Erzurumajans-Vatan'dan Tolga Atar'ın haberine göre Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, 28 Şubat 1997 darbesinin öne çıkan isimlerinden olan ve 2000 yılında yaşamını yitiren dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya'ya iki iş adamının destek verdiği öne sürüldü.
Erkaya'nın 9 konutu
Erkaya'nın lüks yerlerde aldığı 9 konutundan ikisinin o dönem Korkmaz Yiğit ve İshak Alaton'un sahibi olduğu sitelerden olduğuna dikkat çekilen soruşturma kapsamında Erkaya'nın maddi değeri yüksek konutları nasıl sahip olduğunun altı çizildi.
1998 yılında işadamı Korkmaz Yiğit'in dönemin İçişleri Bakanı Kutlu Aktaş ile arasında geçen ve kamuya yansıyan konuşmasında "Bazı bürokratlara 3 yüz bin dolara Platin Konutlarından villa tahsis ettiği isterse kendisine de tahsis edebileceği" şeklindeki ifadesi de soruşturma yer aldı.
Soruşturma çerçevesinde bu iki ismin Erkaya'ya maddi destekte bulunup bulunmadıkları soruşturulacak. Öte yandan soruşturma çerçevesinde ayrıca 28 Şubat sonrası bankaların içleri boşaltılarak hazinenin on milyarlarca zarara uğratılması batan banka sahipleri de incelemeye alındı.
Dava süreci
28 Şubat davası, 28 Şubat sürecinde "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak"le suçlanan 103 sanık hakkında açılan davadır. 2012 yılında açılan davanın sanıkları arasında eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, Emekli Tümgeneral Kenan Deniz, Tuğgeneral İdris Koralp, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu ile MHP eski milletvekili ve emekli Korgeneral Engin Alan bulunuyor.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam eden duruşmada eski Başbakanlardan Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz 'tanık-mağdur' sıfatlarıyla ifade verecekler isimler arasında.
Erkaya kimdir?
Oramiral Güven Erkaya, 28 Şubat döneminde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürütüyordu. Erkaya, 1996 Ağustos ayında yapılan MGK toplantısında, "Aşırı dinci akımların devletin geleceği konusunda tehlike oluşturduğunu düşünüyorum. Ve bunun üzerinde görüşme açılmasını istiyorum" diyerek 28 Şubat geleceğinin ilk işaretlerini vermişti. Güven Erkaya, bu isteğini Aralık 1996 MGK toplantısında yine gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bu isteğe cevap vermedi. Erkaya, Ocak 1997'deki toplantıda, "Görüyorum ki MGK gündeminde bu konu hala yok. İzninizle bir hususu vurgulamak istiyorum. Aşırı dinci akımlar bugün Türkiye'nin en önemli ve birinci öncelikli sorunu haline gelmiştir" dedi. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya'nın bu talebi 28 Şubat 1997'de MGK'nın gündemine alındı. Güven Erkaya 24 Haziran 2000 yılında hayatını kaybetti.
28 Şubat nedir?
28 Şubat süreci, Necmettin Erbakan'ın başbakan, Tansu Çiller'in dışişleri bakanı olduğu 28 Şubat 1997'de olağanüstü toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlayan ve irticaya karşı, ordu ve bürokrasi merkezli bir süreç. Türkiye siyasi tarihine geçen kararlar ve bu kararların uygulanması sırasında Türkiye'de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda yaşanan değişimlere neden olan bir süreçtir. Yaşananlar, post-modern darbe olarak da adlandırılmıştır. Bu dönem başörtüsü yasağı gibi uygulamalara ve insan hakları ihlallerine sahne olmuş, başörtülü öğrenciler okullardan atılmış, ikna odaları kurulup başlarını açmaları için zorlanmış ve çok sayıda kamu personeli işinden atılmıştır. "İrticayla mücadele eylem planı" ile anılan bu süreçte verilen kararların ve yaptırımların uygulanıp uygulanmadığı denetlemek için Çevik Bir öncülüğünde Batı Çalışma Grubu kurulmuştu.
(Vatan)
07.02.2016 21:30:13