Erzurum Ajans-Aralarında emekli kuvvet komutanlarının da yer aldığı 196 sanıklı Balyoz davası Silivri'de başladı. Davanın başlamasına 48 saat kala mahkeme hakiminin değiştirilmesinin getirdiği tartışmaların gölgesindeki duruşmaya büyük ilgi gösterildi
Balyoz Planı" iddialarına ilişkin haklarında dava açılan 196 sanık arasında bulunan ve iddianamede bir numaralı sanık olarak gösterilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, "Temel olarak bu davanın meşru bir zemini kalmamıştır. Çünkü kamuoyuna yansıtıldığı gibi valizle gelen dokümanlar içerisinde yasal ve imzalı olmayan bir şey yok" dedi.
Duruşmaya katılmak için geldiği Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Doğan, şunları söyledi: "Mahkemede savunma zamanı gelince ’temel olarak bu davanın meşru bir zemini kalmamıştır’ diyeceğim. Çünkü kamuoyuna yansıtıldığı gibi valizle gelen dokümanlar içerisinde yasal ve imzalı olmayan bir şey yok. İddianamede yazılanları söylüyorum, bir kısmı 1980’de, bir kısmı da benim dönemim de yazılmış resmi evraklardır. Bunlarda herhangi bir sıkıntı yoktur. Bunlar iddianamede yazılanlardır. Verilere dayanılarak dünyanın hiçbir yerinde kimse tutuklanamaz. Bu işin başında da söylemiştim kopyalayıp yapıştırmışlar. Seminerdeki konuşmalarımızdan belli bir bölümü koymuşlar. Bir montaj almışlar. Daha doğrusu 1980 darbe planını önlerine koyarak yeni bir darbe planı sözüm ona yapmışlar. Fakat yaptıkları şey acemice olmuş."
Doğan, darbe planı içerisinde yer aldığı öne sürülen 1400 askerin içinde 200’ünün ordu ile ilişiği kesilmiş, emekli, hasta ya da yurt dışında kursta olduğunu söyleyerek, davaya ilişkin eleştirilerde bulundu.
Bir gazetecinin "196 sanık var. Bu sanıkların hepsi 2003 yılında bu seminere katıldı mı?" diye sorduğu emekli Orgeneral Doğan, "Sadece 48 kişi sanık durumunda ama bunun yanı sıra 148 kişi sanık değil. Bunlar içerisinde seminere katılan, konuşma yapan, aynı durumda tugay komutanlığı yapan arkadaşlarımız var. Onlar yok. Buna karşılık kimler var? Dışarıdan tanımadığım kişiler. Ankara’da birlik komutanına görev veriliyor, Ege’de şunları yapacaksın, bunları yapacaksın... Ankara’da ona bağlı birlik de yok. Özellikle sıkıyönetim planını ele alarak bir plan yapmışlar ama iş denize, havaya gelince çuvallamışlar" dedi.
"Davanın sonunu nasıl görüyorsunuz?" diye sorulan Doğan, "Hak yerini bulacaktır, er ya da geç... Ancak bulunmasında ne kadar debelenir, ne kadar uzatılırsa, bunları düzenleyenlerin sonuçlarının daha kötü olacağına inanıyorum. Ben çok rahatım. Çünkü ben haklı olan yandayım. Ben doğru olan yandayım ve hiçbir zaman gayrimeşru bir zeminde bulunmadım ve bulunmam. Ben darbelerin adamı değilim, ben meşru zeminin adamıyım. İşte kitabım ortada. 2004 yılından beri yazdığım şeyler belli. Askeri Şura’da yaptığım konuşmalar belli, her şey bellidir. Seminerde yaptığım konuşmalar aslında çok iyi incelenirse Türk Silahlı Kuvvetleri’nin doğrudan doğruya ülke savunma mesellerine ne kadar derinliğine
incelediği görülür" şeklinde cevapladı.
ESKİ BİR ASKERİN GÖREVE ÇAĞRILMASI
Emekli Orgeneral Doğan, "Süreçte tahliyeler oldu, tutuklamalar oldu ve burada Yüksek Askeri Şura’da terfi edemeyen komutanlar oldu. Onlar da buraya gelecek sanıyorum. Bununla ilgili yorumunuz nedir?" şeklinde soruyu da şu yanıtı verdi: "Tabii çok üzüldüm. Yani dediğim gibi bir şüphe, bir kuşku olsa hani insanın yapacağı bir şey yok. Kanun karşısında herkesin boynu kıldan ince. Böyle bir haksızlık karşısında insanların çıldırası geliyor. Ben şahsen bunu bireysel bir mağduriyet olarak algılamış olsaydım, yaşamıma bile son verirdim ama ben bunu bireysel bir şey olarak görmüyorum. Ben bu mağduriyeti bireysel olarak değil, bunu kendime kamu davasını yürüten kısmi seferberlik tatbikatı yapılmış eski bir asker göreve çağrılmış bir asker olarak görüyorum."
Hakim değişikliği ile ilgili bir soruya da Doğan, "Hiç beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren, davanın bir an önce sonuçlandırılması. Bizi sabırla dinleyip delilerimizi görmeleri, ortaya koyduğumuz bilgileri almalarıdır" diye konuştu. Bir gazetecinin reddi hakim talebinde bulunup bulunmayacaklarını sorusuna ise Doğan, "Hayır" yanıtını verdi.
BALYOZ DAVASI
Davada 196 sanık bulunuyor. 968 sayfalık iddianamede, 2003 yılında 1’inci Ordu Komutanlığı’nda yapılan seminerin bir darbe tatbikatı olduğu ifade ediliyor. Balyoz adı verilen yapılanmanın, askeri bir müdahale için kaos ve kargaşa ortamı yaratmayı planladığı öne sürülüyor.
Soruşturma aşamasında eski 1’inci Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski kuvvet komutanları emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Orgeneral İbrahim Fırtına’nın da aralarında bulunduğu 66 muvazzaf ve emekli subay gözaltına alınmıştı.
16.12.2010 18:25:00