Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Yusuf Yurdigül ve Cüneyt Korkut, başarılı bir çalışmaya daha imza attı.
Erzurumajans-Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Yusuf Yurdigül ve Cüneyt Korkut, başarılı bir çalışmaya daha imza attı.
Yaptıkları başarılı çalışmalarla adlarını sıkça duyuran İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Yusuf Yurdigül ve Cüneyt Korkut, Anadolu'da Milli Mücadeleyi örgütleyen Albayrak Gazetesi'nin belgesel filmini çekerek başarılı bir çalışmaya daha imza attılar.
Belgesel filmin yönetmenliğini yürüten Doç. Dr. Yusuf Yurdigül projenin içeriği ilgili şunları söyledi. "Türk basın tarihine adını Milli Mücadele'yi destekleyen Anadolu gazeteleri arasına yazdırmış sivil bir gazete olan Albayrak, Anadolu'da ve Erzurum'da sayıları gittikçe artan Ermenice yayınlar üzerine "Vilayet-i Şarkiye Ermenistan Olamaz" düşüncesiyle İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından kurulmuş önemli bir gazetedir. Hem Türkiye hem de Erzurum için böylesine önemli bir gazetenin belgeselini yapmak mesleki bir misyon olmanın yanı sıra günümüzde gazetecilik mesleğini yürütenler açısından da önem arz etmektedir." dedi.
Görüntü Yönetmeni Cüneyt Korkut ise özellikle arşiv taramasının oldukça yorucu olduğunu ifade ederek çekim ve yapım süreciyle ilgili şunları kaydetti, "İstanbul, Samsun, Ankara ve Erzurum'da gerçekleştirdiğimiz filmin çekimleri yaklaşık 2 ay sürdü. Arşiv çalışmalarının yoğunluğu nedeniyle kurguya girmekte oldukça zorlandık. İki hafta süren kurgu çalışmaları neticesinde yaklaşık 30 dakikalık belgeselimizi tamamladık."
Belgesel çalışması sürecinde Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'nün oldukça yoğun desteğini gördüklerini belirten Yurdigül ve Korkut iki dilde hazırlanan Albayrak Gazetesi Belgesel filminin yeni nesil gazetecilere yol gösterici bir kılavuz olacağını vurguladılar.
Adeta Erzurum tarihine Albayrak Gazetesi üzerinden ışık tutan belgeselde Ermeni meseleleri ve mücadelenin örgütlenmesinin yanı sıra dönemin gündelik hayatını yansıtan oldukça ilginç ayrıntılar da yer alıyor. Örneğin 1915'li yıllarda Erzurum'da açılan kreş ilanları, Fransızca dil öğretimi için kursiyer çağrıları, keman ve piyano kurs ilanları ve yemek tarifleri gibi pek çok farklı alanda gazete haberine rastlamak mümkün.