30 Milyon heba edildi

1993 yılında 30 Milyon TL harcamayla dönemin Türkiye'nin en büyük sağlık merkezlerinden biri olarak yapılan Araştırma Hastanesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi, hastanenin taşınması sonrasında 12 yıldır atıl halde bulunuyor.

Erzurumajans-Erzurum'un Palandöken İlçe sınırları içerisinde bulunan eski Aziziye Araştırma Hastanesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi'nin eski yeri harabeye döndü. Milli Savunma Bakanlığı tarafından o dönem 30 trilyon (30 milyon TL) harcanarak Sahra Hastanesi olarak yapılan ve 1993 yılında Atatürk Üniversitesi'ne devredilen 104 bin metrekarelik devasa bina 2005 yılından sonra giderlerinin çok yüksek olması sebebiyle boşaltıldı. TOKİ'nin Atatürk Üniversitesi Kampüs alanı içerisinde derslik ve idari binalar yapma karşılığında verilmesi planlan bina, yapılan incelemelerin ardından yıkım ve enkaz bedeli gerekçe gösterilerek bu öneriden vazgeçildi. Ardından Palandöken Belediyesi, İmar Kanununun 15 ve 16. maddeleri gereğince ifrazını yaparak, şartlara uymak koşuluyla bir kısmına kendileri için kamu binası yaptı.

Bu tür binalar da para edecek malzememe fazla

İnşaat mühendisleri bu tür binaların normal binalarla karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Kamu yatırımlarında her malzemenin normal binalara oranla fazla kullanıldığını söyleyen İnşaat Mühendisleri, "Bu hastanenin yıkımı çok fazla bir külfet getirmez. Çünkü bu tür binalarda demir, bakır ve alüminyum çok fazla miktarda kullanılır. Mevcutta bulunan Süleyman Demirel Tıp Merkezi içinde para edecek malzemeler yoğun şekilde kullanılmıştır. Söken firma para edecek materyalleri sattığı takdirde yıkım bedelini çıkarabilir. Ancak yine de inşaat mühendislerinin kullandığı X-Ray cihazlarıyla binanın filmi çekilir, içindeki demir oranı tespit edilir. Buna göre bir fiyat çıkarılır. Mesela Numune Hastanesi'ni yıkan firma üstüne de para verdi. Burada da böyle bir şey de çıkabilir. En kötü ihtimal harcı borcunu kurtarır" dedi.

Alemcilerin mekanı oldu

Yaklaşık 12 yıldan beri boş bir şekilde bekleyen devasa alan, âlemcilerin mekânı oldu. Camları kırılan, kapıları derme çatma tahtalarla tutturulan hastanenin içi ise dışından farksız değil. Tıbbi malzemelerin alındığı metal molozların bulunduğu alanda sadece Adli Tıp Merkezi hizmet veriyor. Alanın büyük olması nedeniyle güvenliğin zor sağlandığı koca hastane, özellikle akşam saatlerinde âlemcilerin uğrak yeri oldu. Çevresinde içki şişelerinden geçilmeyen kapalı mekân, çevre sakinlerini de oldukça rahatsız ediyor.

Peki dev bina ne olacak?

Bahçesiyle birlikte 30 dönüme tekabül eden devasa alan şehrin merkezinde boş bir şekilde bekliyor. Isınma giderlerinin bile çok büyük meblağlara ulaştığı dev yapı, 5 kattan oluşuyor. Sahra hastanesi olarak yapılan ve Türkiye'nin o dönem en büyük tıp merkezleri arasında yerini alan dev yatırımın ne olacağı ise merak konusu oldu. Bir dönem yapılan açıklamalarda o bölgeye yurt veya otel yapılması planlanıyordu.

Recai UYGUR/PUSULA

10.05.2017 14:37:12