Erzurum Büyükşehir Belediyesi, geçen pazartesi ‘Enerji Kentleri Birliği Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’ ile ‘Türkiye'nin Enerji Dönüşümü Çalışmaları Paneli’ne ev sahipliği yaptı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin nüfusa oranla en çok kentsel dönüşüm yapan belediye olduğunu iddia etti.
Belediyenin 12 şirketi olduğunu anımsatan Başkan Sekmen, “3 şirketimiz kentsel dönüşüm yapıyor. Hem burada kendi işlerimizi yapıyor hem de şehir dışından TOKİ’ye, Çevre Bakanlığı’nda ihaleye girip iş alıp iş yapıyoruz. Böyle de bir özelliğimiz var” dedi.
“Fazla rant yok buna rağmen yapıyoruz”
Toplantıya katılan belediye başkanlarına kentsel dönüşüme ağırlık vermeleri gerektiğini anlatan Başkan Sekmen, “Tabi Erzurum gibi bir yerde yapmak kolay değil. Fazla bir rant yok. Buna rağmen biz de bu işi bir yerden başlayarak tutarak. TOKİ ile beraber bu işi yapıyoruz” açıklaması muhalefetin tepkisini topladı.
Muhalefet tepki gösterdi
Zafer Partisi İl Başkanı Abdulhamit Uzun ile Yeniden Refah Partisi MKYK Üyesi Teşkilat Başkan Yardımcısı Sadık Çat, sert sözlerle Mehmet Sekmen’i eleştirirken, DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş da ‘o konuşmayı’ Meclis’e taşıdı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplandırması için Meclis’e yazılı soru önergesi veren Beştaş,
“Erzurum’da ciddi anlamda bir TOKİ mağduriyeti varken, buna çözüm üretmesi beklenen büyükşehir belediye başkanı; Enerji Kentleri Birliği Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, kentsel dönüşüm projelerinin Erzurum gibi bir şehirde gerçekleştirilmesinin zorluğuna dikkat çekerek “Kentsel dönüşümü Erzurum gibi bir yerde yapmak kolay değil. Fazla bir rant yok. Buna rağmen biz de bu işi bir yerden başlayarak, tutarak TOKİ ile beraber yapıyoruz” diyebilmiştir. Belediye başkanının kentsel dönüşüm adı altındaki yöntemin aslında ‘rantsal dönüşüm’ olduğuna yönelik ifadeleri telaffuz ediyor olması dikkat çekicidir” dedi.
ÖNERGEDE YER ALAN SORULAR ŞÖYLE:
1-Erzurum’da kentsel dönüşüm projelerinin yürütülmesinin zorluğuna ilişkin herhangi bir somut veri veya istatistik mevcut mudur? İstatistik ve verilere ilişkin kamuoyuna paylaşım yapılacak mıdır? Belediye başkanı tarafından kastedilen husus tam olarak nedir?
2- Erzurum ili kapsamında kaç mahalle için riskli alan belirlemesi yapılmıştır? Kaç mahalle kentsel dönüşüm projesi kapsamındadır?
3- Erzurum ili kapsamında kaç mahalle ve hangi bölgeler için kamulaştırma kararı alınmıştır?
4-Erzurum ili geneli için alınan kamulaştırma kararları hangi yıllar içinde alınmıştır? Yıllara göre kamulaştırma bedelleri nedir?
5- Kentsel dönüşüm süreçlerinin “rant” eksikliği nedeniyle zorlaştığı iddiaları, projelerin toplumsal ihtiyaçlardan ziyade ekonomik çıkarlar doğrultusunda şekillendiği algısını güçlendirmekte midir? Bakanlığınız bu durumu nasıl değerlendirmektedir?
6- Kentsel dönüşüm uygulamalarının, yerel halkın ihtiyaç ve taleplerine yanıt vermekte yetersiz kaldığına dair eleştiriler bulunmaktayken, Bakanlığınız bu projelerin toplumsal fayda sağlayıp sağlamadığını değerlendirmek için hangi mekanizmaları geliştirmiştir?
7- TOKİ’nin uygulamaları dikkate alındığında, bu iş birliklerinin şehirlerin dönüşümüne olan olumsuz etkilerini değerlendirmek adına bir çalışma yürütülmüş müdür? Elde edilen bulgular nelerdir? Bakanlığınız kentsel dönüşüm çalışmaları esnasında ve sonrasında yurttaşların zarar görmemesi adına hangi önlemleri almayı planlamaktadır?
8-Kentsel dönüşümün, sadece ekonomik bir proje olarak değil, aynı zamanda sosyal bir ihtiyaç olarak ele alınması gerektiği görüşü göz önüne alındığında, Bakanlığınızın bu konudaki stratejileri ve hedefleri nelerdir?
9- “Kentsel Dönüşüm’ün “rantsal dönüşüm” olarak algılanmaması ve yurttaşların mağdur edilmemesi için hangi önlemlerin alınması gündeminizde olacaktır? Buna dair önlemler alacak mısınız? Haber: Onur SAĞSÖZ / Erzurum AJANS
10.10.2024 22:07:18