Erzurumajans-Milyonlarca öğrencinin karnelerini alarak iki haftalık yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte 2017-2018 eğitim öğretim yılının birinci dönemini değerlendiren Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı İshak Çelebi, bazı sorunların çözümünde önemli başarılar sağlanmasına rağmen eğitim sisteminde yaşanan sıkıntıların tam olarak aşılamadığını ve istenilen başarıya ulaşılamadığını söyledi.
Okul ve derslik açığının kapatılması başta olmak üzere okul öncesi ve engellilerin eğitimi, yoksul öğrencilerin himayesi, ayrımcılıkla mücadele, demokratik eğitim sisteminin temellendirilmesi gibi konu başlıklarında önemli iyileşmeler sağlandığını ve Bakanlığımızın geçer not aldığını söyleyen DES Genel Başkanı Çelebi, Milli Eğitim Bakanlığının çalışmalarını değerlendirdi.
Ücretsiz ders kitabı uygulamasında eğitim-öğretim yılı başında yaşanan aksaklıklar, yabancı dil eğitiminin belirsizliği, liselere geçiş sisteminin ve sınavının öğrenciler ve veliler üzerinde oluşturduğu tedirginlik, mesleki eğitim, tayin, terfi ve atamalarda yaşanan aksaklıkların giderilmesi, yönetici yetiştirme ve seçme ile ilgili çağdaş bir sistemin kurulamaması Bakanlığın karnesinde bulunan ve ikinci dönem daha çok çalışması gereken konuları oluşturduğunu anlatan DES Genel Başkanı Çelebi, Bürokratlarımızın imam hatip okullarına bakış açısı sayısını artırmaktan öteye gidememiş, gereğinden fazla açılan imam hatip okulları kontenjanlarının yarısından fazlasının boş kalmasına, kaynakların israf edilmesine daha da önemlisi bu okullar üzerinde olumsuz bir önyargı oluşmasına neden olmuştur.
Kamuda en düşük düzeyde seyreden eğitim çalışanlarının maaşlarının, itibarlarının yükseltilmesi, eğitim çalışanlarına uygulanan şiddetin önüne geçilmesi, okulların güvenliğinin sağlanması gibi önemli konularda atılacak adımların eğitim bileşenlerinin moral ve motivasyonlarını yükseltecek ve sorunların çözümünü kolaylaştıracaktır diye konuştu.
Karne ile ilgili velilere de seslenen Çelebi, Karne dönemlerinde dayak, evden kaçma, intihar gibi birçok istenmeyen acı olaylara şahit olmaktayız.
Karne yalnızca öğrencinin değil aynı zamanda da anne-babanındır. Anne babalar başarısız karne getiren çocuklarıyla üzüntüsünü paylaşmalıdır. Her çocuk farklı becerilere sahip bir bireydir. Bir başkasıyla asla kıyaslanmamalıdır. Başarısızlığının nedenini birlikte konuşulmalı, yapılabilecekler belirlenmeli, eksik olduğu konular tespit edilerek, bunların nasıl gidereceğine birlikte karar verilmelidir. Gelecek dönem için başarısız olduğu derslerle ilgili neler yapılabileceği planlanmalıdır.
Birinci dönem, ülkemizin ilim ve medeniyet açısından en üst seviyeye çıkmasında, bugünün çocuklarının geleceğe hazırlamasında, emeği gecen tüm eğitim çalışanlarına teşekkür eder; öğretmen, öğrenci ve velilerimize iyi tatiller dileriz şeklinde konuştu.
19.01.2018 20:00:00