Erzurum'un ilk türbanlı milletvekili aday adayı olarak dikkat çeken Fatma Kotan, "Meslek hayatımda kazandığım tecrübelerim ve sahip olduğum birikimlerimi hemşerilerimin hizmetine sunmak, Ankara'da Erzurum'un sesi ve temsilcisi olmak ve planladığım projeleri Erzurum'dan başlatmak istiyorum" diye konuştu.
"DERTLİ BİR VATANDAŞ, DERTLİ BİR KADIN, DERTLİ BİR ANNE, DERTLİ BİR ÖĞRETMEN?"
"Birçok alanda büyüyen, gelişen ve güçlenen Türkiye'de; gördüğü sosyal problemler karşısında derdi olan bir vatandaş, şiddete maruz kalan, boşandığı için öldürülen kadınları duyduğunda dertli bir kadın, modernimin dayatmasıyla ailenin eğitsel işlevini kurumlara devrederek bir tüketim birimi haline dönüştüğünü gören dertli bir anne, okulda en çok neyi veya kimi özlediği sorulduğunda yüzde 95'inin "sadece arkadaşlarımı" cevabıyla üzülen dertli bir öğretmenim" diye tanımlayan İlahiyatçı,Eğitimci-Yazar Fatma Kotan, "Her geçen gün akıllara durgunluk verecek şiddet, tecavüz ve cinayet haberleriyle irkiliyor, Türkiye'de değerlerimizin ve ailenin geleneksel gücünü kaybetme tehlikesiyle karşı karıya olduğunu görüyoruz. 25 yıllık hizmet hayatımın son 10 yılı, Öğretmenlere, Din görevlilerine, Gençlere ve Halkımıza yurt içinde ve yurt dışında verdiğimiz değerlerimizi, aileyi, çocuğu ve eğitimi konu alan seminerlerle geçti. Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve birçok STK ile kadın, aile ve çocuk merkezli çalışmalar yürüttüm. Meslek hayatımda kazandığım tecrübelerim ve sahip olduğum birikimlerimi hemşehrilerimin hizmetine sunmak, Ankara'da Erzurum'un sesi ve temsilcisi olmak, planladığım projeleri Erzurum'dan başlatmak istiyorum" diye konuştu.
"YENİ TÜRKİYE'NİN MANEVİ İNŞASI İÇİN ÇALIŞACAĞIM"
Kotan, 7 Haziran 2015 seçimlerinde TBMM'de Erzurum'u temsil etme görevinin kendilerine emanet edilmesi halinde Yeni Türkiye'nin manevi inşasında gerçekleştirmeyi planladığı projeleri şöyle sıraladı;
"Aileyi Güçlendirme Projesi" "Aile Eğitim Projesi" (3 Aylık sertifikalı), "Değerli Bir Nesil Yetişiyor Projesi" ( Çözüm sürecine katkı projesi), "Değerliyim, Değerlisin, Değerli Projesi" (Ortaokul ve liseler için) dir. Projelerimiz sunulmaya hazırdır. Örgün ve yaygın eğitimde kullanılan ders materyallerinin, seçmeli din derslerinin revize edilmesi ve eğitimin kalitesinin artırılması noktasında da birçok planlama ve çalışmalarımız mevcuttur."
FATMA KOTAN KİMDİR?
Erzurum'un Cedit Mahallesinde doğdu. İlkokulu Kâzımkarabekir İlkokulunda, orta ve lise eğitimini Erzurum İmam Hatip Lisesinde tamamladı. Bir yıl İstanbul'da özel hocalardan Kur'an- Kerim, Tefsir, Hadis, Arapça dersleri aldı. Kur'an Kursu Öğreticiliği sınavını kazanarak 1988 tarihinde ilk görev yeri olan Oltu/Tutmaç Köyünde göreve başladı. İki yıl bu bölgede talebe yetiştirmekle birlikte vaaz ve irşat programları düzenledi.
1990 tarihinde Erzurum Merkez Yunus Emre Mahallesinde Cemaliye Kız Kur'an Kursunda görevine devam etti. Çok sayıda yüzünden ve hafız talebeler yetiştirdi.
O yıllarda MGV Kadın Kollarında aktif görev aldı. Vakıf tarafından Afganistan, Çeçenistan ve fakir öğrenciler için düzenlenen kermeslere öncülük etti. 1991 Tarihinde İlahiyat Fakültesini kazandı. 1996 tarihinde yapılan mülakatla Erzurum Müftülüğünde Din Hizmetleri Uzmanı görevine başladı. Haftanın 4 günü merkez camilerde vaaz-irşat hizmetinde bulundu. Oluşturduğu irşat ekipleriyle ayda iki kez ilçe ve köylerde dini içerikli programlar düzenledi. Alo fetva ve aile irşat görevini yürüttü. Belçika'ya ve Suudi Arabistan'a görevli olarak gönderildi.
2001 tarihinde sağlık problemi sebebiyle tayinle Ankara Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı olarak görev yapmaya başladı. SHÇEK de din görevlilerin ders vermesine öncülük yaptı. Alo fetva, vaaz-irşat ve ihtida merasimleri görevlerini yürüttü. Birçok kutlu doğum programları, konferans ve paneller organize etti. Yurt dışındaki vatandaşlarımıza din hizmeti vermek üzere birkaç kez Almanya'nın farklı bölgelerine gönderildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Teşkilatında Eğitim Uzmanı olarak görevlendirildi. Başkanlığın en önemli projelerinden "Kurlu Sistem", "İhtiyaç Odaklı Eğitim", "Engellilerin Din Eğitimi", "Okulöncesi Din Eğitimi" gb. Birçok projeyi yürüttü. Din Görevlilerine yönelik düzenlenen "Hocam Okuyor" kampanyasını yürüttü.
Bu dönemde, Drama (2 Yıl), NLP, Kişisel Gelişim, İletişim Becerileri, İnsan Kaynakları, Hızlı Okuma gb. Daha birçok sertifikalı eğitim aldı. Türkiye'de her yıl mutat olarak yapılan ve birçok kadın STK'nın katıldığı "Kadın Buluşmaları" toplantılarına katıldı Aldığı drama eğitimini geliştirerek Türkiye'de ilk defa din eğitiminin drama ve oyun içerisinde verilmesine yönelik seminerler verdi.
Türkiye'nin birçok ilinde, Avrupa'nın birçok ülkesinde 200 den fazla "Aile Eğitimi, Ailede Çocuk Eğitimi, Ailede Manevi Eğitim, Eşler Arası İletişim, İletişim Engelleri, Ana Kucağında, Baba Ocağında Eğitim, Fındık Kabuğundakiler, Dünya Ahiret Eşim Ol" vb. başlıklı seminerler verdi. Ak Parti Kadın Kollarının "Anne Akademisi "ne (3 Aylık), KAGEM'in "Aile Okulu" na ( 3 Aylık ), KAGEM'in "Din Görevlileri İçin Aile Eğitimi" ne (3 Aylık ) ve Pursaklar Müftülüğünün düzenlediği üç aylık "Aile Okulu" projesinde eğitici olarak görev yaptı.
10 yıldır Diyanet, MEB, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, DİB Vakfı Kadın Kolları, Bazı STK'lar ve mahallinde düzenlenen seminerlerde; öğretmenlere, vaizlere, imam-hatiplere, Kur'an kursu öğreticilerine "Kurum Kültürü" "Din Eğitiminde Yeni Yöntem ve Teknikler", "Din Eğitiminde Yeni Bir Yöntem Drama" "Yetişkin Eğitiminde Yeni Öğretim Metotlarının Kullanılması" "Sosyal Etkinlik ve Rehberlik Dersi İçin Uygulama Örnekleri" "Okulöncesi Çocukların Din Eğitiminde Drama ve Oyun Yöntemi" "Nasıl Anlatabilirim" vb.konularında seminer ve ders veriyor. MEB'in "Engelsiz Eğitim Projesi" ile "Okulöncesini Güçlendirme Projesi" (UNİCEF 3 Yıl) çalışmalarına Diyanet'i temsilen katılarak katkıda bulundu.
MEB ile ortak Ağrı, Adana ve İzmir'de din görevlilerine yönelik farkındalık seminerleri düzenledi. İzmir seminerine MEB'in davetiyle konuşmacı olarak katıldı. Osman Gazi, Düzce Üniversitesi ve Antep İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği "Değerler Eğitimi Buluşması" nda bir hafta öğretmenlere "Eğitimde yeni yöntem ve teknikler" konusunda sunumlar yaptı. Bir kaç uluslararası sempozyumda "Din Eğitiminde Drama ve Oyun" konulu tebliğ sundu.
Diyanet aylık, Avrupa, çocuk ve turuncu dergisinde, bazı internet sitelerinde eğitim, kadın, aile çocuk ve drama içerikli yazıları yayınlandı. Diyanet TV, TRT, Dost TV, Kardelen TV gibi televizyonlarında muhtelif dini konularda konuşmak üzere konuk olarak katıldı. Diyanet TV Önce Çocuk programında defaten çocuklarla canlı olarak değer eğitimi dersleri işledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile KAGEM'in ortak olarak hazırladığı ve aile eğitimlerinde kullanılması planlanan dini modülün yazar ekibinde yer aldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanetin ortak olarak hazırladığı yetiştirme yurtlarında kalan çocuklar için din ve değer eğitimlerini konu alan modülü hazırlayan yazarlardan biri oldu. Ankara Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği'nin çalışmalarına destek verdi.
İngilizce ve Arapça bilen Fatma Kotan evli ve iki çocuk annesidir.
16.03.2015 19:26:22