"Artışlar enflasyona endeksli"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, köprü ve otoyolların özelleştirilmesine ilişkin, “Bütün bakımı onarımı, tamiri her şeyi yüklenici imtiyazı alan konsorsiyum firmaya aittir.

Erzurumajans-Başbakan Erdoğan, Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho’yla Başbakanlık Merkez Bina’da ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, köprü ve otoyolların özelleştirilmesine ilişkin soru üzerine, “25 yıldır bu zamana kadar yapılamaz deneni yaptık. 5,72 milyar dolarla özelleştirme gerçekleşti. Bu 25 yıllığına büyük bir imtiyaz hakkının bedelidir. Bütün bakımı onarımı, tamiri her şeyi yüklenici imtiyazı alan konsorsiyum firmaya aittir. Bu konularla ilgili bunların dışında bir de fiyatlardaki artışlar tamamen enflasyon oranına endekslidir. Yani istediğim kadar zam yaparım diyemez. Enflasyon ne ise o kadar” diye konuştu.Bunların Türkiye’nin bu değişim ve dönüşümündeki en önemli anlayış farklılıklarını oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, “Telekom’dan sonra da en yüksek oranda böyle bir özelleştirmeyi hükümetimiz gerçekleştirmiştir” şeklinde konuştu.

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye AB’ye yük olmaya değil, yük almaya gelen bir ülke konumundadır” dedi.

Erdoğan, Portekiz Başbakanı Passos Coelho ile Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından önce Türkiye-Portekiz arasında işbirliği yapılmasına ilişkin Başbakan Erdoğan ve konuk Başbakan ile iki ülke diplomatları arasında protokoller imzalandı. Basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, gerek askeri, gerekse siyasi gerekse ekonomik olmak üzere birçok alanda Portekiz-Türkiye arasında uzun süredir ertelenen görüşmeyi bugün gerçekleştirmekten memnuniyet duyduğunu söyledi. Erdoğan, Suriye sınırına yerleştirilecek olan patroitler konusunda Portekiz'e verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.Bundan sonraki süreçte gerek bakanlar arası gerekse Başbakanlar arasında gerçekleştirilecek ilişkilerin Türkiye-Portekiz ilişkilerinde bir sıçrama yaşatacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, “İki ülke arasında ticaret hacmimiz 1 milyar civarında bugün atılan imzalarla çok daha süratle gelişeceğine inanıyorum. Yakın bir zamanda benimde Portekiz’e iadeyi ziyaretim olacak ve ziyaretlerde iş adamlarını bir araya getirerek bu adımları atalım diyoruz” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, stratejik işbirliğini eş başkanlık yapmak suretiyle kontrol edeceklerini ifade etti. Portekiz’e Türkiye’nin AB üyeliği için verdiği destekten dolayı teşekkür eden Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin üyeliğinin AB’yi daha güçlendireceği sözlerini yineledi. Erdoğan, “Türkiye AB’ye yük olmaya değil, yük almaya gelen bir ülke konumundadır” dedi.
Türkiye’ye Portekiz’den 759 milyon dolar yatırım yapıldığını belirten Başbakan Erdoğan, önümüzdeki dönem yapılacak yatırımların bu süreci teşvik edeceğini ifade etti. Görüşmelerde Suriye, İsrail-Filistin ve Kıbrıs ile gelişmeleri etraflıca ele alındığını söyledi.

Konuk Başbakan ise, Türkiye ile Portekiz arası coğrafi yönden uzak olsa da iki ülkenin yakın dost ve müttefik olduğunu söyledi. Türkiye ile sadece ikili ticari ilişkilerin değil, dünyaya bakış açılarının da ortak olduğunu ifade eden konuk Başbakan imzalanan anlaşmalarla iki ülke arasında ilişkilerine standarda çektiklerini söyledi. Coelho, ilk zirvenin Portekiz’de yapılacağını ve Başbakan Erdoğan’ı ülkesinde ağırlama imkanı bulacaklarını ifade etti. Görüşmede, Portekiz’in ekonomisini de ele aldıklarını anlatan konuk Başbakan, Erdoğan’ın kendilerinin ekonomik programını desteklediğini söyledi. Coelho, “Türkiye de benzer reformlardan geçti. Sizden Türkiye’nin yaşadığı bu olumlu deneyimden haberdar olmak isteriz” diye konuştu.

Konuk Başbakan, Türkiye’nin Suriye sınırına patroit füzelerinin konulmasını ve topraklarını Suriye’den gelecek tehditlere karşı korumasını desteklediklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi'nin Patriot'lar ile ilgili açıklamalarına cevap vererek, “Bu Genelkurmay Başkanı biliyorsunuz böyle arada çıkar açıklamalar yapar. Biz bunu ilgililere sorduğumuzda da ‘o kendi düşüncesidir’ derler. Nasıl kendi düşüncesiyse?” dedi.

Başbakan Erdoğan, Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho’yu Başbakanlık Merkez Bina’da resmi törenle karşıladı. Karşılamada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın ziyaretinin iptal edilmesinin ve İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi’nin “Patriot'lar 3. Dünya Savaşı’na zemin hazırlar” sözlerinin sorulması üzerine, “Davet etmek bizden, biz davetimizi yaptık. Ama davete icabet edemeyişiyle alakalı olarak değişik bazı şeyler söylendi ama Patriot'larla ilgili herhangi bir şey gelmedi” dedi.

“Bu Genelkurmay Başkanı biliyorsunuz böyle arada çıkar açıklamalar yapar” diyen Erdoğan, “Biz bunu ilgililere sorduğumuzda da ‘o kendi düşüncesidir’ derler. Nasıl kendi düşüncesiyse? Böyle bir anlayış var. O yüzden benim bir Başbakan olarak muhatap almam hiç doğru değil. Buna İran yetkilileri gereken cevabı vermeli. Çünkü bizim aldığımız devlet adabı, edebi bunu gösteriyor. Dolayısıyla bu konunun üzerinde daha fazla durmaya gerek yok. 3. Dünya Savaşı’nı getirir götürür falan, bunun kararını da verecek olanlar oradaki bilirkişi değil” diye konuştu.

“Biz ülkemizin savunması açısından ne gerekiyorsa, uluslar arası kuruluşlar içerisinde, bu uluslar arası kuruluşların vermiş olduğu yetkiye dayanarak bu adımları atarız” açıklamasında bulunan Erdoğan, “Nitekim biz bu adımı atmış bulunuyoruz. NATO bu toplantıyı kendi içerisinde yapmakla kalmadı. Gerek Almanya gerek Hollanda kendi parlamentolarında bunu görüşmek suretiyle kararı vermişlerdir. Ve NATO üyesi olmak suretiyle oradaki talebimiz olumlu karşılanmış. Biliyorsunuz bunlar geçici süre için ilk etapta 1 yıllık süre için. Suriye’de her şey süt liman olur da normalleşme süreci başlarsa zaten bizim de ikinci teklifimiz NATO’ya olacaktır” ifadesini kullandı.

“BUNLARIN HEPSİ UYDURMADIR”

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin sağlık durumuna ilişkin soru üzerine Erdoğan, ölümüyle alakalı herhangi bir şeyin gelmediğini belirterek, “Bunların hepsi uydurmadır. Sadece bir ağır rahatsızlığının olduğunu duyduk ve bunlara karşılık biz de hemen bir jet ambulans gönderebiliriz. 'Bizden bazı talepleri olursa o talepleri karşılayabiliriz' dedik. Onların takdirindedir. Eğer ambulans talep ederlerse hemen jet ambulanslarımızdan bir tanesini oraya göndereceğiz. Eğer bizde tedavi görmek isterlerse diye davet ettik. Ama yurt dışında başka bir yer düşünüyorlarsa bu da kendi takdirleridir. Biz kendilerine Allah'tan şifalar diliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 

18.12.2012 20:42:25