Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın “Kent ekonomisini geliştirmeye yönelik siyasilerimizin yapmış olduğu çalışmaları, kentsel dönüşüm uygulamalarını ve ilimiz için hayati önemi olan ilimizin Lojistik Merkez projelerini yakinen takip ederek bu can alıcı çalışmalara destek veriyor ve katkı sağlamada her an hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Bizler Makine Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilciliği olarak Kentsel Dönüşüm Projelerini desteklerken 2023 Türkiye’sinde nasıl bir kent istiyoruz sorusunu irdelemeyi uygun bulduk” dedi.
Kentli haklarının yaşama geçirilmesinde üç temel sürecin önemli olduğunu söyleyen Bahadır Yalçın, “Yerel Demokrasi ve Kentsel Politikaların Oluşturulması süreci, Yönetimler arası işbirliği süreci ve Kentli katılımı. Yerel hizmetlerin kentli hakları çerçevesinde gerçekleştirilebilmesi ve yerel demokrasinin oluşumu; kadın, erkek tüm kentlilerin isteklerinin, demokratik, katılımcı süreçlerle ortaya çıkarılması ve yerel kurum ve örgütlerin işlevlerini bu bağlamda yerine getirmesine bağlıdır. Kentlerin yaşanabilir düzeye dönüştürülebilmesi için, yerel yönetimlerin oluşturacağı “kararlı yerel politik irade”nin, deneyimli uzmanlardan oluşmuş bir ekip ile katılımcı ve kadın-erkek eşitliğini gözeten bir bakış açısıyla kent planlarını hazırlaması ve uygulaması gerekmektedir. Politik irade ve profesyonel bilgi işbirliğine dayalı bu ikili yaklaşım, kentsel politikayı oluşturur. Kentsel politika, kentsel yaşamın tüm etkinlik alanlarını belirler. Bu nedenle, kente yapılacak herhangi bir müdahale, dikkatli bir analiz çalışması, bilgi birikimi ve sorumluluk gerektirir. Kentlerin yaşanabilir, uyumlu, sağlıklı ve güzel olabilmesi için gerekli kararlar, yöneticiler, politikacılar, resmi görevliler dahil olmak üzere uzmanlar ve kadın-erkek tüm kentte yaşayanların işbirliği ile alınmalı ve uygulanmalıdır” diye konuştu.
İdeal kentlerin, kentli haklarını koruyup, en iyi yaşam koşullarını sağlayıp, halkına iyi bir yaşam biçimi sunan; değerini orada yaşayan, ziyaret eden, çalışan ve ticaret yapan, eğlence, kültür ve bilgiyi orada arayan ve eğitim görenlerden alarak; birçok sektör ve aktiviteyi (trafik, yaşam, çalışma, dinlence gereksinimleri ve bir arada uyum içinde barındıran yaşam yerleri olduğunu söyleyen Yalçın, “Bir kent, modern gelişmeyle, tarihi mirasın korunması arasında dengeyi kurmalı, eskiyi tahrip etmeden yeniyle bütünleştirmeli ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerini sağlayabilmelidir. Geçmişi olmayan bir kent, hafızasını yitirmiş bir insana benzer. Kent dokuları, yapılar, ağaçlar, ibadet yerleri, kütüphaneler, insanların kentlerdeki yaşamışlıklarının, çalışmışlıklarının ve kişisel tarihlerinin izleridir. Yerel yönetimler kendi aralarında (valilik, il özel idareleri, belediyeler) uyum ve işbirliği içinde çalışmalıdır. Bu işbirliği farklı yönetim birimleri arasında, verimli bir çalışma ortamını kurmakta yardımcı olur. Bunu sağlamak amacıyla yerel süreçleri düzenleyen ve kontrol eden yasal çerçevenin birbiriyle uyumlu ve işbirliğine olanak verecek biçimde olmasına gayret edilmelidir. Yerel yönetimler, bilgi ve deneyimlerini karşılıklı olarak aktarabilmek amacıyla diğer kent ve ülkelerin yerel kuruluşlarıyla uluslararası işbirliğine girmelidirler. “Kentlerde daha iyi bir yaşam” şu kriterlere bağlıdır. Kentte daha iyi bir yaşam temel olarak iki sürecin geliştirilmesi ile sağlanabilir:- Kentsel fiziksel çevrenin iyileştirilmesi; - Kentsel ekonomik, sosyal ve kültürel yapının insan hakları çerçevesinde iyileştirilmesi.” dedi.
Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın, 2023 Türkiye’sinde yaşamak istenilen kent özellilerini şöyle sıraladı;
KENTLERDE ULAŞIM VE DOLAŞIM
Kadın-erkek tüm kentlilerin, kentin her bölgesini kolaylıkla kullanmasını sağlamak için; özel araç ulaşımını teşvik edici düzenlemeler yerine, ulaşımda çeşitli toplu taşıma alternatiflerinin düşünülmesi.
Toplu taşıma ve yaya ulaşımının özellikle kadınlar ve çocuklar için önemini göz önünde bulundurarak, (bunları) kolaylaştırıcı düzenlemelerin yapılması (metro, belediye otobüsü gibi toplu taşıma ulaşım araçlarının güzergah, sayı ve duraklarının artırılması, kent merkezi ve mahalle içlerinde yaya ulaşımına ilişkin kentsel tasarım projelerinin gerçekleştirilmesi gibi).
Kent sokaklarının tüm kentliler ve özellikle kadın ve çocuklar için güvenli kılınması ve gerekli çağdaş donanımlarla donatılması.
KENTLERDE FİZİKİ ÇEVRE
Kadın-erkek tüm kentlilerin sağlıklı, yerleşik, estetik ve özendirici bir çevrede yaşama hakkı olduğunun benimsenmesi
Kentsel altyapının (elektrik, su, kanalizasyon vb), kentin tümüne hizmet verecek şekilde gerçekleştirilmesi ve sunulması.
Planlama ve mimari tasarımcılığın, kentsel fiziki çevreyi düzenlemedeki önemli rolünün kabul edilmesi.
Kentlerde açık-yeşil ve kamusal alanların oluşturulması ve aktif kullanımının sağlanması, bu alanların düzenlenmesinde kadın-erkek eşitliğinin gözetilmesi, ve düzenlemelerin yapılması .
TARİHİ KENTSEL MİRAS
Tarihi kent merkezlerinin birer kültür ve tarih mirası olarak korunması, kent merkezlerinde kentsel tasarım projeleri gerçekleştirirken korumaya özen gösterilmesi.
Kentsel mirasın korunması için kentlilerin bilgilendirilmesi.
Korumaya ilişkin yeni finans mekanizmalarının geliştirilmesi.
Eski el sanatlarının canlandırılması ve yaşatılması,
KENT GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI VE SUÇLARIN ÖNLENMESİ
Kapsamlı sayısal bilgi ve araştırmalara dayalı, emniyet birimleri ve kentlilerin işbirliği ile etkin bir kent güvenlik politikasının oluşturulması.
Kentteki her türlü şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi için gerekli kurumsal, idari, mali önlemlerin alınması (toplum merkezlerinin, kadın danışma ve dayanışma merkezlerinin, çocuk ve kadın koruma evlerinin açılması gibi).
İnsan (özelikle kadın ve çocuk) ve uyuşturucu ticareti karşıtı yerel politikaların oluşturulması ve uygulanması.
Suçların önlenmesine öncelik verilmesi (sokak çocukları için kaynak ayrılması gibi).
KENTLERDE SAĞLIK
Kentsel çevrenin kadın-erkek tüm kentlilere insanca yaşanabilir sağlık koşullarını sağlaması. İlimiz bu konuda en ileri düzeydedir. Buradan Sayın Sağlık Bakanımıza sonsuz teşekkür ediyor hizmetlerinin artarak devam edeceğinden kuşkumuz yoktur.
KENTLERDEKİ ENGELLİLER
Kentlerin, herkesin her yere erişebilirliğini sağlayabilecek şekilde tasarlanması.
Engellilere ilişkin politikaların, bu gruplar için himayeci değil, toplumla bütünleştirici olması.
KENTİN EKONOMİK KALKINMASI
Bölge ve yakın çevresinin sosyal ve ekonomik bir parçası olarak; kentin büyümesi ve kalkınması için ekonomik kalkınmayı teşvik edici koşulların yaratılması, girişimcilere yardımcı olarak iş olanaklarının artırılması.
İş olanakları yaratılmasında fırsat ve kadın-erkek eşitliği gözetilerek kentin ekonomik kalkınmasına kadınların da eşit düzeyde katılımının sağlanması.
Bizler Makine Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilciliği olarak İlimizde yapılan bu tür projelere özellikle Kentsel Dönüşüm ve Lojistik Merkez projelerini destekliyor yetkililerden bu projeleri hayata geçirirken yukarıda görüş olarak sıraladığımız şartlarda bir kentte yaşamayı arzuladığımızı belirtmek istiyor ve Bu projeleri hayata geçirmek için çalışan hizmet veren tüm yetkililere teşekkür ediyoruz.” dedi.
03.11.2011 15:23:56