Erzurum Ajans-Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti'nin (DAGC) düzenlediği 2009 Basın Ödülü gecesinde konuşma yapan Cemiyet Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Erzurum'un 1870'li yıllardan bu yana köklü bir basın geleneğine sahip olduğunu ancak bugünkü ülke basınında Erzurum basınının pek de iç açıcı olmadığını vurguladı.
Özsoy, "Türkiye'deki gazetelerin tirajına bakıldığında Avrupa ülkelerine göre iyi durumda olmadığımız ortadadır. Ülke basını bu durumdayken yerel basının iyi olduğu elbette ki söylenemez. Buna bir de yaşadığımız ekonomik krizin yansımasını eklediğimizde durum daha da kötüleşmektedir" dedi.
DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Anadolu basınının kamu ilanları ile ayakta durduğunu, resmi ilan hakkı elde etmiş gazetelerin ilan gelirlerinin düşük olması, resmi ilan sıkıntılarının giderilmemesinden yakındığını belirtti. Özsoy, daha önce yerel gazetelerde yayınlanan icra ilanlarının, limitlerin yükselmesiyle birlikte yaygın medyada yayınlanmaya başlamasının sonucu yerel medyanın ciddi anlamda kaynak kaybına neden olduğunu söyledi Bu konuda, İcra İflas Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin yerel basına bir kaynak sağlayacağını vurgulayan Cemiyet Başkanı Özsoy, "Belli bir limit altındaki icra-iflas uygulamalarının yerel basında yer almasının sağlanması sektörde ciddi kaynak girişine neden olacak ve yerel basına can suyu sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
"BASIN İLAN KURUMU KENDİSİNİ YENİLEYEMEDİ"
getirdi.
"YIPRANMA HAKKININ GERİ VERİLMESİNİ İSTİYORUZ"
"Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında gazetecilerin elinden alınan yıpranma hakkı, gazetecilere yapılan büyük bir haksızlık olarak nitelemekteyiz. Meslek örgütlerimizin reform öncesi gerçekleştirdiği sayısız girişimin sonuçsuz kalması, mesleğe yeni katılan arkadaşlarımızın yıpranma hakkından mahrum görev yapmalarına neden olmaktadır. Sürekli stres içinde hatta can güvenliği tehdidi altında çalışan gazeteci, günün 24 saati, haftanın 7, yılın 365 günü görev başındadır, görev bilincindedir. Tüm bu gerçekler ortadayken, gazetecilerin yıpranma hakkını elinden almak, yani bir anlamda gazetecilere 'Siz yıpranmıyorsunuz' demek büyük haksızlıktır. Gazeteciler, değil yıpranmak, meslekleri uğruna canlarından olmuştur, olmaktadır. Bu gerekçeler ışığında, konunun yeniden gündeme getirilerek, elimizden alınan yıpranma hakkımızın iade edilmesini istiyoruz."
Türkiye'de yaklaşık 50 yıl aradan sonra bugünkü hükümet tarafından çıkarılan Basın Yasası'nın çoğu gazeteciyi memnun ettiğini ve KOSGEB Yasası'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilmesinin yerel medya için olumlu ve sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Özsoy, yerel medya kurumlarının KOBİ statüsüne kavuştuğunu dile getirerek şöyle devam etti:
en azından Sarı Basın Kartı taşıyan gazeteciler nezrinde kaldırılmalı. Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından belirli kriterler çerçevesinde dağıtılan sarı basın kartlarıyla ilgili yakınmalar son yıllarda büyük oranda arttı. Üzerinde Başbakanlık yazmasına karşın, kartın resmi ve özel sektördeki işlemlerde kabul görmemesi bu yakınmaların başında gelmektedir. Özetle basın kartının kimlik olmadığı bir süreç yaşıyoruz. Sarı basın kartlarının kimlik olarak kabulü için gerekli düzenlemelerin yapılarak yaşama geçirilmesini diliyoruz."
17.05.2010 00:01:00