Yerel seçimle, genel seçim parametrelerinin farklı olduğunu düşünen AK Parti, 2019'da Anayasauyarınca genel seçimlerle birlikte yapılacak mahalli idareler seçimlerini öne çekmek için formül arıyor.
Mini anayasa paketi çalışmaları kapsamında genel seçim döneminin 4 yıldan 5 yıla çıkarılması önerisiyle birlikte muhalefete yerel seçimlerin Ekim 2019 yerine Ekim 2018'de gerçekleştirilmesi yönünde anayasaya geçici madde eklenmesini teklif eden AK Parti, CHP ve MHP'den bu konuda olumlu yanıt alamayınca yeni formül arayışına girdi. Buna göre AK Parti, muhalefete öncelikle aralarında 1 yıldan az zaman kalması durumunda genel ve yerel seçimlerin birlikte yapılmasını zorunlu kılan anayasanın 127. maddesinin 3. fıkrasının yürürlükten kaldırılmasını önerecek. Bu öneri de kabul görmezse, Milliyet'te yer alan habere göre AK Parti son seçenek olarak "yasa değişikliği yoluyla anayasa engelinin aşılması" formülünü devreye sokmayı planlıyor.
2.5 ay arayla sandık
Mevcut anayasa Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçiminin ve mahalli idareler seçimlerinin 5 yılda bir, milletvekili genel seçimleri ise 4 yılda bir yapılmasını hükme bağlıyor. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından ilk seçimi 10 Ağustos 2014'te gerçekleştirildi. Son mahalli idareler seçimi 30 Mart 2014, son genel seçim de 1 Kasım 2015'te yapıldı. Anayasada herhangi bir değişiklik yapılmaz ise bu çerçevede Türkiye 2019'da üç seçim yapacak. Ağustos 2019'daCumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleştirilecek. Erken seçim sözkonusu olmaz ise de 27 Ekim 2019'da da genel seçimler yapılacak. Normalde Mart 2019'da yapılması gereken yerel seçimler ise anayasanın 127. maddesinin 3. fıkrasında yer alan, "Mahallî idarelerin seçimleri, 67'nci maddedeki esaslara göre 5 yılda bir yapılır. Ancak, milletvekili genel veya ara seçiminden önceki veya sonraki 1 yıl içinde yapılması gereken mahallî idareler organlarına veya bu organların üyelerine ilişkin genel veya ara seçimler milletvekili genel veya ara seçimleriyle birlikte yapılır" hükmü çerçevesinde, ekimdeki genel seçimle birleştirilerek yapılacak.
Milliyet