Bakan Akdağ Erzurum'da konuştu!..

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Türkiye artık eski Türkiye değil. Türkiye büyük bir ülke olduğunu kendi tarihinde kendi inançlarında var olan büyüklüğünü artık ortaya koyuyor" dedi.

Erzurum Ajans-Erzurum'da bulunan  Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi'nde, 35 yıl ve daha fazla akademik hizmet veren öğretim üyeleri ile ÖSS'de ilk 5 bine girip Atatürk Üniversitesi'ni tercih eden öğrenciler için düzenlenen plaket ve ödül törenine katıldı.

Bakan Akdağ, törende yaptığı konuşmada, Atatürk Üniversitesi'nin hayatında çok önemli bir yeri olduğunu ve politik alanda verdiği hizmetlere bu üniversitede hazırlandığını söyledi.

Atatürk Üniversitesi'nin sadece Doğu Anadolu'ya değil tüm yurda ışık saçan bir üniversite olduğunu ifade Akdağ, ''Bugün kabinemizde Atatürk üniversitesi'ne yolu düşmüş birkaç arkadaşımız var. TBMM'deki milletvekili arkadaşlarımızın da önemli bir çoğunluğunun Atatürk Üniversitesi'nde yetiştiğini biliyoruz. Burada yetişenlerin halka hizmet açısından fikirleri daha da berraklaşıyor. İftihar ettiğim eğitim müessesindeyiz'' diye konuştu.

'Türkiye artık eski Türkiye değil'' diyen Akdağ, şunları kaydetti: ''Ekonomisiyle, dış politikasıyla, eğitim hizmetleriyle sağlık hizmetleriyle, sosyal hizmetler alanıyla, altyapı itibarıyla, komşuları nezdindeki itibarıyla artık Türkiye, gerçekten eski Türkiye değil. Türkiye, büyük bir ülke olduğunu kendi tarihinde, kendi inançlarında var olan büyüklüğünü artık ortaya koyuyor. Büyük ülke olmanın iyi tarafı nedir? Eğer büyüklüğü vatandaşınıza refah olarak aktarıyorsanız, vatandaşın özgürlüklerinin gelişmesine aktarıyorsanız, insanlar daha daha rahat ve huzur içinde yaşıyorsa o zaman büyük ülke olmanın önemi çok büyük. Büyük ülke olup bunu vatandaşa yansıtamayan ülkeler var. Biz büyük ülke olmak derken sosyal devlet olma ilkesini yaşayan bir ülke olmayı kastediyoruz.''

-''BİLİME VE TEKNOLOJİYE ÖNEM VERİYORUZ''-

AK Parti hükümeti döneminde bilime ve teknolojiye ayrılan kaynaklara da dikkati çeken Bakan Akdağ, ''Hükümetimiz bilime ve teknolojiye çok büyük önem veriyor'' dedi.

TÜBİTAK'a AR-GE için son beş yılda ayrılan kaynağın, 40 yılda ayrılan kaynaktan fazla olduğunun altını çizen Akdağ, şöyle devam etti:

''AR-GE harcamalarını hükümetimiz üç kat artırdı. Bilimsel yayın sayısı 10 bin 309'dan 22 bin 700'e ulaştı. Bundan daha önemlisi yerli patent başvuruları 5.5 kat, uluslararası patent başvuruları da 4.5 kat arttı. Üniversiteler bunun için vardır. Sevgili öğrenciler; üniversiteler sizin yetişmeniz için, hayata atılmasınız için, ülkenin gelişmesi için, iş üretilmesine bilimsel destek verip katkıda bulunması için var. Üniversitelerimiz, üzerindeki ölü toprağı artık atmaya başlamıştır. Bu son derece önemlidir. Üniversiteler, hayatla iç içe olmak zorundadır.''

Tam Gün Yasa Tasarısı ile ilgili de bilgi veren Bakan Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bu yasa tasarısında araştırma için döner sermayeden ayrılan yüzde 5 oranındaki pay eleştiriliyor. Bu tasarı ile gelir getirici araştırmalarda paranın yüzde 85'ini araştırmacıya verilmesinin önünü açıyoruz. Bu çok önemli bir araştırma reformudur. Yani parayı üniversitelere vermek yerine, oradaki katma değeri oluşturan araştırmacıya para aktarıyorsunuz. Bu çok önemlidir. Ayrıca tıp fakülteleri ile Sağlık Bakanlığı hastaneleri arasında işbirliğinin önünü açtık. Mesela Erzurum'da Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi veya herhangi bir hastane, doğrudan üniversitelerimizin uygulama ve araştırma merkezinden hizmet alabilecek.''

Bakan Akdağ, daha sonra Atatürk Üniversitesi'nde 35 yıl ve daha fazla hizmet veren öğretim üyelerine ödülleri ile birlikte plaketlerini verdi.


15.01.2010 18:59:00