Erzurum Ajans-Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu 10 yıl önce Erzurum Vali Yardımcısı iken Kilis'e atanınca "Dindar olmamak, torpilli olmak lazım" diyerek istifa edip, Erzurum'da pideci dükkanı açan Ali Yener, AK Parti iktidara gelince yeniden bürokrasiye döndü. Samsunlu Ali Yener, hemşehrisi Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a önce danışman oldu, ardından Mersin'de yapılacak yaklaşık 500 milyon lira bütçeli 2013 Akdeniz Oyunları Koordinatörü olarak atandı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2013 Akdeniz Oyunları'nın koordinesiyle ilgili düzenlemeleri yürütecek görevlendirmelere ilişkin kararları 15 Eylül'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğü girdi. Bu kararda yaklaşık 500 milyon lira bütçeli Akdeniz Oyunları'nın koordinesi için 400 kişilik ekip kurulacağı ve bakanlık danışmanı Ali Yener'in koordinatör olarak görev yapacağı belirtildi. Gençlik ve Spor Bakanı, Samsun Milletvekili Suat Kılıç'a doğrudan bağlı olarak sportif ve ekonomik organizasyonları yönetmekle görevlendirilen Ali Yener'e 14 bin 995 lira brüt maaş uygun görüldü.
VALİ OLAMADI PİDECİ OLDU
Akdeniz Oyunları'nın başına getirilen Ali Yener, 1966 Samsun doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu Ali Yener, 10 yıl önce Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu dönemde Erzurum Vali Yardımcısı ile Kilis'e atanmasına tepki gösterip, istifa ederek 'pideci' oldu.
Kamu görevine Tokat'ta kaymakam olarak başlayan, Konya- Emirgazi, Erzincan- Kemah ilçelerinde kaymakamlık yaptıktan sonra Erzurum Vali Yardımcısı olan Ali Yener, Kilis'e atanınca siyasi baskı gördüğünü öne sürüp, istifa ederek mesleği bıraktı.
'DİNDAR OLMAMAK, TORPİLLİ OLMAK LAZIM"
2003 yılına kadar Erzurum'da pideci dükkanı işleten ve Liberal Demokrat Parti İl Başkanı olan Ali Yener, 2001 yılında istifasıyla ilgili Zaman Gazetesi'nde şu sözleri yayımlanmıştı:
"Dindar olmamak, torpilli olmak lazım. Kamuda insanlara yardım edememenin ıstırabını hep yaşadım. Biz ne kadar hizmet etmeye çalışsak da siyasi baskılar yüzünden bunu bir türlü başaramadık. Kamuda konjonktüre göre bazı yerlere yakın olman gerekir, ancak o zaman başarılı olarak görülürsün. Mesela 1980'li yıllarda kaymakamlar için dindar olmak artı puan iken 1990'lı yıllarda dindar olmamak ve Atatürkçü olmak artı puan olarak görülüyor. Bizim meslekte hiçbir arkadaşımız ne olduğu gibi görünüyor, ne de göründüğü gibi olabiliyor. Vali olmak için başarılı olmak değil, torpilli olmak gerektiği için 30 yılımı daha boşa harcamak istemedim. Önceki görevimizde de elimiz kolumuz bağlı olduğu için ve insanlara hizmet yapamadığım için istifa ettim."
İstifa ettiği dönemde kamu yönetimiyle ilgili sert eleştirilerde bulunan Ali Yener, AK Parti'nin tek başına iktidar olduğu 2002'deki seçimlerden yaklaşık bir yıl sonra, 30 Ekim 2003 tarihinde yeniden kamu hizmetine döndü. Yener, Ordu Vali Yardımcısı olarak göreve başladı. 2008 yılına kadar bu görevi sürdüren Ali Yener, İçişleri Bakanlığı kararnamesi ile birinci derece kadrolu hukuk müşavirliğine atandı, daha sonraki süreçte Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı danışmanlığı görevine getirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yeniden teşkilatlandırılması sürecinde aktif rol aldığı belirtilen Ali Yener'in son görevi ise hemşehrisi Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın göreve başlamasının ardından Akdeniz Oyunları Koordinatörlüğü oldu.
Danışmanlıktan koordinatörlüğe geçen Ali Yener'in, yeni göreviyle birlikte maaşının da arttığı belirtildi.
30.09.2011 13:32:00