Erzurum Ajans-Garanti Bankası ile Dünya Gazetesi’nin, Erzincan’da Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla düzenlediği “Garanti Anadolu Sohbetleri”nde iş hayatındaki tecrübelerini dinleyicilere aktaran Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, yapılan işe olan inancın başarıyı beraberinde getirdiğini söyledi.
“ORTAKLIK KÜLTÜRÜ GÜÇLÜ KILAR”
Özellikle Doğu Anadolu bölgesinde uygulanacak teşviklerde yatırımcıyı cezp edecek farklı uygulamalar getirilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Yücelik, kapalı bir idari yapısı olmasına rağmen Çin’in üreticisine verdiği destekle dünyanın her yerinde uygun şartlarda iş yapmasına imkan tanıdığını dile getirdi. Üretimin artmasıyla istihdamın da artacağını vurgulayan Başkan Yücelik, yatırım ortamları iyi olduğu sürece ekonominin aktörleri olan işletmelerin de aynı derecede iyi bir performans göstereceğine dikkat çekti. Başkan Yücelik, teşvik uygulamalarında eski yatırımların da faydalanmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, özellikle enerji alanındaki teşviklerin bölgedeki büyük yatırımların yararına olacağını hatırlattı.
Konuşmasında ortaklık kültürünün işletmelerin büyüyüp, rekabete dayalı ekonomik şartlarda gelişmesine imkan sağladığını ve işletmeleri güçlü kıldığını vurgulayan ETSO ve Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, “Ağır ekonomik şartlar ortaklık kültürüyle hareket etmek büyük önem taşıyor. Ferdi sermayelerden çok, birleştirilmiş sermayeler daha büyük başarı sağlıyor. Ancak bizim bölgemizde kolektif hareket etmek çok zor. Günümüzde ailelerin bile bir arada duramadığı bir ortamda, birbirini hiç tanımayan insanların ortak bir işe kalkışması birlikte mücadele etmesi çok daha zor. Kısacası ortaklık büyük fedakarlık isteyen bir iş.”
“İŞİNE İNANIYORSAN, BAŞARIRSIN”
Başarının temel şartlarından birinin de yapılan işi sevmek ve ona inanmak olduğunu dile getiren Başkan Yücelik, “Bizim bölge insanı olarak hem işimizi, hem de birbirimizi sevmemiz gerekiyor. Dedikodu yapmak yerine işimize bakmalıyız. Birbirimizi kıskanmak yerine kendimizden daha başarılı olan insanlara gıpta ile bakmalı, onun elde ettiği başarıyı yakalamak için çaba göstermeliyiz.” diye konuştu. Konuşmasında, günün ekonomik şartlarında rekabet edebilmenin güçlüklerine değinen başkan Yücelik, yabancı yatırımcıların yaptıkları yatırımları yerli yatırımcıların da başarabileceğini ve böylelikle o işin sağlayacağı katma değerin ve paranın o bölgede kalacağını söyledi.
“AŞKALE ÇİMENTO ÖRNEKLERİ ÇOĞALMALI”
Çok ortaklı bir yapıya sahip Aşkale Çimento’nun benzer örneklerinin bölgede çoğalması gerektiğini anlatan Başkan Yücelik şunları söyledi; “Erzincan’daki fabrikamıza 1 yılda 25 bin araç giriş-çıkış yapıyor. Bu bir çok sektörün bu işten faydalandığı anlamına geliyor. İşte Aşkale Çimento örneklerini çoğaltırsak buralara sağlanan katma değer de aynı oranda artar.” dedi.
“Garanti Anadolu Sohbetleri”nde daha sonra Dimes Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Diren “Erzincan’da Tarımsal ve Gıda Sanayi Kurulması için Öneriler”, GÜMTOB Yönetim Kurulu Başkanı TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Beceren, “Kış Turizmi Çekim Merkezi Yaratmak İçin Akılcı Planlama; Doğrular ve Yanlışlar” ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, “Ekonominin Genel Görünümü” konularında yaptıkları konuşmalarla bilgi ve tecrübelerini aktardılar.
Çok sayıda işadamı, sanayici ve genç girişimcileri buluşturan, “Garanti Sohbetleri” tartışma ve soru-cevaplarla sona erdi.
29.09.2011 19:08:00