Cumhurbaşkanı Erdoğan gece yarısı onayladı

Atatürk Üniversitesi'nin 17'nci Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu oldu.

Görev süresi dolan Prof. Dr. Ömer Çomaklı yerine Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu atandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gece yarısı imzaladığı atama kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı.

 

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, 17’inci rektör oldu.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gece yarısı imzaladığı 2024/286 tarih ve sayılı atama kararında “Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince Prof. Dr. Ahmet HACIMÜFTÜOĞLU atanmıştır” denildi.

 

 

PROF. DR. AHMET HACIMÜFTÜOĞLU KİMDİR?

 

1975 tarihinde Trabzon Çaykara’da doğdu. İlkokulu Erzurum Atatürk İlkokulu, ortaokulu Erzurum Anadolu Lisesi ve liseyi Erzurum Fen Lisesin’de tamamladı.1993 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinden (Çapa) 1999 yılında mezun oldu. Aynı yıl yapılan TUS sınavı sonrasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalında uzmanlık eğitimine başladı. 2003 yılında uzman ve ardından Yrd. Doç. oldu. Haziran 2007 yılında Doçentliğe ve Şubat 2013’de Profesörlüğe atandı. 2022 yılında “Tıbbi Biyoloji ve Genetik” dalında 2. Doktorasını tamamladı.

 

2005 yılında gittiği Amerika Ohio State Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kentucky Üniversitesi Sensör Teknoloji Merkezlerinde 13 ay çalıştı. 2008 yılında beyin nörotransmitter ölçümü yapabilen Türkiye’deki ilk, Avrupa’daki 2. “Beyin Sensör Laboratuarı” nı Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalında kurdu.

 

2007 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ilk TÜBİTAK 1001 projesini aldı. 2013 yılında Atatürk Üniversitesi’nin şu ana kadar ki en büyük bütçeli (1,3 milyon Euro) TÜBİTAK 1003 projesini aldı. Dört ayrı üniversiteden toplam 36 araştırmacının çalıştığı TÜBİTAK 1003 projesinin yöneticiliğini, yürütücülüğünü yaptı ve 2017 yılında tamamladı. Bu proje sonucunda Türkiye’de nörotransmitter kaydı yapan ülkemizin “ilk biyouyumlu beyin elektrotları”nı ekibiyle birlikte üretti. Ayrıca yine ekibiyle birlikte beyin hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılacak dünyadaki ilk “beyin nörotransmitter düzeyi ölçebilen tıbbi cihaz”ını keşfetti. Elektrot ve cihazların ulusal ve uluslararası patent başvurularını yaptı.

 

Toplamda 4 TÜBİTAK projesi ile birlikte 42 Bilimsel projenin yürütücülüğünü gerçekleştirdi.

 

Uluslararası SCI ve SCI-E kapsamındaki saygın dergilerde 190 makalesi ve 36 uluslararası bilimsel bildirisi bulunmaktadır. 2023 yılı içinde impakt faktörü 24 olan bir dergide pankreas kanseriyle ilgili uluslararası ortaklı bir makalesi yayınlanmıştır. Son 1 yıl içerisinde makalelerine 980 atıf yapılmıştır. Google Scholar kayıtlarına göre Tıbbi Farmakoloji alanında dünya 2.’sidir.

 

Dünyanın en saygın dergilerinden Nature Lipids in Health and Disease (Springer) dergisinde editörlük görevi yürütmektedir. Tıbbi Farmakoloji alanında “Recent Trends in Pharmacology” dergisini kurmuş ve baş editörlüğünü yapmaktadır.

 

10 yüksek lisans 19 doktora öğrencisi mezun etmiştir. Ayrıca 5 doktora öğrencisi bitirme aşamasındadır.

Hacımüftüoğlu, Sağlık Bakanlığı ve Türk Patent Enstitüsüne göre etken maddesi ülkemizde keşfedilmiş ve patentleri alınmış Türkiye’nin ilk milli ilacını bulan kişidir.

 

Hacımüftüoğlu’nun 2’si Amerika olmak üzere, Japonya, Kanada, İngiltere, Almanya’dan alınan 6 uluslararası ve toplamda 15 patenti bulunmaktadır.

 

Ülkemizin preklinik çalışmalardan başarıyla geçen COVİD-19 aşılarından biri olan “Rekombinat Teknolojili Atavaks Aşısı” nı ekibiyle birlikte üreten Hacımüftüoğlu, şu an Alzheimer Hastalığına yönelik YÖK destekli 2 milyon TL bütçeli “Alzheimer Hastalığına Karşı Aşı Geliştirme” projesini yürütmektedir. 2021 yılındaki kuruluşundan beri müdürlüğünü yürütmekte olduğu Atatürk Üniversitesi Aşı Geliştirme ve Uygulama Merkezinde Türkiye ve dünyadaki ilklerden olacak olan “Romatoid Artrit Aşısı”, “Antibiyotik Direnç Aşısı” ve “Kanser Aşısı” çalışmaları, Hacımüftüoğlu’nun yürütücülüğünde önemli aşamalar kaydetmiştir. Bu çalışmalar sonucu Atatürk Üniversitesi Araştırma Üniversiteleri Odak Alanlarından olan Aşı Alanında “Odak Alan” olmuştur. Şu an Üniversite “Aşı Odak Alan Koordinatörü” görevini de yürütmektedir.

 

Mart 2020’de yaklaşık 1300 kişinin katıldığı Uluslararası Biyoteknoloji Organizasyon ve Kongresinin (İVEK) kongre ve organizasyon başkanlığını yapmıştır.

 

Hacımüftüoğlu 2015 yılı Avustralya, Brisban Dünya Farmakoloji Kongresi açılış konuşmasını yapmıştır. Ayrıca geliştirdiği dünyadaki ilk biyouyumlu beyin mikroelektrotları üzerine konferans vermek üzere San Diego State University, California, ABD tarafından davet edilmiş ve Haziran 2019'da bu üniversitede bir konferans vermiştir.

 

2014 yılından beri Türkiye Beyin Araştırmaları ve Sinir Bilimleri Derneği (TÜBAS) yönetim kurulu üyesidir. Avrupa’daki beyin hastalıkları derneklerinin bağlı bulunduğu Avrupa Sinir Bilim Federasyonu (FENS)’in 2016’dan beri Yönetim Kurulu Üyesidir.  2019 FENS Sırbistan Kongresini düzenlemiştir.

 

2013-2017 yılları arasında TÜBİTAK TEYDEP Biyoteknoloji Yürütme Komitesi Üyeliği görevini yapmıştır. 2021 yılından beri TÜBİTAK BİDEB Danışma Kurulu Üyesi ve TÜSEB Biyoteknoloji Bilim Kurulu üyesidir. HABER MERKEZİ

 


16.08.2024 02:41:50