Alkışlar Yavuz Değirmenci'ye

 

 

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yılı etkinlikleri kapsamında Atatürk Üniversitesi’nin destekleriyle hemşerimiz Yavuz Değirmenci’nin hazırlamış olduğu  ‘Erzurum’dan Ankara’ya İstiklâli Haykıranlar’ isimli programı zevkle, heyecanla, gururla ve gözyaşları içerisinde izledik.


Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşuna kadar yaşanan tarihî gerçeklerin,  türküler ve görseller eşliğinde sahneye aktarılması harika bir düşünceydi.


Bu etkinlikte, çilekeş Anadolu insanının bağımsızlık yolunda çekmiş olduğu acı ve ıstırapları, yürek yakan nağmelerle bağrımızda hissederken, ekrana yansıtılan belgesellerle de tarih koridorlarında dolaşmış olduk.


Değerli sanatçımız Yavuz Değirmenci’nin program akışını, okuduğu şiirler ve tarihî anekdotlarla taçlandırması muhteşemdi.
Genç tıbbiye öğrencisi Hikmet Boran’ın Sivas Kongresi’nde manda ve himaye düşünenlere cevabı, Erzurumlu Mezararkalı Mevlüt Ağa’nın Mustafa Kemal ile olan tarihî diyaloğu, kendi cenaze namazlarını kılan Mehmetçikler, Fırıncı Rıza (Akkök) Bey’in esaret yılları, asker yolu gözleyenlerin hüzünlü hikâyeleri vs. program içerisine mükemmel yerleştirilmişti.


Çok zengin içeriği olan bu programın akışı kronolojik olarak tasarlanmıştı.


Çanakkale Savaşı,  57. Alay, Sarıkamış Harekâtı;  Bandırma Vapuru’ndan Samsun’a ayak basış;  Erzurum ve Sivas Kongreleri;  İzmir’in Kurtuluşu;  Anadolu’nun emperyalistlere başkaldırışı; Kâzım Karabekir, Deli Halit Paşa, Şahin Bey, Sütçü İmam, Topal Osman, Yörük Ali Efe, Kara Fatma; Sakarya Meydan Muharebesi, Büyük Taarruz ve bir çift mavi gözün hayallerinin gerçeğe dönüştüğü ilelebet payidâr kalacak olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu.


Özetle Yavuz Değirmenci bu programıyla, ‘Bu vatan nasıl kurtuldu?’ sorusunun cevabını türkülerin diliyle, yaşanan gerçek hikâye ve görsellerle bize anlattı.


Duygunun zirve yaptığı, gözyaşlarının sel olduğu bu program, ‘Yanık Ömer’ türküsünün ardından Yavuz Değirmenci’nin konuklarıyla birlikte, bayraklar eşliğinde ‘Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa’ marşını söylemeleriyle sona erdi.
 Programı izleyenler Cumhuriyetimizin 98. yılını kutlamanın sevincini, gururunu yaşarken, bu toprakları bize vatan yapan o kahramanların nasıl mücadele ettiklerini, hangi şartlar altında bir devlet kurmayı başardıklarını hatırlayıp, “Efendiler, bu milletle neler yapılmaz ki!” diyen hemşerimiz, milletvekilimiz, ebedî Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal’in azim ve kararlılığını bir kez daha yâd etmiş oldular.


Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yılında bize böyle bir geceyi yaşatan hemşerimiz Yavuz Değirmenci ile ona eşlik eden değerli sanatçılar Onur Şan, Sidenur Töre, Yakup Demir ve müzisyen arkadaşlarına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.