Aşkale'de suni tohumlama!..

Aşkale'de 70 hane köyde uygulamaya başlanılan Suni Tohumlama hayvan yetiştiricileri tarafından da tercih edilen yöntem. Aşkale başta olmak üzere Orta bahçe Çay köyü Karahasan ve Kesik Köprüdeki işletmelerin kurulması nedeniyle Aşkale'deki hayvan sayısının

Erzurum Ajans-Aşkale’de 70 hane köyde uygulamaya başlanılan Suni Tohumlama hayvan yetiştiricileri tarafından da tercih edilen yöntem. Aşkale başta olmak üzere Orta bahçe Çay köyü Karahasan ve Kesik Köprüdeki işletmelerin kurulması nedeniyle Aşkale’deki hayvan sayısının artması Suni Tohumlama yöntemini daha da yaygınlaştırdı.

Günlük olarak en az 5 Hayvana Suni Tohumlama yapılması ilerleyen yıllarda bu oranın daha da yükseklere çıkacağının şimdiden belirtisi. Hayvan sahipleri;  kaliteli Hayvan yetiştiriciliği için gerek olan bir yöntem önceden boğalarla tohumlama yapılırken hastalıkların birçok hayvana bulaşmasının en büyük nedenlerinden bir tanesiydi. Ama şimdi Suni tohumlama sayesinde hastalık riskinin minimum seviyelere inmesi açıkçası bizleri de mutlu ediyor.

Tecrübeli Veteriner Hekimlerimiz sayesinde Suni Tohumlamamızı yaptırıyoruz. İlerleyen yıllarda da daha da yaygın olacağının kanaatindeyim diye konuştular.Suni tohumlama, hem uygulamadaki pratikliği, hem de yüksek verim özeliklerinin aktarımını sağlaması ve hem de doğal aşımla geçebilecek hastalıkların önlemesi gibi daha birçok avantajları ile günümüzde yaygınlaşmaktadır. Hayvan ıslahında mevcut sürünün genetik olarak iyileştirilmesinde suni tohumlamanın önemi inkâr edilemez. Süt verimi, sütteki protein oranı, yağ oranı gibi ölçülebilen değerler yanında dış görünüş özelliklerinin iyileştirilmesinde de boğa seçimi yapılabilmesi suni tohumlamanın vazgeçilmezliğini artırmaktadır.  (Arif Arifoğulları / Aşkale)

 


22.03.2011 11:51:00