Çocuklarınızı uzak tutun!..

Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Plastik ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda görevli Doç. Dr. Önder Tan, yaz mevsimiyle birlikte özellikle parmak kopmalarında artış olduğunu, ailelerin çocuklarını tarım makinel

Erzurum Ajans-Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Plastik ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda görevli Doç. Dr. Önder Tan, yaz mevsimiyle birlikte özellikle parmak kopmalarında artış olduğunu, ailelerin çocuklarını tarım makinelerinden uzak tutmaları gerektiğini söyledi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi bünyesinde 7 yıl önce hizmete giren Plastik ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Önder Tan, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte el, ayak ve parmak kopma vakalarının arttığını belirtti. Köylerde çiftçi ailelerin traktör, biçer, patos gibi tarım makinelerinden çocuklarını uzak tutmaları gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Önder Tan, şöyle dedi:

"Özellikle yaz aylarında tarım faaliyetlerinin yoğunlaştığı için dikkatsizlik sonucu tarım makinelerinden çok fazla yara alan oluyor. Bu şekilde bir kaza olduğu zaman sağlık görevlilerinin hastayı en yakın plastik ve estetik cerrahiye yönlendirmesi gerekiyor. Ameliyatların başarısı zamanla çok alakalı. Hasta bize ne kadar erken gelirse ameliyatın iyi geçme şansı da o kadar yüksek oluyor. Diğer bir konu kopan organın gelene kadar buzda veya soğukta bekletilmesi çon önemlidir. Son yıllarda parmak kopmalarında çok fazla artış oldu. En fazla zararı çocuklar görüyor. Çocukların tarım makine ve aletlerinden uzak durması gerekir. Çok küçük yaşta çocuklar bile organları kopmuş halde bize gelebiliyor. Ailelerin bu konuda daha bilinçli olmalıdır.


13.08.2011 14:25:00