Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, az gelişmiş bölgelere hakim olan Küçük olsun, benim olsun anlayışının günümüz dünyasında başarılı olma şansı olmadığını, kalkınmanın birlikte hareket etme ve girişimcilik ruhuyla
Erzurum Ajans-Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr.
Rıfat Altan, az gelişmiş bölgelere hakim olan ‘Küçük olsun, benim olsun’ anlayışının günümüz dünyasında başarılı olma şansı olmadığını, kalkınmanın birlikte hareket etme ve girişimcilik ruhuyla sağlanabileceğini belirtti.
Bütün kalkınma ajansları gibi KUDAKA’nın da amacının bölgenin kalkınmasını, refahını ve dışa açılımını sağlamak olduğunu belirten Genel Sekreter Dr. Rıfat Altan, rekabet gücünü arttırmayı hedeflediklerini söyledi.
BÜYÜK OLSUN HEPİMİZİN OLSUN ANLAYIŞI HAKİM KILINMALI
Az gelişmiş bölgelerde kurumlar arasındaki diyalog ve işbirliği kültürünün zayıf olduğunu ifade eden Dr. Altan, “’Küçük olsun, benim olsun’ anlayışı hakimdir. Artık küreselleşen ve rekabetçiliğin ön planda olduğu günümüz dünyasında bireysel hareketlerin başarılı olma şansı neredeyse mümkün değildir. Birlik olmak, birlikte hareket etmek, işbirliği imkanlarını araştırmak, ‘Büyük olsun, hepimizin olsun’ anlayışını hakim kılmak gerekir. Sivil toplum, kamu kurumları, özel sektör, üniversiteler ve yerel yönetimler arasındaki bilgi akışının, işbirliği ağlarının geliştirilmesi ve güvenin arttırılması gerekiyor. Böylece, sosyal sermaye dediğimiz maddi olmayan ancak kalkınmada çok önemli rol oynadığı bütün dünyada kabul gören sermayenin de bu şekilde gelişeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Bölgenin kalkınması yönündeki adımların dışarıdan beklenmemesi gerektiğini anımsatan Dr. Altan, “Kalkınma anlayışı değişti. Eskiden, ‘Hep dışarıdan birileri gelsin bizi kalkındırsın, devlet gelsin yatırım yapsın, biz ücretli olarak çalışalım’ anlayışı vardı. Hep devletten bekleyen bir anlayış vardı. Yeni kalkınma anlayışında ise tavandan değil, tabandan gelen bir anlayış söz konusu. Yani bir bölgenin kalkınması yine o bölgedeki insanlar marifetiyle olmalı. Aksi takdirde sürdürülebilir olamıyor. Bölgede yaşayan insanların öncelikle girişimcilik ruhunun arttırılması lazım. Yeni kalkınma anlayışı, potansiyeli harekete geçirirken yereldeki insanlardan yararlanan, onları işin içine katan, katılımcı, demokratik, insanlara özgüven veren ve onlara girişimcilik ruhunu aşılayan, kalkınmanın ancak onlar eliyle olabileceğini gösteren bir anlayıştır. KUDAKA da bu anlayışın yerleşmesi için çaba gösteriyor” diye konuştu.