Erzurumajans-Schengen vizesinin Fransa'dan alındığı gerekçesiyle 2010 yılında Almanya'da Duisburg Havalimanı'ndan geri gönderilen Türk işadamı hakkındaki karar emsal sayılacak.
Schengen vizesinin Fransa'dan alındığı gerekçesiyle 2010 yılında Almanya'da Duisburg Havalimanı'ndan geri gönderilen Türk işadamı Osman Nuri Korca, Almanya'daki Berlin Yüksek İdare Mahkemesi'ne açtığı davayı kazandı. Örnek teşkil edecek karara göre davacı Türk işadamının ikameti Türkiye'de kalması şartıyla, şirketi adına hizmet sunumu amacıyla ve seyahati üç ayı geçmemek kaydıyla Almanya'ya vizesiz giriş yapabileceğine hükmetti.
Bu karar ile birlikte Almanya, Şubat 2009 tarihinde AB içerisinde yer alan "en yüksek mahkeme" konumunda bulunan ABAD'ın verdiği ve AB üye ülkeleri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin, Katma Protokol'ün 41/1. Maddesine (bilinen ismiyle "standstill" kuralına) aykırı olduğuna hükmeden Soysal Kararına ilişkin hakları, büyük ölçüde teyit etti. Bu karar çerçevesinde Mahkemei kameti Türkiye'de olan ve Almanya'ya çalışma amaçlı seyahat etmeyen, seyahati üç ayı geçmeyen, Almanya'daki şirketlere görüşme veya fuarlara katılım amaçlı gelen, Türk iş adamlarının, Almanya'ya vizesiz giriş yapabileceklerine hükmetmiş oldu.
Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkelerde serbest dolaşımı, Türkiye-AB Ortaklık Hukuku, Gümrük Birliği ve Eylül 1987 tarihli Demirel Kararı ile başlayıp, Ekim 2013 tarihli Demirkan Kararı'na kadar uzanmış ve ABAD'ın 50'nin üzerindeki kararı çerçevesinde, vize uygulamasının başladığı 1980'li yıllardan bugüne, serbestleşme yönünde sürekli olarak evrilmiştir.
Şubat 2009 tarihinde ABAD, verdiği Soysal Kararında AB üye ülkeleri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin, Katma Protokol'ün 41/1. Maddesine (yani "standstill" kuralına) aykırı olduğunu en yüksek perdeden dile getirmişti. Berlin Yüksek İdare Mahkemesinin aldığı son karar, aradan geçen beş yılın ardından bunun halen geçerliliğini koruyan bir karar olduğunu ortaya koyduğu şeklinde yorumlandı
04.04.2014 18:00:46
Avrupa'dan önemli karar
Schengen vizesinin Fransa'dan alındığı gerekçesiyle 2010 yılında Almanya'da Duisburg Havalimanı'ndan geri gönderilen Türk işadamı hakkındaki karar emsal sayılacak.