Buldan: Bıçak kemiğe 30 yıldır dayanmış!..

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, terör örgütü propagandası yapmak suçundan Özel Yetkili Erzurum İkinci Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılanan 4 gencin duruşmasını izledikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'nin 10'uncu yıldönüm törenlerinde ya

Erzurum Ajans-BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, terör örgütü propagandası yapmak suçundan Özel Yetkili Erzurum İkinci Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılanan 4 gencin duruşmasını izledikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'nin 10'uncu yıldönüm törenlerinde yaptığı açıklamayı değerlendirirken, "Bıçak kemiğe 30 yıldır dayanmıştır" dedi.

"Başbakan bir kaç gündür özellikle partimizi ve siyasetçilerimizi hedef gösteren açıklamalar yapıyor. Maalesef işte 'Ramazan ayını bekliyoruz, Ramazan ayından sonra çok farklı yöntemler uygulanacak, bıçak kemiğe dayanmıştır' gibi söylemler. Bize göre bıçak kemiğe 30 yıldır dayanmıştır. Başbakan 'bunun bedelini ağır ödeyecekler' diyor. Biz bu bedeli çok büyük ödedik. 30 yıldır bu ülkede bir kan akıyor. 30 yıldır bu ülkede savaş yaşanıyor. Bu 30 yıllık süreç içerisinde binlerce insan hayatını kaybetti. Bir o kadarı tutuklandı, bir o kadarı da sürgüne gitti. Bundan ötesi var mı, diye sormak isterim Başbakana. Yeni bir yöntem dediği nedir? Açıklamasını istiyoruz. Şu ana kadar denenmeyen yöntem kalmadı. Ölümse ölümleri, ceza ise cezaevlerini, sürgünler ise sürgünleri gördük. Farklı bir yöntem benim aklıma gelmiyor doğrusu. Başbakan eğer çok cesaretli ise hemen açıklasın, ' ben bundan sonra bunu yapacağım' desin. Herşey yaşadık. Kürt halkı olarak en büyük bedelleri verdik. Her türlü acıyı yaşadık. Ama bundan sonrası nasıl olur bilemiyoruz. Eğer gerçekten bu ülkede bir barış yaşanacaksa ki Başbakan 'Ramazandan sonra gerçek barış olacak' diyor. Bize göre en makul yöntem diyalog, müzakere yöntemidir. Belli bir mütabakat sağlanır. Bu mutabakat çerçevesinde barış sağlanır diyoruz. Bu yöntem uygulanmalıdır. Yoksa gerisi Türkiye'yi gerçek bir kaos ortamına sürükler. Bunu da istemiyoruz. "

3 TAHLİYE

Öte yandan Özel Yetkili Erzurum İkinci Ağır Ceza Mahkemesinde 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 20 Nisan 2011 günü tutuklanan Cenif Ç. (18),Ali A. (20),Hüseyin E. (20),Pınar T. 'nin (22) bugün yapılan ilk duruşmasına Bdp Iğdır milletvekili Pervin Buldan ile yakınları katıldı. Ali A. , Hüseyin E. , Pınar T. duruşmada Kürtçe savunma yapmak istediler. Mahkeme heyetinin bu istemi kabul etmemesi üzerine sanıklar savunma yapmadı. Pervin Buldan'ın Iğdır'a seçim çalışmaları için geldiği gün yapılan karşılamaya katıldığını, 'Yaşasın önder Apo' diye slogan atmadığını ifade eden Cenif Ç. Türkçe olarak yaptığı savunmada suçlamaları kabul etmedi. Cenif Ç. "Polisler bana ifade verirsem serbest bırakılacağımı söylediler. Polisler, diğer kişilerin aleyhinde ifade vermezsem, '40 yıl ceza yersin diyerek beni korkuttular. Ben sadece halk yürüyüşüne katıldım" dedi.

Duruşmada, Ali A. 'nın tutukluluk halinin devamına, Hüseyin E. , Pınar T. ve Celil Ç. 'nin tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmalarına karar verildi.


17.08.2011 00:00:00