ErzurumHaber Girişi : 13 Ağustos 2017 14:00

Afgan sığınmacının Türkiye'den İsveç'e kaçış öyküsü

Afgan sığınmacının Türkiye'den İsveç'e kaçış öyküsü
Ülkesindeki savaştan kaçtıkları İran'da ablasını bırakan ve 17 yaşında Türkiye'ye yasal olmayan yollardan giren Afgan Muhammed Muhammedi, filmleri aratmayan maceralı bir süreçte İsveç'e kaçmayı başardı.
Erzurumajans-Ülkesindeki savaştan kaçtıkları İran'da ablasını bırakan ve 17 yaşında Türkiye'ye yasal olmayan yollardan giren Afgan Muhammed Muhammedi, filmleri aratmayan maceralı bir süreçte İsveç'e kaçmayı başardı.

İsveç'te vatandaşlığa kabul edilen ve çalışmaya başlayan Muhammedi, Türkiye'de bulunduğu sürede, kendisine sahip çıkanlara teşekkür için Erzurum'a geldi.

Muhammed Muhammedi kaçış öyküsünü anlattı. Erzurum'da 2 yıl kadar yetiştirme yurdunda barındıktan sonra Avrupa'ya gitme hayali ile yola çıkan Muhammedi, İstanbul'da 10 paralı müşteri bulmasının karşılığı olarak, insan kaçakçıları tarafından Yunanistan'a parasız olarak botla kaçırıldığını söyledi. Üzerinde 300 lira ile Atina'da tesadüfen bulduğu bir TIR'ın arka tekerlekleri arasındaki boşlukta 18 saat yolculuk yaparak Bari üzeri Roma'ya geçtiğini kaydeden Muhammedi, buradan geçtiği  Almanya ve Fransa'da umduğunu bulamadığını, İsveç'te vatandaşlığa kabul edildiğini anlattı.

 Şimdi İsveç'te çalışan 23 yaşındaki Muhammedi, kaçak olarak gittiği yolları bu kez uçakla dönerek, kendisine yardım edenlere 'teşekkür etmek' için Erzurum'a geldi. Muhammedi, "Ben 2 yıl kaldığım Türkiye'de hayatı tanıdım. Artık vatansız ve kimliksiz değilim. Rahat gezebiliyorum. Bunlar çok önemli. Hedefim psikoloji tahsili yapmak. Avrupa ülkelerinde sınır yok, bizim aklımızda sınır var" dedi.

AİLESİ AFGANİSTAN'DA SAVAŞTA ÖLMÜŞ

Ailesini Afganistan'daki savaşta kaybeden, şimdi üniversitede okuyan 30 yaşındaki ablasıyla birlikte Tahran'a gittiklerini belirten Muhammedi Şunları anlattı:

"İran'da yaşamak çok zordu. Kimliğim yoktu. Ablamın başını yakacaktım. Daha iyi yaşamak umuduyla Türkiye'ye geldim. Van'da az İngilizce bilmem işime çok yaradı. Türkiye'yi çok sevdim. Erzurum'da çok şey öğrendim ve hayatı tanıdım. Hem vatansız hem de kimliksizdim. Erzurum'da tanıdıklarımdan aldığım 900 TL ile 2013 Ağustos'unda İstanbul'a gittim. Hedefim, Avrupa'ya sığınmacı olarak yerleşmekti. İstanbul'da insan kaçakçısı ile tanıştım. Paramın olmadığını söyledim. Yunanistan'a kaçak yolla gidecek 10 kişi bulmam halinde beni parasız götüreceğini söyledi. Gittim Aksaray'da 2- 3 gün içinde 10 kişiyi topladım. Onlar paralı, ben parasız  olarak Ayvacık'tan botla Midilli'ye geçtik. Avrupa'ya adım attığımda üzerimde 300 TL vardı. Saatlerce yaya yürüdüm ve polise yakalandım. Oradan gemiyle Atina'ya gönderildim. Parklarda yattım, sonra bir TIR'ın arkadaki dört lastiği arasında kalan boşlukta kendime yer buldum. O boşlukta 18 saat feribotla yolculuk yaparak Bari'ye geçtim."

'SINIRLAR BİZİM KAFAMIZDA VAR, AVRUPA'DA YOK'

Ardından kara ve demiryolu ile Roma'ya, Roma'dan Paris, Frankurt, Kopenghang'dan İsveç'e ulaştığını kaydeden Muhammed Muhammedi, İsveç Göç İdaresi tarafından 35 ay sonra vatandaşlığa kabul edildiğini belirtti. İlköğretim ve Llseyi bitirdiğini, bu arada devlet işinde işe girdiğini anlatan Muhamedi, şunları söyledi:

"İsveç'in Malmö kentinde yaşıyorum. Afgancanın yanı sıra pratikten Farsça, Türkçe, İngilizce, Arapça, İsveççe öğrendim. Bu nedenle Uluslararası transformasyonda çalışıyorum. Evim var, kimse kaçak muamelesi yapmıyor. Üniversiteye hazırlanıyorum, psikoloji okuyacağım. Artık vatansız ve kimliksiz değilim. Rahat gezebiliyorum. Stresim kalmadı. Bizim aklımızda, kafamızda sınırlar var. Avrupa'da sınırlar yok. Nereye istiyorsan gidebiliyorsun, onu öğrendim."

KARŞISINDA GÖRÜNCE ŞAŞIRDI

Muhammed'i karşısında gören Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Başkanı Erdal Güzel ise şok olduğunu belirtti. Erdal Güzel, "Erzurum'a sığınmacı olarak gelmişti. Kimsesiz ve yaşı küçük olduğundan yetiştirme yurduna yerleştirilmişti. Muhammed Erzurum'dan romanlara, filmlere konu olacak bir yolculuk yapmış. Onu karşımda görünce, 'insan oğlu her şeyi başarır' diye düşünmeden edemedim" diye konuştu.

Kadir SABUNCUOĞLU/DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.