İlçelerHaber Girişi : 05 Temmuz 2018 17:08

Adam bu işi biliyor...

Adam bu işi biliyor...
Yakutiye Belediyesi Erzurum’un tarihini gün yüzüne çıkartıyor. Son yıllarda yapılan faaliyetler sonucunda Erzurum’un tarihi mekanları restore edilerek turizme kazandırılıyor.
Erzurumajans-Devraldığı enkaz belediyeyi zirveye taşıyan Başkan Ali Korkut, direksiyon başına geçerek gazetecilere icraat turu attırdı. Çekirdek Erzurum’daki gözle görülen değişim fotoğraf karelerine yansıdı. Onur Sağsöz izlenimlerini kaleme aldı.

Neredeyse 30 yıl olmuş… Şair Nef’i de okuduğum yıllarda tarihi Üç Kümbetler oyun alanımızdı. Teneffüslerde bile soluğu kümbetlerin gölgesinde alırdık.



“İçinde cin var” söylentileri bile türbelere yaklaşmamıza engel olamamıştı. Nas ve Felak okuyup  çevresinde top koşturduğum o günler dün gözlerimin önünden geçti.

Belediye Başkanı Başkan Ali Korkut’un ‘icraat turu’nda ilk durak öğrencilik yıllarımın gözdesi Üç Kümbetler olmuştu.

Eski Erzurum Evlerinden 22'si ayaktaydı… Bazılarının restorasyonu bitmiş, bazıları da aslına uygun olarak yeniden inşa ediliyordu.



Proje kapsamında yapımına başlanan Kültür Merkezi, Valilik binası ve butik otellerle birlikte Türkiye’nin ilk ‘Kapalı Kent Parkı’ için çalışmalar sürerken, “Bir an önce bitsin” diye içimden geçirdim. Ama iki yıl daha varmış. Ortaya harika bir iş çıkacağı her halinden belli olan proje için Ali Başkan, “Burası tam 150 bin metrekare ve 100 milyon lira kamulaştırma bedeli ödedik” dedi.

Sonra başladı saymaya… “Kent Park içerisinde; yöresel yemekler, yöresel hediyelik eşyalar, üretimlerin sergileneceği alanlar, gıda tanıtım kafeleri, yöresel ürünler tanıtım kafeleri, çocuk oyun alanları, bovling salonu, sergi salonları, restoranlar, kafeler yer alacak…”



Peki Başkanım bir şey soracağım!

“Dur daha bitmedi. Kültür - Eğitim - Kongre Merkezi var. Folklor ve balo salonu, kapalı sergi salonu, fuaye açık sergi alanı, seramik – heykel atölyesi, ahşap Atölyesi, orkestra salonu, el sanatları atölyesi, müzik salonu, resim atölyesi, çocuk atölyesi…”

Başkanım!..

Hala sayıyor… “Okul öncesi çocuk bölümü, derslikler, bilgisayar salonu, çocuk okuma salonu, nadir kitaplar salonu, konser ile kongre salonları, butik oteller, kent müzesi ve oto park…”


Nihayet…

Peki Başkanım daha düne kadar bu belediye maaş veremiyordu, nasıl oldu da hizmet sektörüne giren bir belediyeye dönüştü?

“Çok çalıştık, disiplinle çalıştık. Ayağımızı yorganımıza göre uzattık. Geçmiş borçları ödedik… 153 milyon lirayı bulan maliye ve SGK borcunu temizledik.”



Sonra?

Sonra, Allah yardım etti… Hamdolsun. Yaklaşık 250 milyon lira civarında kamulaştırma bedeli ödemek suretiyle 4 bin civarında bina kamulaştırmasıyla kentsel dönüşüm yaptık. Tarihi eserlerin çevresini açarak rekreasyon çalışması ve yeşil alan bağlamında yeni yolların açılmasını sağladık.

Direksiyon sallarken Hacı Cuma Kentsel Dönüşüm Projesi’nden söz ediyordu Başkan Korkut.



“Türkiye’de eşi ve benzeri daha yok. Şu an 100 milyon liranın üzerinde bir kamulaştırma maliyeti olacak. Eski Erzurum evlerine çeşitli göndermelerde bulunarak mahalle kültürünü yaşatacak bir çalışma içindeyiz. Bahçeli villalar, düşünün çekirdek Erzurum’un göbeğinde bambaşka bir mimari… Geniş bahçeleri… yürüme mesafesinde otoparklar… Hayal gibi geliyor ama yapacağız.”



Ne yalan söyleyeyim, o toz toprak için gözümde canlandıramadım.

Tur devam ederken bir zamanların ‘üvey evladı’ Hilalkent’e gelmiştik bile… Esma Park’ta soluklandık.

Ama Hilalkent gerçekten kent olmuştu. Geniş ve pırıl pırıl caddeler, düzenli imar, yeni yapılan rengarenk binalar çok hoş bir görüntüydü. Hele o orta refüjlerdeki peyzaj çalışmasına bayıldım.

Yakutiye Belediyesi’nin yaptırdığı 52 parktan biri olan Muhsin Yazıcıoğlu Parkına geldiğimizde Ali Başkan’ın söyledikleri çok önemliydi.



“Hepiniz biliyorsunuz ki Erzurum deprem bölgesinde bir şehir ve bizim çalışma yaptığımız bölgelerdeki binalar ekonomik ömürlerini tamamlamıştı. Çok katlı binalarımız da maalesef aynı şekildeydi. Ekonomik ömürlerini doldurduğu için hiç bir belediye başkanının risk alarak yapacağı işler değildi. Ama yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Aslında tüm bunlar bir büyükşehir belediyesinin yapabileceği ölçekte projeler. Allah’a hamdolsun yapmış olduğumuz çalışmalarla 30 milyon lira olarak almış olduğumuz hizmet bütçemizi 130 milyon liraya çıkardık. Bu yıl da hedefimiz 160 milyon lirayı bulmak. Bu da Erzurum’a ciddi manada ekonomik bir katkı sağlamak demek.”

Daha ne yazayım? Başlığı zaten atmıştım… Adam bu işi biliyor.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.