Borçluya Bayram müjdesi!..

Hükümet Cumhuriyet tarihindeki en kapsamlı borç yapılandırmasını devreye soktu.

Erzurum Ajans-Hükümet Cumhuriyet tarihindeki en kapsamlı borç yapılandırmasını devreye soktu.  Devlet Bakanı Ali Babacan, yaklaşık 300 kalemdeki vergi ve borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili beklenen açıklamasını yaptı.

İşte açıklamanın satırbaşları...

Kriz nedeniyle bazı işletmeler kamuya yönelik yükümlülüklerini yerine getiremedi.


Kamuya ona ödemeleri yapmayıp bunu ucuz kredi olarak kullanmayı önlemek için yüksek cezalar var.

Ödeme arzusu olduğu halde herhangi bir sebeple bunun ödemesini yapamayanlar var. Bunlar yüksek faiz ve gecikme cezaları ile karşı karşıya kaldı.

Bu borçların belirli bir plan dahilinde ödenmesini sağlamak için bu tasarıyı yaptık.

Parça parça bir çalışmadansa aynı ilkeler ve prensiplerle bu tasarının kapsamını çok geniş tuttuk.

HANGİ KURUMLAR KAPSAMDA?

Kamu alacaklarının yeniden yapılanmasına ilişkin yasa tasarısı kapsamına Maliye, Gümrük Müsteşarlığı, SGK, il özel idareleri, TEDAŞ (7 özel dağıtım şirketi dahil), TRT, KOSGEB, TOBB ve OSB'ler giriyor.

KAPSAMA GİREN ALACAKLARIN LİSTESİ

 
Kapsama şu alacaklar giriyor;
Vergiler ve cezaları, gümrük vergileri ve idari para cezaları, SGK primleri ve idari para cezaları, harçlar ve katılma payları, belediyelerin su alacakları, TEDAŞ'ın elektirik alacakları, özel elektirik dağıtım şirketlerinin alacakları, Yurkkur'un öğrenim kredisi alacakları, TRT'nin alşacakları, KOSGEB'in desteklerden kaynaklanan alacakları, oda aidatı ücretler,, OSB'lerin elektrik su ve doğalgaz alacakları ile yönetim aidatları..

HANGİ DÖNEMİ KAPSIYOR?

 Vergi alacaklarında 31 Temmuz 2010'dan önceki dönem geçerli olacak. SGK primleri açısından Haziran 2010'dan önceki dönem geçerli olacak. Elektrik ve su alacakları açısından 31 Temmuz 2010'dan önce ödenmesi gerekenler kapsamda olacak.

HANGİ İMKANLAR SAĞLANACAK

Tasarı ile gelecek imkanlar: Kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılması. İhtilaflı alacakların ihtilafına son verilmesi ve tahsilatının hızlandırılması. Vergi borçlarının kredi kartı ile ödenebilmesi, borçların taksitlendirimesi, Vergi Barışı'nda bildirimde bulunmasına rağmen bundan yararlanamayanlar...

GECİKME ZAMMI ALACAKLARINDAN VAZGEÇİYORUZ

İhtilaflı alacaklarda alacağın yüzde 50'si ya da yüzde 20'si. Gecikme zammı yerine güncelleme oranı hesap alınacak tutar ödenecek. Vergide gecikme zammı gibi alacaklardan vazgeçiyoruz.

Stoklar, demirbaşlar, nakit... Defterde görünenden farklı ise kayıtları işleme imkanı getiriyoruz. Belli bir vergi ödemeleri halinde herhangi bir ceza uygulanmayacak.

NE ZAMAN BAŞVURULACAK?

Günlük ödemede ve taksit ödemelerinde aksama olursa hak kaybolur. Başvuruların kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 2. ayın sonunda başvurmak gerekiyor... 2 ayda bir taksit ödemesi olacak... 36 ay sürede 18 taksit olacak...

Protokol yapılan bankaların kartına sahip olanlar o kartla taksidini ödeyebilir.

ÖDEMELER NASIL OLACAK?

Ödemeler kanunun çıktığı ayı takip eden üçüncü ayın sonunda başlayacak. SGK ödemeleri için ise dördüncü ay.
Alacağın aslını bugünün enflasyonuna getirdik. Bu peşin ödeme için uygulanacak rakam. İlk ay öderse borcu kapanıyor. Taksit isterlerle 6 taksit için alacağı 1.05 taksitle çarpacağız. (6 taksit 12 ay anlamına geliyor). 9 taksit için 1.07 ile, 12 taksit için 1.1'le, 18 taksit için 1.15'le çarpacağız. Peşin ödemek rakam olarak daha avantajlı olacak, ama taksitte de küçük katsayılar var. Bir takvim yılında en fazla iki taksitin ödenmemesine izin veriliyor. Cari dönem vergi ve prim yükümlülüklerinin de yerine getirilmesi gerekiyor.

SIKI TAKİP!

Bu kadar kapsamlı bir çalışma ve yapılandırmadan sonra özelkle vergi ve SGK prim alacakları açısından düzgün bir dönemin başlaması gerekecek. Bundan sonra tahsilatlar üzerindeki takip sıklaşacak. Artık devlet mükellefleri daha iyi tanıyor, daha kolay yakalıyor.

 


15.11.2010 12:17:00