AÜ'de Nevruz paneli!..

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen panelde Türk dünyasında Nevruz kutlamaları anlatıldı.

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen panelde Türk dünyasında “Nevruz” kutlamaları anlatıldı.

Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen paneli Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Baydemir yönetti. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Gökçimen, Öğretim Görevlisi Dr. Mayramgul Dıykanbayeva ve Öğretim Görevlisi Albina Kıran panele konuşmacı olarak katıldı.

"Nevruz Türkmenistan’da bayram olarak kutlanıyor ve şenlikler bir hafta sürüyor” diyen Gökçimen, Oğuz Kaan ve Dede Korkut ekseninde oluşan Türkmen edebiyatında Nevruz’a büyük vurgu yapıldığı ve milli bir bayram olarak temellendirildiğini söyledi. Nevruz kutlamaları boyunca tüm ülkenin sarı-kırmızı-yeşil bayraklarla süslendiğini, gençlerin bu renklerde elbiseler giydiklerini ve her rengin yaşama sevincini ifade eden ayrı bir anlamı olduğunu anlattı.

Dıykanbayeva ise, Kırgızistan’da Nevruz kutlamalarını anlattı. Dıykanbayeva, Kırgızların Nevruzu baharın uyanışı, hayatın yeniden canlanıp neşvünema bulması ve Kırgız halkının özgürlüğünün ve varoluşunun simgesel bir günü olarak algılandığını ve büyük bir değer verildiğini ifade etti.

Kırgızlarda Ardıç Ağacı’nın da kutsal kabul edildiğini ve nevruz ateşinin bu ağaçtan odunlarla yakıldığını hatırlatan Dıykanbayeva, “ Kırgızlar, Ardıç odunlarının tütsüsünü koruyucu kabul eder. Alevleri üzerinden atlayanların günahları erir, yok olur “ dedi.

Kırgızların nevruzu kırgınların barıştığı, nişan ve evliliklerin yoğun olarak yapıldığı bir yoğunlukta yaşadıklarını ifade eden Dıykanbayeva, Kırgızistan’da, Rusların, 1990 yılına kadar bu tür dini içerikli kutlamaları yasakladığını, bağımsızlıktan sonra, bu eski geleneğin tekrar bütün ülkeyi içine alacak ölçüde ortaya çıktığını kaydetti.

Kıran ise, konuşmasında, Rusya Federasyonu içinde yer alan federe Çuvaşistan cumhuriyetindeki nevruz katlamaları hakkında bilgi verdi. Kıran, Çuvaşların, Türk halklarından biri olduklarını belirterek, büyük bölümünün Hıristiyan Ortodoks olduklarını, kalanının ise Müslüman inancı taşıdıklarını, fakat nevruz kutlama geleneğinin her iki inanç gurubu arasında da yaygın olduğunu anlattı. Kıran, Çuvaşların, Nevruz’u 1 Ocak’ta kutladıklarını da sözlerine ekledi.

Baydemir ise, “Nevruz, Türklerin İslam öncesinden günümüze taşıdıkları kadim bir geleneğidir” değerlendirmesini yaptı.

Paneli Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek, öğretim üyeleri ve öğrenciler dinledi.


22.03.2011 11:06:00