Bir metrekarede 71 yıl

Erzurum'da 10 yaşından beri ayakkabı tamiri yaparak geçimini sağlayan 81 yaşındaki Nihat Malacı, bir metrekarelik alandan oluşan dükkânında ustasından devraldığı mesleğini sürdürüyor.

Erzurum'da 10 yaşından beri ayakkabı tamiri yaparak geçimini sağlayan 81 yaşındaki Nihat Malacı, bir metrekarelik alandan oluşan dükkânında ustasından devraldığı mesleğini sürdürüyor.  İlerleyen yaşına rağmen ilk günkü heyecanıyla işine gelen Malacı, “Burası beni deşarj ediyor, şifa buluyorum” diye konuştu.

 

 

Erzurum'da çocukken çırak olarak başladığı ayakkabı tamirciliği mesleğini sürdüren Nihat Malacı(81), ilerleyen yaşına rağmen ilk günkü aşkla mesleğine devam ediyor. 71 yıl önce ayakkabı tamirine başlayan Malacı, bir metrekarelik iş yerinde ekmeğini kazanıyor.

 

“Gençler hazırcı, üretmek yok"

 

Çıraklığa başladığı dönemde el işçiliğinin değerli bir şey olduğuna söyleyen Malacı, “Bizim zamanımızda ustaya, büyüğe saygı vardı. Sanatkârlığı yanına girdiğin ustadan öğrenirdin ve ona her anlamda itaat ederdin. O zamanlar ortaokulu, liseyi bitiren ya bir yere giriyor memur oluyordu ya da bir ustanın yanında bir zanaat öğreniyordu. Babam beni ustamın yanına verirken ‘Eti de senin kemiği de senin’ diyerek bu mesleği öğrenmek için ona teslim etti ve böylelikle bu işe başladım. Şimdilerde böyle bir dünya yok. Eskiyle kıyaslıyorum, şimdi gençler hazırcı, üretmek yok." diye konuştu.

 

 

“Burada deşarj oluyorum, şifa buluyorum “

 

Her gün dükkânını sabahın ilk saatlerinde açtığını dile getiren Malacı, “Erkenden gelir dükkânımı açar, işimin başına geçerim burası bana iyi geliyor. Burada deşarj oluyorum, şifa buluyorum. Eşim 8 senedir vefat etti bende oğlumla beraber yaşıyorum. Buraya gelip hem vatandaşa hizmet ediyorum hem de kendime bir uğraş edinmiş oluyorum.” İfadelerini kullandı.

 

“Ne şükür ne de kanaat var”

 

Ekonomik anlamda zor günlerden geçildiği bir dönemde ayakta sağlam bir şekilde kalmanın insanların elinde olduğunu dile getiren Malacı, “Ben Atatürk Üniversitesinde 25 yıl çalıştım. Orada çalışırken gündüz okula gidiyordum çıkışta ise yine gelip mesleğimi yapıyordum. Böylelikle 6 nüfusa baktım. O dönemlerde de sıkıntılar elbette vardı ama biz kanaat ederek, şükrederek bu yaşa geldik. Şimdilerde kimsede ne şükür ne de kanaat var. Böyle olunca tabi sıkıntılar olur, ekonomi bozulur. Bizler her zorluğu görmüş bir nesiliz. Bugünümüze de şükür. Çalışırken önce helalinden kazanacaksın, dürüst olacaksın. Gerisi kolay. Bu yaşımıza rağmen çalışıp çocuklarımızı, torunlarımızı kimseye muhtaç etmeden yaşatıyoruz.“ dedi.Kaynak/Pusula

 


11.08.2023 13:00:09