AÜ'de Türk dünyası araştırmaları çalıştayı

Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Çalıştayında Türk dili ve kültürü ele alındı.

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Çalıştayında Türk dili ve kültürü ele alındı.
Çalıştayın açılışına katılan ve bir konuşma yapan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 55. yılını kutlayan Atatürk Üniversitesi’nin uluslararası nitelikli çalışmalarına bir yenisini daha eklemesinden mutluluk ve gurur duyduğunu ifade etti.
Şahin, İstanbul ve Ankara’dan sonra Anadolu’da kurulan ilk üniversitenin Atatürk Üniversitesi olduğunu, özellikle Ziraat, Tıp, Kazım Karabekir Eğitim, Edebiyat fakülteleriyle dikkat çektiğini ve Türkiye’nin yetişmiş insan gücüne büyük katkılar sağladığını söyledi.
Atatürk Üniversitesi’nin şehriyle, bölgesiyle buluşmuş, kaynaşmış öncü bir üniversite olduğunu anlatan Şahin, “Bu gün Anadolu’nun 81 ilinde üniversite varsa, bu üniversitelerin kurulması konusunda örnek ve cesaret kaynağı Atatürk Üniversitesi olmuştur” dedi.
Türk dilinin bugün eski Osmanlı coğrafyasındaki bütün ülkelerde kullanılması için gayret edilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, Türk dünyasının ise tercüme yapmadan Türkçe ile ortak iletişim kurabilmesi gerektiğini, düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Çalıştayı’nın bu amacın altyapısını oluşturacak çalışmalardan biri olmasını diledi.

PROF. DR. KOÇAK: “55 YILLIK BİR YÜKSEK ÖĞRETİM GELENEĞİNE SAHİP OLAN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖNE ÇIKAN İLK VE ÖNEMLİ DİSİPLİNLERDEN BİRİ TÜRKOLOJİ’DİR”

“55 yıllık bir yüksek öğretim geleneğine sahip olan Atatürk Üniversitesi’nde öne çıkan ilk ve önemli disiplinlerden biri Türkoloji’dir” diyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise, konuşmasında, 1958 yılında Fen-Edebiyat Fakültesi’nin kurucu dekanı olarak Erzurum’a gelen ve bir süre üniversitede görev yapan Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın, burada, sağlam bir Türkoloji geleneğinin kurulmasına öncülük ettiğini bildirdi.
Atatürk Üniversitesi’nin ‘üniversiteler kuran üniversite’ özelliğini kazanmasında emeği geçen akademik varlığın önemli bir bölümünü Türkoloji mensuplarının oluşturduğunu anımsatan Rektör Koçak, “Aradan geçen 55 yıl içinde Üniversitemiz, Orhan Okay, Haluk İpekten, Fahrettin Kırzıoğlu gibi sahasının önde gelen bilim adamlarını yetiştirmiş, Kaya Bilgegil gibi değerlerden istifade etme mutluluğuna ulaşmış, çok sayıda yayın faaliyetiyle bu alana ciddi katkılar sağlamıştır” diye konuştu.
“Atatürk Üniversitesi’nin bu özelliği ve özellikle Türk dünyası ile tarihi, kültürel ve coğrafi yakınlığı, bize daima birtakım sorumluluklar yüklemiştir” diyen Koçak, şöyle devam etti:
“Özellikle son yıllarda Türk dünyası ile ilişkilerimizi her alanda güçlendirmek gayesiyle karşılıklı öğretim üyesi ve öğrenci değişiminin yanı sıra ortak projeler hazırlama yoluna gidilmiş ve önemli sonuçlar elde edilmiştir. Yine büyük çoğunluğunu Türk dünyası üniversitelerinin oluşturduğu İpekyolu Üniversiteleri Konsorsiyumu kurulmuş ve her yıl yüksek katılımla toplantılar düzenlenmektedir. Ekim ayı içerisinde yine üniversitemizde Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı düzenlenecektir.”
Dil öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi düzenlendiği yaz ve kış okullarıyla yabancılara Türkçe öğretmeye devam ettiğini de anlatan Rektör Koçak, şunları kaydetti:
“Bu uygulamamız, Türkçe öğretimi faaliyeti, dilimizin ve kültürümüzün yayılması ve etkinlik alanının genişletilmesi anlamında önemli adımlar atılmasına katkıda bulunmuştur. Bu çalıştayın da Türk dünyası araştırmaları adına yararlı sonuçlar ortaya koymasını temenni ediyorum. “
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dilaver Düzgün ise konuşmasında çalıştaya yurt içinden ve dışından 42 bilim adamının katıldığını belirtti. Düzgün, “Çalıştay’da, Türk dünyası araştırmalarında karşılaşılan problemlere çözüm üretilmesi ve kurumlar arası diyaloglarla çalışmaların daha verimli hale getirilmesi, alanla ilgilenenlerin ortak arzusu haline gelmişti. Bu amaçla düzenlenen çalıştayımıza üniversitelerimizdeki Türk dünyası araştırmalarıyla doğrudan ilgili enstitü ve araştırma merkezleri, bölüm ve anabilim dalları ile üniversitelerin dışında konuyla ilgili çeşitli kurum ve kuruluşlar, vakıflar, ayrıca Türkiye dışından çeşitli bilim kuruluşları davet edilmiştir” dedi.
Üç gün sürecek çalıştayda Türk dünyası araştırmalarında karşılaşılan problemler tartışılacak ve çözüm önerileri ortaya konulacak. Türk lehçeleri arasında aktarma sorunları, metin neşirleri, gramer ve sözlük çalışmaları, üslup problemleri, halk kültürü unsurunun derlenmesi, arşivlenmesi ve çağdaş eserlerde kullanılması, dil öğretimi, dil politikaları, tarih araştırmaları ile ilgili sorunlar da çalıştayda ele alınacak diğer konular arasında yer alacak.
Açılış konuşmalarından sonra Rektör Koçak, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin`e bir teşekkür plaketi verdi ve Üniversite yayınlarını hediye etti. Daha sonra Çalıştayın oturumlarına geçildi. 

13.04.2012 19:30:28