SiyasetHaber Girişi : 29 Eylül 2012 23:46

AK Parti'de final günü

AK Parti'de final günü
AK Parti'de tarihi gün. Partiyi üç seçime taşıyacak kadronun belirleneceği kongre için hazırlıklar tamam. Yurtdışından 200 davetlinin katılacağı Arena'da Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Karman onur konuğu olarak yer alacak.
Erzurum Ajans-Türkiye, AK Parti'nin bugün gerçekleştirilecek 4. Olağan Büyük Kongresi'ne odaklandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tüzük gereği son kez Genel Başkan seçileceği kongrede, partiyi yerel ve genel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimlerine taşıyacak yönetim şekillenecek.  Gözler, Erdoğan'ın 'A Takımı' kadar 'manifesto' niteliğinde hazırlandığı belirtilen konuşmasında da olacak. Akşam Gazetesi'nden Hakkı Kurban'ın haberine göre;  Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı kongreye, dünyanın 50 farklı ülkesinden 200 civarında konuk katılacak.

- Kongre, Ankara Arena'da saat 10.00'da başlayacak. Bin 489 delege, Genel Başkan'ın yanı
sıra 50 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, 11 kişilik Merkez Disiplin Kurulu ile üç kişilik Demokrasi ve Hakem Kurulu'nu belirleyecek.
- Kongrede özellikle üç dönem şartına takılan 73 isme gelecekte yeniden aday olabilmesinin önünü açacak tüzük değişikliği yapılacak. Tüzüğe 'ardı ardına' ifadesi eklenecek.

NOBELLİ AKTİVİST ONUR KONUĞU

- Kongre için yurt içi ve yurt dışından üç bin kişi davet edildi. 50 ülkeden 200 konuk, kongre salonunda olacak. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Kırgizistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, eski Pakistan Başbakanı Yusuf Riza Gilani, Hamas lideri Halid Meşal, Tunus eski Başbakanı Raşid Gannuşi, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder de bu isimler arasında. 15 yabancı konuk, salondaki partililere hitap edecek.

- Kongreye en geniş katılım Irak'tan. K. Irak Bölgsel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin yanı sıra, Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin temsilcisi Behram Salih kongrede hazır bulunacak. Başbakan Maliki ise gelemeyeceğini bildirdi.
- Kendisini yakarak Arap Baharı'nı başlatan Muhammed Bouazizi'nin ailesi ile Nobel ödüllü Yemenli Tevekkül Karman da kongrede onur konuğu olarak yer alacak.
- Başbakan Erdoğan'ın konuşması İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça, İspanyolca, Portekizce ve Fransızca'ya çevrilecek.

Büyük Güç hedef 2023

- Kongrenin yapılacağı Ankara Spor Salonu'nda dün son hazırlıklar yapıldı. 'Büyük Millet, Büyük Güç Hedef 2023' sloganı öne çıkarıldı n Erdoğan'ın konuşma yapacağı platforma mavi tonda dev bir dünya haritası konuldu n Başbakan'ın konuşması 'demokrasi' ve 'özgürlük' temaları üzerine kuruldu n AK Parti Tanıtım ve Medya İşleri Başkanlığı, kongreyi takip edecek gazeteciler için özel kimlik kartları hazırladı. Fotoğraflı kartların üzerinde TC kimlik numaralarına yer verilmesi dikkat çekti.

'A takımı' kulisleri

- Kongrede en çok merak edilen noktalardan biri Başbakan'ın 'Omurgayı koruyacağız, hücre tazelemesi yapacağız' dediği yeni yönetim. Erdoğan'ın, yüzde 15'ini değiştireceği MKYK'ya, kısa süre önce partiye katılan Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu ve Teoman Rıza Güneri'yi almasına kesin gözüyle bakılıyor. Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Yasin Aktay, Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Doç. Dr. Osman Can, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Yasemin Açık, Sosyolog Prof. Erol Göka, Güneydoğu siyasetinin etkili isimlerinden Haşim Haşimi listeye girebilecek isimler arasında sayılıyor.

KADIN KOTASI ARTABİLİR

- Bazı vekiller için de parti yönetimi kapısı aralandı. Erdoğan'ın Başdanışmanı Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan'ın listede olması bekleniyor. Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Amasya Milletvekili Naci Bostancı, Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun adları kulislerde konuşuluyor. Kadınlara ayrılan yüzde 30'luk kotanın artması gündemde.

Konuklarını kapıda karşıladı


Başbakan Erdoğan, bugün gerçekleştirilecek kongreye katılacak yabancı konuklarına akşam yemeği verdi. Parti genel merkezindeki davete katılan bazı isimler şöyle: Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Ali Osman Mohamed Taha, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani, Lübnan eski Devlet Başkanı Emin Jamayel, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Pakistan eski Başbakanı Yousaf Raza Gilani, Filistin Hareket lideri Halit Meşal, Filistin Hareket lideri temsilcisi Nabil Shath. Erdoğan, konuklarını genel merkeze gelişlerinde kapıda karşıladı.

Dört gazete izleyemeyecek


- AK Parti kongresine medya da büyük ilgi gösterdi. Yerli ve yabancı bine yakın gazetecinin akreditasyon başvurusunda bulunduğu bildirildi. Ancak bazı gazeteler veto yedi. Cumhuriyet, Sözcü, Aydınlık ve Yeniçağ gazetelerinin kongreye girişine izin verilmeyecek. Akreditasyon izni verilmediği iddia edilen Evrensel ve Birgün'ün ise başvuruda bulunmadığı kaydedildi. Çağdaş Gazeteciler Derneği, yasağı 'utanç verici' diyerek eleştirdi. Bir tepki de
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel'den geldi: 'Bu uygulama demokrasi ve basın özgürlüğüyle çelişmektedir.'
- AK Parti'nin kongre için özel olarak hazırlattığı tanıtım filmi dünden itibaren bazı TV'ler ve gazetelerde yayımlandı. Tam sayfa gazete ilanlarının sadece Zaman, Yeni Şafak, Akit, Bugün, Sabah, Star, Habertürk ve Hürriyet'e verilmesi dikkat çekti.

Canlı yayına da akreditasyon!

Basına akreditasyon uygulayan ve bu doğrultuda bazı basın yayın kuruluşlarının kongreyi takip etmesine izin vermeyen
AK Parti'nin vetosu, dün gerçekleştirilecek bir canlı yayına da yansıdı. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer'in kongrenin yapılacağı Ankara Spor Salonunda katılacağı canlı yayın, akreditasyonu olmadığı gerekçesiyle gerçekleşemedi. AK Parti yetkililerinin Cumhuriyet'in vetosu nedeniyle programın yayınlanacağı Habertürk Televizyonu'nu uyardığı öğrenildi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.