Bahçeli: Beni ancak ülkücü irade gönderebilir

MHP liderin Bahçeli, parti kurmaylarına yola devam edeceğini belirterek ''Farklı görüşü olan varsa söylesin'' dedi.

Erzurumajans-1 Kasım milletvekili genel seçiminde ağır hasar alan MHP, başarısızlığının nedenlerini masaya yatırırken, yükselen kongre talebinin karşılanması zor gözüküyor. MHP'de başarısızlığın başında seçmenin, "terör, istikrarsızlık ve sosyal yardımlarda" Ak Parti'nin tehdidine boyun eğmesinin geldiği belirtiliyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kurmaylarıyla değerlendirmesinde, "Ben devam edeceğim, farklı görüşü olan varsa söylesin" dedi.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, Bahçeli, MHP Başkanlık Divanı'nı toplayarak 1 Kasım'ın sonuçlarını değerlendirdi. Seçimde MHP'nin Türkiye'nin her bölgesinde oy kaybetmesi ve alınan başarısız sonuçların nedenleri üzerinde bilimsel çalışma yapılması kararı alındı.

Bahçeli, seçim gecesi ise kurmaylarıyla yaptığı dar kapsamlı toplantıda, "istifa" taleplerini değerlendirdi. Yola devam edeceğini vurgulayan Bahçeli, "Ben devam edeceğim, bu konuda farklı görüşleri olan varsa söylesin" diye konuştu. Kurmaylarından farklı bir ses çıkmayınca Bahçeli, bu işi tesadüflere bırakmasının söz konusu olamayacağını dile getirerek, "Ülkücü hareket birçok zorlu süreçten geçti. Ben mücadelemi devam ettireceğim beni ancak ülkücü irade gönderir. Onun dışında kimseye boyun eğmem" dedi. 
 
Muhalifler hareketlendi

MHP'nin aldığı seçim sonuçları parti içinde sessizliğe gömülen muhalifleri hareketlendirdi. Eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan'ın da MHP'den ihracına ilişkin disiplin kurulu kararının yargı tarafından iptal edilmesi muhalif kanattaki hareketliliği doruğa çıkardı. Oğan kanadında bazı isimlerin toplanarak izlenecek stratejiye ilişkin değerlendirmeler yaptığı öğrenilirken, MHP'yi kongreye nasıl götürülebileceğine ilişkin sorulara yanıt arandığı öğrenildi. 

Akşener kanadında ise sessizlik hakim. Gelişmeleri yakından izleyen Akşener, yakın çevresiyle yakın değerlendirme yaparken, gelinen son noktaya ilişkin henüz açıktan bir değerlendirme yapmadı.

Ancak MHP'de kongre taleplerinin sonuca ulaşması olası görülmüyor. MHP tüzüğüne göre, olağanüstü kongre ancak seçilmiş ve doğal delegelerin beşte birinin imzasıyla toplanabiliyor. Bu oran dikkate alındığında muhalif kanadın 246 delegenin imzasını toplaması gerekiyor. Muhalifler bu imzaları toplasa dahi MHP Genel Merkezi bazı imzalara itiraz ederek geri gönderebiliyor. Yargı aşaması da dikkate alındığı taktirde, MHP Genel Merkezi engellemek isterse olağanüstü kongre 2016'nın sonuna kadar bekletilebilir. 
 
Yönetime neşter

Bahçeli'nin, her ne kadar kamuoyuna tüm kadroların işinin başında yoluna devam edeceğini açıklasa da Başkanlık Divanı başta olmak üzere parti ve Meclis yönetimine neşter vurması bekleniyor. Bahçeli'nin Başkanlık Divanı'nda bazı isimler üzerinde değişikliğe gidebileceği belirtiliyor.
 
Başarısızlığın gerekçeleri

MHP yönetiminde başarısızlığa yol açan etkenlere ilişkin şu değerlendirmeler yapılıyor:
 
AKP devletin imkanlarını acımasızca ve ahlaksızca kullandı. Bakanlıklar ve belediyelerin imkanları kullanıldı. Sosyal yardımlar devreye sokuldu. Ciddi para dağıtılarak milli irade sabote edildi.

Vatandaş yükselen şiddet ve terör olaylarıyla, istikrarsızlığın geleceği iddiasıyla ve kömür-gıda başta olmak üzere sosyal yardımların kesileceği söylenerek tehdit edildi. Ak Parti, şiddetten iktidar üretti.

 Özellikle son bir haftada başta medya baskınları başta olmak üzere iş çevrelerine "sizin de başınıza gelebilir" algısı yaratılarak korku salındı.

 17 TV kanalıyla iktidar bize "hayırcı parti" diyerek yüklenirken, oluşturulan algı operasyonuna karşılık veremedik. Sahada vatandaşı ikna edecek refleks geliştirilemezken, Bahçeli'nin televizyonlarda yaptığı açıklamalar bir nebze rahatlama yaratsa da sonuç vermedi. AKP lehine kurulan bu, "hayırcı algısı" senaryo başarılı oldu.
 Partimizin seçim vaatlerini anlatmamız gerekirken kıskaca hapsedildik. Hep müdafaa ve savunmada kaldık. Kendimizi anlatalım derken, vaat ve yapacaklarımızı dile getiremedik.

AKP tabanımızın zihnini bulandırmaya dönük özel söylem geliştirdi. 7 Haziran sonrasında milliyetçi söyleme sarılan AKP, MHP'den 3-4 puan alabilme üzerine kurulan hesapları hayata geçirdi.

MHP'nin, yurtdışı oyların eklenmesiyle Manisa'da bir vekilliği kaybetmesiyle TBMM'deki temsilci sayısı 40'a düştü. Manisa'da 533 gibi çok az bir oyla vekilliğin gitmesi üzerine parti yönetimi, YSK'ya itirazda bulundu. Aynı şekilde 730 oyla Eskişehir, 383 oyla Kırıkkale ve 700 oyla Tokat'ta vekillikleri kaybeden MHP, avukatlarını bu illere göndererek YSK nezdinde mücadele veriyor. MHP; Aydın, Hatay ve Denizli dışında tek vekil çıkardığı bütün illeri elinde tutamayarak kaybetti.
 
(Milliyet)

03.11.2015 11:16:25