Erzuru Ajans- Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği suyun hor kullanılmasını, kirletilmesini, su kaynaklarının yok edilmesine seyirci kalınamayacağının altını çizerek, bu yıl daha farklı bir çalışma sergileyeceklerini açıkladı.
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş dünyanın su sorununun giderek arttığına dikkat çekerek, ülkemizde son günlerde meydana gelen yağışların bizleri aldatmamasına dikkat çekerek, yaz aylarının oldukça sıcak ve kurak geçeceğini belirtip suyun israf edilmemesi ve hor kullanılmaması için çalışma başlattıklarını söyledi.
BİLİNÇSİZ HOR KULLANIM YAŞAMI YOK EDİYOR
Göktaş, “Bilinçsiz ve hoyratça kirletilen ve yok edilen su kaynakları nedeniyle kısa vade sonra büyük bir su sorunu yaşayacağız. Küresel ısınma nedeniyle bilim adamlarının son yıllarda hazırladıkları raporlar oldukça ürkütücüdür. Bu raporlara göre Küresel ısınma yüzünden yüz milyonlarca kişi dünyada açlık ve susuzluktan ölecek. Seller ise evleri yutacak. Bitki türlerinin ise yarısı yok olacak. 2050 yılına kadar Avrupa da küçük buzullar yok olacak. Büyükleri de önemli ölçüde küçülecek. 2100 de Avrupa’daki bitki türlerinin yarısının nesli tükenmiş olacak. Doğal yaşamları yok alan kutup ayılarının nesli tükenecek. Bu Avrupa açısından böyle… Oysa bu mesele tüm dünya ülkelerini ilgilendiriyor. Yani hepimizi ilgilendiriyor” dedi.
ÜLKEMİZİN GERÇEKLERİ ORTADA
Göktaş, “Bizim ülkemize baktığınızda yaşadığımız gerçekler ortada. Yeşili ve bitki örtüsünü hızla talan ediyor, yok ediyoruz. Betonlaşma ve çarpık yapılaşma her alanda var. Kıyıda, dağda, ovada her yerde inşaat var, betonlaşma var. Eğe bölgesinde Meles, Bakırçay, Büyük ve Küçük Menderes deltalarında geçtiğimiz yıllar yaşadığımız kuraklıkları unutmayalım. Geçtiğimiz yıl bu bölgelere gelen 65 bin civarındaki kuş sayısı 40 bin civarına düşmüştü. Sıcaklar arttıkça, bilinçsiz tüketilen sular nedeniyle, kuraklık ve bitki örtüsünün yok edilmesi vesilesiyle bu bu sayı daha da düşecektir. Mersin’de kuş cenneti olarak bilinen ve Silifke ilçesi yakınındaki doğal koruma alını olarak belirtilen yere de eskisi gibi kuşlar gelmez oldu. Göksu deltası büyük sıkıntı içinde... Bilinçsiz ve hor kullanım yurdun her yerinde mevcut… Sazlıklar kuruyor. İzmir Kuş cennetinde de aynı olaylar yaşanıyor. Çoğu yerde deltaları besleyen derelerden su gelmez oldu. Göç nedeniyle gelen kuşların artan sıcaklık ve kuraklık yüzünden göç etmemeleri ve kendilerine başka yer aramamaları da ilginçtir. Ege de ve Akdenizin her tarafında geçtiğimiz yıllar kuraklık baş göstermişti, unutmayalım” dedi.
KAÇAK VE HOR KULLANIM
Götaş, ”Ayrıca bilinçsiz sulama ve kaçak kullanım yüzünden su kaynaklarımız çok hor kullanılmakta. Konya’da tarımsal sulama yüzünden birçok sulak alanın kuruduğunu, yer altı su seviyesinin son 20 yılda 20 metreden fazla düştüğü hepimiz biliyoruz. Sadece Konya’da geçen yıl itibari ile 30 bine yakın kaçak kuyu bulunuyor. Bilinçsiz kullanım yüzünden su seviyesinin düşmesinden dolayı yeraltında kirlenme ve tuzlanma riskinin ortaya çıktığı da gerçek. Suyu akıllı kullanmaz isek kuraklık pek yakında yurdumuzun her tarafında kapımızı çalacak. Ve sonucu da felaket olacak. Bizi ise ülke olarak 2020 yılına kadar büyük sıkıntılar bekliyor” dedi. Göktaş, “Ağaçlandırma, yeşillendirme çalışmaları hızla artmalı. Suyu hor kullanmayalım, kaçağı, yanlış kullanımı, kirletilmeyi bir an önce önlemeliyiz. Etkin tedbir ve denetim altına almalıyız” diye konuştu.
TOPLUMSAL BİLİNÇ ARTTIRILMALI
Göktaş, “Konunun önemine binaen gençlerimiz başta olmak üzere tüm topluma, yaşayan bireylere sağlıklı bir dünya ve yaşam için temiz suyun gerekliliğini ve önemini öğretmeliyiz. Su kaynaklarımızın temiz kalması, hor kullanılmaması, kirletilmemesi için bilgi düzeyinin yükseltilmesi amacıyla, Başta Çevre ve orman Bakanlığı, DSİ, Üniversiteler, Sağlık Bakanlığı, Sivil Toplum kuruluşları el ele vererek seminer, panel, konferans, eğitim çalışmaları yapılmalıdır. Afişle, broşür ile, el ilanı ile sıkı bir çalışma başlatılmalıdır. Biz bu bağlamda çalışmaya bu günden itibaren başladık. Kendi imkân ve olanaklarımızla afişler, il ilanları, broşürler yaptırdık. Yurt geneli yollara koyuluyoruz. Herkesin ve her kesimin bu işin ucundan tutması gerektiğine inanıyor, bu yıl konuya daha duyarlı bir şekilde çalışma yapılmasını bekliyoruz” dedi.
ÇETKODER HAZIRLATTIĞI VATANDAŞI UYARDI
Su hayat demek… Onu israf etmeyelim. Hor kullanmayalım. Lütfen biraz daha dikkatli olalım.. İşte size evinizde ve çevrenizde kişisel olarak yapabileceğiniz bazı minik öneriler.
Çamaşır makinenizi veya bulaşık makinenizi tam dolu iken çalıştırınız.
Duşlarınızı kısa alınız ve duşunuza akış debisi düşük olan duş başlıkları takınız.
Tıraş olurken veya dişlerinizi fırçalarken suyu açık bırakmayınız.
Musluklarınızda su sızıntılarını önemseyin.Sızıntı yoluyla israf olan su miktarları çok büyük miktarlara ulaşabilmektedir.
Armatürlerinizi ve tesisatınızı sızıntılara karşı kontrol ettiriniz.
Bahçenizde bitkilerinizi sabah serinliğinde, buharlaşmanın minimum olduğu saatte sulayın.
Tuvalet sifonları en çok su israfı yapılan yerlerden birisidir.
Tuvalet sifonlarınızı gerekmedikçe çekmeyiniz.
Suyu çeşmeden içen yerlerde boruda ısınan su sebebi ile su soğuyuncaya kadar boşa akıtılır.
Suyu boşa akıtmak yerine soğutmak için buz kullanın.
Evlerinizde su tasarrufu sağlayacak özellikte armatürler kullanın.
Armatür satın alırken su tasarrufu sağlayıcı özelliği olup olmadığını araştırın.
Bulaşıklarınızı elle yıkadığınızda durulamak için direkt çeşmeden akarsu kullanmayınız.
Önce leğende köpüğü akıttıktan sonra suyunuzu kısık seviyede açınız ve durulayınız.
Durulamaya ara verdiğiniz durumlarda suyunuz kapatmayı ihmal etmeyiniz.
Meyve ve sebzelerinizi çeşmeden akan su yerine uygun bir kapta yıkayınız.
24.03.2011 16:22:00