''Erzurum'u hayvancılık merkezi haline getirmeliyiz''

Erzurum Strateji Merkezi(ENER) Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, "Ortak akıl toplantısında köklü dönüşümler sağlayacak çapta, yenilikçi fikirlerin gündeme getirilmesini ve bu doğrultuda kararlar alınmasını diliyoruz." dedi.

Erzurumajans-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in göreve geldikten sonra bölge bazında başlattığı ve sonuncusu 15 Nisan'da Erzurum'da yapılacak olan "ortak akıl" toplantısı hakkında bir açıklama yapan Erzurum Strateji Merkezi(ENER) Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, "Ortak akıl toplantısında köklü dönüşümler sağlayacak çapta, yenilikçi fikirlerin gündeme getirilmesini ve bu doğrultuda kararlar alınmasını diliyoruz." dedi. 

Erzurum'un kalkınma hamlesinde temel dinamiğin hayvancılık sektörü olduğuna vurgu yapan Aksu, "Şehir ekonomisinde devrim niteliğinde bir dönüşümü sağlamak ve üreten ekonomiye adım atmak istiyorsak gıda üretiminin sanayileşmesine zemin hazırlamamız lazım. Bu ise ortak aklın süzgecinden geçirilecek yeni politika ve uygulamaları gerekli kılıyor. İşte yeni uygulama ve kararlara zemin hazırlayacak olan toplantı ve girişimlere öncülük eden, göreve geldiğinden beri Tarım ve Hayvancılığa taze bir soluk kazandırmayı başaran Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

ERZURUM, YENİ MİLLİ HAYVANCILIK POLİTİKALARININ MERKEZİ OLMALI

Erzurum'da Ziraat ve Gıda Fakülteleri, Araştırma Enstitüsü, Teknokent, DAP İdaresi, Kalkınma Ajansı gibi hayvancılık konusunda bilimsel altyapıyı eksiksiz tanzim edecek kuruluşların bulunduğunu hatırlatan AKSU, şöyle devam etti: "Yani işin bilimsel ve bürokratik altyapısına sahibiz. Yaygın bir üretici ağına da sahibiz. Siyasi iradede bu konuda duyarlı olduğunu göstermiş bulunuyor. Şu ana kadar Tarım ve Hayvancılık alanında oldukça geniş kapsamlı, tutarlı destek ve teşvik uygulamaları gerçekleştirildi. Bunlara ilaveten Erzurum'un, yeni bir bakış açısı ile oluşturulacak "Milli hayvancılık" politikalarının merkezi olarak kabul edilmesi "ortak akıl" toplantısının ortak iradesine dönüşmeli. Bu sektöre aşina ama bilimsel yöntem ve finansal güçten yoksun geniş kitleleri planlı bir çabayla örgütleyebilirsek, sadece Erzurum ve Doğu Hayvancılığını kurtarmakla kalmayız, Türkiye ekonomisine de büyük bir destek sağlamış oluruz."

YAP-İŞLET-DEVRET, YAP-KİRALA- YAP HEMEN DEVRET VE TARTIŞILMALI, FABRİKA DEVLETTEN İŞLETMESİ MİLLETTEN MODELLERİ GÜNDEME GETİRİLMELİ

Ortak akıl toplantılarında sektör temsilcileri tarafından ele alınması gereken konu başlıklarını da sıralayan Aksu, şu konulara da dikkat çekti:

"Devletin üreticiyi küçük işletmeler olarak örgütlemesi, şirketleşme ve kooperatifleşmeyi daha çok teşvik etmesi, hizmet planlaması ve finansman desteği konusunda doğrudan müdahil olması ortak akıl toplantısında detaylı bir şekilde tartışılmalı.

Hayvan ırkının ıslahında ileri adımların atıldığı, sıhhi ahırların 'yap-işlet-devret'; 'yap üreticiye ücretsiz devret', 'fabrika devletten, işletmesi milletten' modellerinin devreye sokulduğu bir acil eylem planı bu toplantıda şekillenebilir. 

Organik süt ve süt ürünleri üretimi, Doğal tavukçuluk ve yumurtacılık,

Kafkas ırkı arılarla organik bal üretimi, al pullu alabalık üretimi, Kuzgun Barajı kanallarında alabalık üretimi, yem bitkileri üretiminde yeni esasların belirlenmesi gibi konular da ortak akıl toplantılarında ele alınmalı, tartışılmalı.

ERZURUM MERKEZLİ HAYVANCILIK BANKASI

Üreticinin rahatça kapısını çalabildiği, faizsiz bankacılık esaslarına göre çalışan, çekirdeğini Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği'nin oluşturacağı, küçük ölçekli şirket ve işletmelere faizsiz kredi sağlayan Erzurum merkezli "Hayvancılık Bankası" kurulması gibi konular da ortak aklın süzgecinden geçirilmeli.

Şehir için çok önemli bir ihtiyaç olan modern bir canlı hayvan borsası; ilgili kuruluşların çabası ve valimiz Sayın Dr. Ahmet Altıparmak'ın yakın ilgisi sayesinde hizmete girmiş bulunuyor.

ERZURUM HAYVANCILIK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ VE ÜRETİM YATIRIM BÖLGESİ GÜNDEME ALINMALI

Birçok ilde özel teşvikle kurulan hayvancılık ihtisas organize sanayi bölgesinin kurulma vakti gelmiş bulunuyor. Toplantıda bu konu özellikle dile getirilip, Sayın Bakanımız nezdinde sıkı şekilde takip edilmeli diye düşünüyoruz.

Geçen yıl Sayın Sanayi Bakanımız, yeni üretim yatırım bölgeleri uygulaması ile ilgili önemli bir açıklama yapmıştı. Açıklama, bence kentsel kalkınmanın sihirli formüllerini içeriyordu. Oluşturulacak yeni üretim-yatırım bölgelerinde sanayicinin, binaya para bağlamasına gerek kalmıyor. Fabrikayı devlet yapacak, sanayici kira ödeyecek. Nasıl mı?

Hazine arazileri, kamulaştırılacak, gerekirse fabrikanın projesini, binası devletçe yapılacak, hazır olarak kiraya verebilecek. Bunu Erzurum için düşünün, yüksek teknolojiye dayalı gıda sanayiine uyarlayın. Devlet, her ilçede onlarca küçük sanayi işletmesi kurup, çiftçiye kiralayacak.

Bizim "Fabrika devletten, işletmesi milletten" şeklinde ifade ettiğimiz, kişi başına tasarrufun çok düşük olduğu Erzurum için adrese teslim, hayvancılığı şaha kaldıracak bir yöntem. Alınacak tedbirler ve uygulanacak teşviklerle yatırımcının yüksek faizle borçlanmasının önüne geçilmesi hedeflenmiş, Sanayi Bakanlığının bu şahane uygulamasıyla. Kiralanan fabrika uzun vadede kiracıya satılabilecek, üstelik. Tekrar ediyorum, işte bu büyülü formülü alıp, kuracağımız hayvancılık ihtisas OSB'sine uyarlayabiliriz. Bunu mümkün görüyoruz.

Toplantıda, ortak akla havale edilmesinde yarar gördüğüm bir husus da şu; Erzurum merkez üssü olmak kaydıyla, Ağrı, Bingöl ve uygun görülecek bölge illerinde "Kurbanlık Hayvan Besi ve Dağıtım" merkezleri kurulmalı. Bu amaca uygun şekilde düzenlenecek tesis ve meralarda beslenen kurbanlıkların, yurtiçi ve yurt dışı dağıtım ağı da Erzurum merkezli olarak planlanabilir. Kurban mevsimi dışında bu merkezler, ihtiyaç halinde ithal edilecek hayvanların toplanma ve dağıtım merkezi olarak kullanılabilir. Hayvancılık alanında nihai hedefimiz "Erzurum'u Küresel Bir Hayvancılık ve Bağlı Sanayi" merkezi haline getirmek olmalı."

13.04.2016 18:25:49