7 Milyar insanın 925 milyonu aç 500 milyonu da obez

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 'Soğuğa Dayanaklı Test Merkezi'nin temel atma töreni yapıldı.

Erzurumajans-Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 'Soğuğa Dayanaklı Test Merkezi'nin temel atma töreni yapıldı. Törene katılan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Atik Yücer, dünyada 7 milyar insanın 925 milyonu bugün aç, 500 milyonun da obez olduğu ifade ederek, dünyada tarımsal üretimlerin düzenli dağılmadığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, soğuğun şiddeti ve süresi tarım sektöründe büyük maddi zararlara yol açtığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde, soğuğa dayanıklı bitki türlerinin geliştirilmesi için Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi'ni Erzurum'da kuruyor. Türkiye'de soğuğa dayanıklılık çalışmalarının yapılacağı en büyük ve kapsamlı ilk test merkezinin temeli atıldı. Temel atma törenine Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Ünsal Ağaoğulu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Atik Yücer, İdari İşler Koordinasyon Daire Başkanı Cengiz Mızrak ve davetliler katıldı. Törende konuşan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Atik Yücer, tarımsal üretimin dünyada yeterli bir düzeyde yapıldığı fakat üretimlerin dağıtımında bir sorun yaşandığını belirtti. Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Atik Yücer, "Dünya nüfusu artıyor. 1600'li yıllarda yani 400 sene önce geriye gittiğimiz zaman dünya nüfusunun 500 milyon olduğunu görüyoruz. 200 sene sonra 1800'lü yıllara geldiğimiz zamanda ise 1 milyar, 1900'lü yılların başında ise 2 milyara ulaşıyor. Dünya nüfusunda hızlı bir artış yaşanırken bugün geldiğimiz nokta dünyanın nüfusu 2000'li yıllara gelene kadar tam 7 milyarın üzerine çıkmış dünya nüfusu var. Şimdi bu nüfusun doyurulması gerekiyor. Bu nüfus sonuçta bir şeyler yiyip, tüketiyor o yüzden dünyanın neresinde olursa olsun bu insanların doyurulması gerekir. Bugün geldiğimiz noktada yeterli tarımsal üretim dünyada yapılabiliyor mu? Evet yapılıyor. Bu yapılan üretim dünyada herkese ulaşıyor mu işte orada kocaman bir soru işareti var çünkü 7 milyar insanın 925 milyonu bugün aç. Bu dağıtımda bir sorun var. Bundan başka 500 milyonluk bir grup var ki bunlar da obez ve gereğinden fazla tüketiyorlar. Dağıtımdan kaynaklanan bir sorun var. Bu problemlere rağmen dünya nüfusundaki artışı dikkate alarak bizim gıda ve tarımsal üretimi giderek artırmamız gerekir" dedi.

BİTKİSEL ÜRÜNLER ARAÇLARDA BENZİN VE MAZOT OLARAK KULLANILIYOR

Tarlada ve ahırda ürettikleri hayvancılıktan ya da bitkisel ürünleri sadece gıda olarak kullanılmadığının altınızı çizen Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Atik Yücer, şunları kaydetti:

"2000'li yıllara geldiğimizde durum değişmeye başladığını. Bitkilerden elde ettiğimiz ürünler arabalarda benzin ve mazot olarak kullanılmaya başlandı. Bunun sonucunda da yeni bir risk alanı çıktı. Durum böyle olunca konvensiyonel tarım artık yetmez bir noktaya doğru geldi. Birde sürekli her gün duyuyoruz. İklim değişikliği diye bir şeyden bahsediliyor. Bunun sonucunda bazı yıllarda kuraklık bazı yıllarda soğuk zararı gibi yani değişen bir iklim döngüsü karşımıza çıkıyor. Bütün bunlar karşısında biz bakanlık olarak ne yapıyoruz. 2007-2008 yıllarında Anadolu'da bir kuraklık yaşandı. Bu sene itibariyle dönemin ilk yarısını Orta Anadolu'da biraz yağışı az aldık. Bu risklere karşı bakanlık olarak biz Konya'da bir kuraklık test merkezi kurduk. Arabalara benzin ya da mazot olarak kullanılan biodizele karşılık da Samsun'da bir enerji tarım merkezi kurduk. Bu merkezlerde uluslararası çalışmalar yürütülmeye başlandı. Fakat bu sene yine karşılaştığımız gibi gerek Malatya yöresindeki kayısılara vuran soğuk zararı, yine Karadeniz'deki fındık zararı gibi olayları yaşadık ve bunları dikkate aldığımızda bizim soğuğa karşıda bir test merkezi kurma ihtiyacı olduğunu gördük."

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, "Soğuk, kuraklık için kader ve takdir diyeceğiz ama Allah bize akıl vermiş, bunların tedbirini alın demiş. Dolayısıyla her ne kadar ülkemiz tarım ve üretim alanıyla kendi kendini yeter desek de yetmediğini görüyoruz. Bu manada bu tür AR-GE yapılanması ve merkezlere yapılan yatırımlar önem arz ediyor. 10 yıl öncesini düşündüğümüz zaman bunları görmek mümkün değildi ama yakın zamanda baktığımız zaman bu tür merkezlerin hızlı arttığını görüyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Soğuğa Dayanaklı Test Merkezi'nin temel atma töreni gerçekleştirildi.

08.05.2014 23:55:14