Ayı uykuda dosyası mahkemede

Erzurum’un İspir ilçesinde iki kişinin ölümüne neden olan katil ayı derin kış uykusuna yatarken, iki kişinin yaşamına malolan saldırısı sonrası açılan dava bir hukuk “örnekolay”ına dönüştü.

Erzurum Ajans-Erzurum’un İspir ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyü’nde geçtiğimiz Ağustos ayında ayı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ömer Yılmaz ile Miyese Yılmaz’ın avukatı Sadullah Kara, yaklaşık dört ay önce İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları aleyhinde 253 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Erzurum İkinci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davaya bakanlıklar adına beş sayfalık savunma sunan Hazine Avukatı Filiz Kars, “Doğada vahşi hayvanların verdiği zararla yaşamını kaybeden insandan devlet sorumlu değildir” dedi.

-BAKANLIKLARDAN TAZMİNATA İTİRAZ-

Her iki bakanlık adına Erzurum 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne savunmasını sunan Avukat Filiz Kars, ayı saldırısı sonucu yaşamını yitiren iki kişi için devletten tazminat talep edilmesiyle ilgili olarak, “Zararla idari faaliyet arasında nedensellik bağının kurulamamasından dolayı idarenin tazmin yükümlülüğü kalkar” dedi.

Benzer konularda Mersin ve Trabzon İdare Mahkemeleri tarafından verilen kararları örnek gösteren Hazine Avukatı Kars, Borçlar Kanunu’nun 62. Maddesi gereğince “Saldırı fiili bir insan davranışı olmalıdır. Saldırının kaynağı bir hayvan (ayı) olduğu takdirde öldürmesi, tahrip edilmesi meşru savunmadan çok bir zaruret hali teşkil eder. Ancak saldırıda bulunan hayvan saldırı aracı olarak kullanılmaktaysa, orta da bir meşru savunma vardır. Doğada vahşi hayvanların verdikleri zarardan kimse sorumlu değildir” dedi.

-“DOĞADA ÖLÜMDEN DEVLET SORUMLU DEĞİLDİR”-

Savunmada, doğada bir arının, bir yılanın bir ayının veya bir başka zararlı hayvanın herhangi bir ürüne başka bir hayvana veya dava konusu olayda olduğu gibi bir insana zarar vermesi halinde izlenecek yolun belli olduğunu anlatan Avukat Filiz Kars, savunmasını şöyle sürdürdü:
“Örneğin bir arının veya bir yılanın sokması sonucu yaşamını kaybeden bir insandan dolayı kimin sorumlu tutulacağı evrensel hukuk kural ve kavramlarında açıktır. Doğadaki vahşi hayvanların verdikleri zarardan kimse sorumlu tutulamaz. Bakanlıkların, yaban hayvanlarının ve bunlarının yaşam alanlarını korumayla ilgili görevleri vardır. Ancak, doğal ortamda yaşayan bütün hayvanları özellikle yaban hayvanlarını tek tek kontrol altında tutmanın ve herhangi bir kuruma böyle bir sorumluluk vermenin imkânı yoktur. Bu nedenle söz konusu olayda meydana gelen zarar ile bakanlıkların eylem ve işlemleri arasında nedensellik bağının bulunmadığı açıktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı adına tazminat talebinin usule aykırı olup, davanın öncelikle husumet yönünden reddine karar verilmesini talep ederiz” dedi.

-“PKK’NIN ÖLDÜRDÜKLERİNE VERİLİYOR DA...”-

Terör örgütü PKK’nın yaptığı katliamlarda öldürülenlere tazminat ödendiğine dikkati çeken ayı saldırısı sonucu yaşamını yitiren Ömer Yılmaz ile Miyese Yılmaz’ın avukatı Sadullah Kara ise "Bu konuda idare mahkemelerinde açılmış ve kabul edilmiş binlerce dosya mevcuttur. Bu doğru ve sosyal devlet olmanın bir gereğidir. Yine nasıl ki yapılan saldırılarda ölenlerin PKK ile özel husumeti yoksa bizim olayımızda da devletin korumaya aldığı ayılarla müvekkillerimin murislerinin bir husumeti bulunmamaktadır” diye konuştu.

Vahşi hayvanların yaşadıkları birçok ülkelerde bu hayvan neslini korumak için alınan önlemleri de anımsatan Avukat Kara, dava ile ilgili hukuksal gerekçelerini şöyle sıraladı:

“Bir çok ülkede çevreye ve insanlara zarar vermemeleri için etrafları korumalı çitlerle çevrilmiş ve gerekli diğer tedbirler de alınmıştır. Şayet bu hayvanlar buralarda bu önlemler alınmadan yaşayacaklarsa o zamanda insanların bu bölgelerde yaşamlarına evi, köy, mahalle, belde, ilçeler kurulmasına İçişleri Bakanlığımızın izin vermemesi gerekir. Bu izin verilmesine veya buralarda yerleşim yerlerinin kurulmasına engel olmadıkları halde bu vahşi hayvanlardan insanları koruyan tedbirleri almaya ve bu hayvanların vurulmasına yasak koyan davalı idareler müvekkillerimin murisinin (miras bırakanın) ölümünden sorumludurlar."

-OLAY !-

İspir İlçesi’ne 25 kilometre uzaklıktaki Yeşilyurt Köyü’nde 31 Ağustos 2011 günü öğle saatlerinde ağaçtan dut toplayan 3 çocuk babası, İspir Halk Eğitim Merkezi Müdürü 54 yaşındaki Ömer Yılmaz, aniden karşısına çıkan ayının pençe darbeleri sonucu öldü. Ömer Yılmaz’ın öldürüldüğü gün kısa süre sonra 500 metre ötedeki Koptur Mevkii’nde 4 çocuk annesi 60 yaşındaki Miyese Yılmaz da ayı saldırısı sonucu öldü. Olay sonrası katil ayı için arama emri çıkarılmış, uzman ekiplerin tüm çabalarına karşın, kayıplara karışan ayı bulunamamıştı. (Cem BAKIRCI/Palandöken)

14.03.2012 10:40:25