Arınç ve Akdağ AÜ'nin açılışına katıldı!..

Atatürk Üniversitesi'nin 2011-2012 Öğretim Yılı Açılış töreni Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın katılmasıyla gerçekleştirildi.

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi’nin 2011-2012 Öğretim Yılı Açılış töreni Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın katılmasıyla gerçekleştirildi.

Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Arınç, Cumhuriyet Türkiye’sinin ilk üniversitelerinden birisi olan Atatürk Üniversitesi’nin Türkiye’ye çok şey kattığını belirterek, “Atatürk Üniversitesi eğitimde bir markadır” dedi.

Şu anda kabinede Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Beşir Atalay’ın daha birçok milletvekili ve bürokratın Atatürk Üniversitesi mezunu olduklarını hatırlatan Arınç, Atatürk üniversitesini sönmeyen bir meşaleye benzeterek, “Bu güzide üniversitemizden mezun olan 200 bin insanımız doktor, mühendis, iş adamı, politikacı, öğretmen, akademisyen kimliğiyle ülkemizin her köşesinde ve her makamında insanımıza hizmet etmektedir,” dedi.

Atatürk Üniversitesi’nin kuruluşunu gerçekleştiren Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nu da anımsatan Arınç, “Benim de kendisini tanıma fırsatını bulduğum Rahmetli Kemal Bıyıkoğlu’nun Atatürk Üniversitesi’nin kurulmasında büyük emeği vardır. Onun attığı temellerin üzerinde Atatürk Üniversitesi büyüyüp gelişti ve bugün ülkemizin ve dünyanın sayılı üniversiteleri arasına girdi,” diye konuştu.ARINÇ: ERZURUM CİHANGİR ŞEHİR!..

İnternet’in gençlerin zamanını çaldığını, onların gerçeklik duygusunu adeta yok ettiğini ve hercaiyi bir yaşantı içine sürüklediğini ifade eden Arınç, öğrencilere seslenerek, “Bugünler geleceğin altın fırsatlarıdır, kıymetini bilip ona göre zamanınızı kullanın,” uyarısında bulundu.

Dokuz yıllık iktidarları döneminde Türk ekonomisinin, eğitim ve sağlık sisteminin, üretim teknolojilerinin geliştiğini, ihracatının arttığını, hayat standardının yükseldiğini, ülkenin attığı her adımın her yandan ses getirdiğini de anlatan Arınç, hiçbir komplekse kapılmadan bilim ve çağdaş hedefler doğrultusunda ileriye bakılmasını istedi.

Marifetname sahibi İbrahim Hakkıların, gazelleriyle ünlü Muhammed Lütfilerin memleketi olan Erzurum’un “cihangir” bir şehir olduğunu, Erzurum’un esarete hiçbir zaman boyun eğmediğini, cesur yürekli Erzurumluların Erzurum Kongresini düzenleyerek Atatürk’ü bağırlarına bastıklarını da hatırlattı.

Akademisyenlerin özlük haklarına da değinen Başbakan Yardımcısı Arınç, bu konuda hükümet olarak çalışma yaptıklarını, sorunun kısa sürede çözülmesi için çalıştıklarını kaydetti.

AKDAĞ: “DEMOKRASİMİZ GELİŞTİ”

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ da konuşmasında Türkiye’nin bası altında yaşadığı, siyasi rejiminin vesayet altında olduğu dönemleri hatırlatarak, “Şükür, o günler artık geride kaldı. Türkiye artık demokrasisi ve ekonomisi güçlü büyük bir ülkedir” dedi.

“Her şehrin bir ruhu olduğunu” ifade eden Akdağ, “Erzurum’un da bir ruhu vardır; Erzurum muhafazakâr gibi gözükse de gerçekte yeniliklere ve gelişmeye açık bir şehirdir. Tarihte olduğu gibi bugünde bölgenin merkezi bir ilidir ve her konuda lokomotif görevi görmektedir” diye konuştu.

“Üniversite kuran üniversite olmak kolay değildir” diyen Akdağ, Atatürk Üniversitesi’nin bu özelliğine dikkat çekerek, akademik kadrolarına teşekkür etti.

Öğrencilere de hitap eden Akdağ, “Bu üniversiteler sizin için kuruluyor, bu hocalar ve bizler sizin için varız; üniversitelerinize sahip çıkın, özgürlüğünüzü kimseye ipotek etmeyin” çağrısında bulundu.

“Biz kimsenin ne kılığına ne kıyafetine bakmıyoruz” diyen Akdağ, herkesin bu ülkede birbiri oldukları gibi kabul etmesi gerektiğini, milli birlik ve beraberliğin başka türlü sağlanamayacağını kaydetti.

 

KOÇAK: “DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLMA YOLUNDAYIZ”

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında, 70 bine yaklaşan öğrencisi ile giderek büyüyen Atatürk Üniversitesi’nin bir dünya üniversitesi olma yolunda ciddi adımlar attığını söyledi.

Atatürk Üniversitesi’nin bugüne kadar 200 bine yakın mezun verdiğini hatırlatan Koçak, “Her yıl binlerce yeni başarılı mezun veriyoruz. Bu insanlar ülkeye ve insanlığa hizmet etmek arzusu ile göreve koşuyorlar” dedi.

Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin 54 yılda kazandığı bilgi ve tecrübenin üzerine yaptıkları ilavelerle Üniversiteyi uluslar arası platformda daima ön sırada tutmaya çalıştıklarını vurguladı.

“İnsanlık 21. Yüzyılda yepyeni bir dünyaya adımını atıyor. Adına bilgi toplumu veya iletişim toplumu denilen bu yenidünyada girişimci olmak kaçınılmazdır” tespitinde bulunan Koçak, öğrencilere yaptığı uyarıda, “Sizler, Üniversitemizle yaşadığımız toplum arasındaki en önemli köprü olacaksınız. Ülkemizin kültür birikimini toplumsal belleğimizde yeniden canlandıracak ve hak ettiği konuma kavuşmasını sağlayacak çalışmaları yapmakla yükümlü olduğunuzu unutmayınız” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER ADINA EMRE OYSAL KONUŞTU

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’a açılışa katılmaları nedeniyle üniversitenin plaketi ile yine Atatürk Üniversitesi Halıcılık Merkezi’nde dokunan Hereke tipi iki halı hediye etti.

Koçak, açılışa katılan Atatürk Üniversitesi’nde kız öğrenci yurdu ve eğitim binası yaptıran iş adamları Sıtkı Alp ile Osman Nuri Bakırcı’ya da hizmetleri için teşekkür etti ve plaket verdi.

Açılış töreninde Atatürk Üniversitesi KKEF Müzik Bilimleri Korusu İstiklal Marşını ve Atatürk Üniversitesi marşlarını seslendirdi.

Açılışa, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Ağrı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Erzurum’daki kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarının başkanları da katıldı.

 

 

08.10.2011 00:00:00