı ve Bakü – Tiflis – Kars demiryolu projeleri sonucunda ülkelerimiz adeta bir ulaşım ve enerji koridoru haline gelmiştir. Görüldüğü üzere bizim kader bağımız var. Gürcistan ile Türkiye arasında her alanda gelişerek devam eden diyalog ve ilişkilerin bir sonucu olarak özellikle ticari ve ekonomik alandaki işbirliğimizin de diğer ülkelere örnek teşkil edecek bir düzeye gelmesi kanaatindeyiz. 2010 yılı itibariyle ülkemizden gürcistan7a toplam 823 milyon 118 bin dolarlık ihracat gerçekleşirken, birliğimiz kanalıyla kayda alınan ihracat 59 bin 732 dolar sevilerinde kalmıştır. Bu rakamlar komşu iki ülke dış ticareti için yeterli değildir. Gürcistan’a sınır olmasına karşın doğu Anadolu bölgemizle olan dış ticaret hacmi ise çok daha düşük seviyededir. Coğrafi yakınlığımızı ticari ilişkilerimize de mutlaka yansıtmamız gerekmektedir” diye konuştu.

GÜRCÜ İŞADAMLARINA DOĞU DAVETİ

Doğu Anadolu bölgesi’nde özellikle çimento, mermer, doğal taş, plastik, boya ve mobilya ürünlerinde önemli bir potansiyelin dile getiren Şengel, “Gürcistan’ın inşaat malzemeleri ihtiyacının bir kısmının bölgemizden karşılanabileceğine inanıyorum. Mevcut karayolları ve yakın bir zamanda hizmete açılmasını beklediğimiz demiryolu ulaşımının yanında Tiflis- Erzurum uçak seferlerinin başlatılmasının ülkelerimiz arasındaki ticaretin istenilen seviyelere gelmesinde önemli rol oynayacağı kanaatindeyiz. Buradan dostluğumuzu geliştirmek, birbirini daha yakından tanımak ve ilişkilerimizi artırmak amacıyla Gürcistanlı işadamlarını ticaret yapmaya, öğrencileri üniversitelerimizde okumaya, Gürcistanlı turistleri tarihi ve turistik güzelliklerden yararlanmaları için Doğu Anadolu Bölgemize davet ediyorum. Bu ziyaretin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin artarak gelişmesi adına büyük bir fırsat oluşturacağına inanıyor, bu tür temaslar sayesinde gelişen ilişkilerimin önümüzdeki dönemde dış ticaret ve yatırım alanlarına da olumlu katkı yapacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

BİR ÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR

Gürcistan’da özellikle inşaat, tarım ve enerji sektörlerinde ciddi yatırımlar gerçekleştirildiğini dile getiren Tiflis İşverenler Federasyonu Başkanı Elguca Meladza, “Bu yatırımlar, Türk işadamları tarafından da yapılabilir. Türk işadamlarının Gürcistan’daki ticari faaliyetlerinin artırılması için elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Bu tür gezilerle ikili ilişkilerin geliştirileceğine inanıyoruz. Gürcü ve Türk işadamları bir çok alanda işbirliği yapabilir. Böylece komşu iki ülke arasında ticaret hacmi de daha da artabilir” diye konuştu.

İŞADAMLARIMIZIN YANINDAYIZ

Tiflis Türk Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Ramazan Yıldırım, Türk işadamları heyetini Tiflis’te görmekten dolayı memnuniyet duyduklarını belirterek, “İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin çok daha ileri boyutlara taşınabileceğine inanıyoruz. İş adamlarımızın burada yapmayı planladığı bütün çalışmalarda yanlarında olmaya hazırız. Her konuda bizimle işbirliği yaparak burada, güvenli bir ticari bağ kurabilirler” dedi.

İKİLİ GÖRÜŞMÜLER OLUMLU GEÇTİ

Konuşmalar sonrası Türk ve Gürcü işadamları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Yaklaşık 4 saat süren görüşmelerde her iki ülke işadamları arasında yapılan ticari bağlantıların en kısa sürede eyleme dönüştürülmesi kararlaştırıldı.

TİFLİS BÜYÜKELÇİSİ BURHAN, HEYETİ KABUL ETTİ

Gürcistan gezisi kapsamında Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Murat Levent Burhan’ı makamında ziyaret eden DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel ve beraberindekiler, programları hakkında bilgi verdi. Türk işadamlarının ziyaretinin kendisini memnun ettiğini belirten Büyükelçi Burhan, “Gürcistan, iş dünyası için hala bakir bir bölge. Birçok ülkeden işadamları, buraya ciddi yatırımlar yapıyor. Türk işadamlarının da burada olması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle Batum bölgesinde inşaat sektöründe büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Türk işadamları da Gürcistan’a olan yakınlıktan dolayı burada ciddi işler alabilir. Gürcistan’da son dönemlerde büyük çapta HES projeleri yapılıyor. Bu projeler de Türk işadamları için önemli bir potansiyel oluşturabilir” diye konuştu.

GÜRTİAD ZİYARETİ

DAİB heyeti, Büyükelçilik ziyareti sonrası Gürcü ve Türk İşadamları Derneği’ni ziyaret ederek Başkanvekili Osman Nuri Öztürk’le bir süre görüştü.

Daha sonra TÜYAP tarafından 16’ncısı düzenlenen ‘Uluslararası Yapı ve Yapı Teknolojileri’ fuarına katılan DAİB üyesi 50 işadamı, Erzurum’dan Polat Kardeşler Yapı Malzemeleri ve Isı Sistemleri ile Kale Blok Bims’in şirketlerinin standlarını ziyaret etti. Türk işadamları, bu ülkedeki ziyaretlerinin son gününde düzenlenen gala yemeğinde Gürcü mutfağından çeşitli lezzetleri tatma imkanı buldu.

DAİB heyeti, ziyaretin son günündeki Batum gezisinin ardından üç günlük gezinin ardından Sarp Sınır Kapısı’ndan geçerek Türkiye’ye döndü.


22.05.2011 12:23:00