BölgeHaber Girişi : 03 Kasım 2009 00:26

Akdağ: Dedikoduya değil bilime kulak verin!..

Akdağ: Dedikoduya değil bilime kulak verin!..
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi aşısı konusunda "Bence halkımızın Sağlık Bakanlığımız ile birlikte bilimsel dünyaya, bilimsel yaklaşıma kulak vermesi gerekir" dedi. Akdağ, domuz gribi aşısı hakkındaki spekülasyon ifadelerin artık terk edilmesi gere

Erzurum Ajans-Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi konusunda "Bence halkımızın Sağlık Bakanlığımız ile birlikte bilimsel dünyaya, bilimsel yaklaşıma kulak vermesi gerekir" dedi.

Domuz gribi aşısıyla ilgili bir soruya Akdağ, domuz gribi aşısı hakkındaki spekülasyon ifadelerin artık terk edilmesi gerektiğini söyledi.Spekülasyon yapmak isteyen, vatandaşın kafasını karıştırmak isteyen bir iki siyasetçinin, meşhur olmayı arzu eden spekülasyonlar yolu ile popülist olmayı arzu eden bir iki bilim adamı fikrine sahip kişinin ifadesiyle ne Sağlık Bakanlığı'nın ne de vatandaşın aşıya böyle yaklaşmasının yanlış olacağını söyleyen Bakan Akdağ, "Bu tür söylemler ile popülist olmayı arzulayanlar var" dedi.

 Domuz gribi aşısı hakkında söylemlerde bulunanlara tepki gösteren Akdağ, şöyle konuştu: "Dünya Sağlık Örgütü de yeni bir açıklama yaptı. Hem Dünya Sağlık Örgütü hem Avrupa Hastalık Kontrol Servisi hem Amerika Hastalık Kontrol Merkezi hem de dünyanın gelişmiş bütün ülkelerinin Hastalık Kontrol Merkezleri ve hem de Sağlık Bakanlığımızın bilimsel kurulları bizimde kullanacağımız ve Avrupa'da da kullanılan aşılara ruhsat veren ilaç ajansları ile bakın ortada topladığınız zaman onlarca yetkin bilimsel kuruluş

ortaya çıkmış oluyor. Bunların hepsi oy birliği ile mevcut aşıların güvenilirlik açısından uygun aşı olduğunu ifade ediyor."

Halkımızın Sağlık Bakanlığı ile birlikte bilimsel dünyaya, bilimsel yaklaşıma kulak vermesi gerektiğini anlatan Akdağ, şunları söyledi: "Yoksa spekülasyon yapmak isteyen, vatandaşın kafasını karıştırmak isteyen bir iki siyasetçinin, meşhur olmayı arzu eden spekülasyonlar yolu ile popülist olmayı arzu eden bir iki bilim adamı fikrine sahip kişinin ifadesiyle ne biz Sağlık Bakanlığı olarak ne de vatandaşımız aşıya böyle yaklaşamayız yanlış olur. Yani aşı güvenilir bir aşıdır. Özellikle lokal aşının yapıldığı yerde kızarıklık, ağrı, vücuda genel olarak hafif ateş gibi belirtilerdir. Çok nadir yan etkileri görülür. Yani milyon da 1, milyon da 2 gibi ifade edebilecek yan etkiler mevcut olan bütün aşılar için yan etkiler ile bu gün için aynı kabul edilmektedir. Bütün bunlar ile beraber aşı yapılırken Türkiye'de ve tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi aşının yan etkileri yakından takip edilecektir. Vatandaşımızın buna kulak vermesi lazım. Aşı konusunda bir terettüp veya bilim dünyasında bir fikir ayrılığı yok."

 Kendisine 'Bilim dünyası bu hususta ikiye ayrılmış durumda siz ne düşünüyorsunuz?' diye sorulduğunu hatırlatan Akdağ, şöyle konuştu: "Bende şu cevabı veriyorum. Bilim dünyasında bin kişi olsa, 500'ü bir tarafa 500'ü başka bir tarafa ayrılmış olsa bu ikiye ayrılmak olurdu. Ama 998'i bir tarafta, 2'si de öbür tarafta duruyorsa ve aykırı bir görüş ifade ediyorsa herhalde akıl sahibi insanların 998 kişinin dediğine uyması gerekir. Tabii ki Sağlık Bakanlığı olarak biz de buna uyuyoruz. Bunun ötesindevatandaşımızın kendi bireysel korumasını dikkatle yapması gerekir. Çocuklarının bireysel korumasını dikkatle yapması gerekir."

Elini uzatanın elini sıktıklarını anlatan Akdağ, sözlerine şöyle devam etti: "Ama el sıkışmış isek insanlar ile karşı karşıya gelmiş isek farklı insanları temas ettiği yüzeylere elimizi dokundurduysak peşinden elimizi sabunla bol su ile yıkıyoruz ve en doğru olan en güvenilir olanda budur. Çünkü virüsü elimizden uzaklaştırmak için veyahut uygun bir jel ile el temizliğimizi yapıyoruz. Bütün vatandaşlarımızın buna itina etmesi lazım. Aynı zamanda aşıları bir iki ay içerisinde gerçekleştireceğiz ve Türkiye bu sıkıntıyı H1N1 virüsünü grip sıkıntısını en ucuz atlatan ülkelerden birisi olacak."

 Bakan Akdağ, 'Basın çalışanlarını da birinci derece risk gurubuna alıp aşılatmayı düşünüyor musunuz? sorusuna da "Buna bilimsel kurumlar cevap verir, ben değil" cevabını verdi. Bakan Akdağ, devletin 700 ilaçta indirime gitmesi nedeniyle zarar etmek istemeyen eczanelerin bu ilaçlarını raftan indirmesi ile ilgili soruya da şöyle karşılık verdi: "Hükümetlerimiz döneminde vatandaşlarımız ilaca çok kolay ulaşmıştır. Dünyada ilaca en kolay ulaşan insanlar Türkiye gibi birkaç nadir ülkede bulunuyor. Bundan sonra da vatandaşlarımız ilaçlara rahatça ulaşacaktır."


 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.