Erzurumajans-ABDnin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüse taşımasına dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), Almanya, Rusya, İngiltere ve İran'dan açıklamalar geldi. ABD Başkanı Donald Trump ise, Kudüs'teki büyükelçiliğin açılışı sırasında video yoluyla konuşma yaptı. Kudüs'teki büyükelçilikteki kalabalığa seslenen Trump, konuşmasında 'ABD bölgede kalıcı bir barış anlaşmasını sağlamaya sadık olmayı sürdürüyor' dedi.
ABD Başkanı Trump, Ortadoğu'nun göbeğine ateş bırakan Kudüs kararının ardından, Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği'nin açılışında bulunan kalabalığa video yoluyla seslendi.
ABD Başkanı Donald Trump, Aralık ayında ülkesinin onlarca yıldır izlediği Ortadoğu politikasına ters düşen bir karar alarak Tel Aviv'deki ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sürecini başlatacağını açıklamıştı.
Washington'dan gelen ABD heyeti ve İsrail liderlerinin katılımıyla gerçekleşen törenin açılış konuşmasında ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman "Bugün ABD'nin Kudüs, İsrail'deki büyükelçiliğini açıyoruz" dedi.
TWITER'DAN 'ÇOK ÖNEMLİ GÜN' DEDİ
Trump, Gazze şeridinde çok sayıda Filistinlinin İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü günde Twitter hesabından bugünü 'İsrail için büyük gün' olarak tanımladı ve takipçilerine açılışı Fox News'tan izlemeleri çağrısında bulundu.
Trump'ın Filistin'de çok sayıda kişinin gerçek mermilerle öldürüldüğü gün attığı tweet sosyal medyada öfkeye neden oldu.
Trump, ABDnin Kudüs Büyükelçiliğinin açılışının yapılmasına saatler kala Twitterdan yaptığı açıklamada, İsrail için büyük gün dedi.
BM'DEN AÇIKLAMA
Birleşmiş Milletler (BM) Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Uluslararası Sözleşmesinin denetim organı olan Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, İsrail'in Filistinli göstericilere "orantısız güç" kullanmasını kınadı. Açıklamada İsrail'in şehit ettiği ve yaraladığı binlerce Filistinli göstericinin hiçbir şekilde güvenlik tehdidi oluşturmadığı vurgulandı.
İsrail güvenlik güçlerinin Filistinli göstericilere orantısız güç kullanmasının kınandığı açıklamada, Gazze'deki durumdan büyük endişe duyulduğunun altı çizildi.
ALMANYA'DAN AÇIKLAMA
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, Gazze'de düzenlenen gösterilerde ifade özgürlüğünün kötüye kullanılmamasını, İsrail'in de aldığı güvenlik önlemlerinde ölçülü davranmasını istediklerini söyledi.
Adebahr, bugün başkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği açılışına hangi Alman yetkililerin katılacağı sorusu üzerine, Ortadoğu politikalarıyla ilgili tutumlarında şüphe uyandırmamak için Kudüs'teki Alman Büyükelçisi'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün akşam verdiği resepsiyona katılmadığını, bugünkü açılış törenine de hiçbir Alman diplomatın davet edilmediğini söyledi.
İRAN'DAN AÇIKLAMA
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Moskovada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada ABD'nin Kudüs kararını değerlendirdi.
ABDnin Kudüste büyükelçilik binasını açması ile ilgili Zarif, "Kudüse yönelik bu rejimin çok tehlikeli davranışlarını görüyoruz. Ne yazık ki uluslararası kurallara ve yasalara aykırı hareket etmek, ABD hükümetinin bir alışkanlığı haline geldi" değerlendirmesinde bulundu.
RUSYA'DAN AÇIKLAMA
Rusya, ABDnin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüse taşıması sonrasında bölgede gerilimin artmasından endişe duyduklarını açıkladı. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin ABDnin büyükelçiliğini Kudüse taşımasının bölgede gerilimi arttıracağına dair Rusyanın endişesi olup olmadığına ilişkin sorusuna "Evet, endişelerimiz var. Bu hususta daha önce de açıklama yapmıştık" yanıtını verdi.
İNGİLTERE: KUDÜS ELÇİLİĞİNİ TAŞIMAYACAĞIZ
ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşımasıyla ilgili gerilim devam ederken,İngiltere Başbakanı Theresa May'de konuyla ilgili bir açıklama geldi. İngiltere Başbakanı Theresa May'in sözcüsü yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık'ın Trump'ın aldığı karara halen katılmadığını söyledi. Sözcü açıklamasında İngiltere'nin İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşımayacağını belirtti.
FİLİSTİN KURTULUŞ ÖRGÜTÜ'NDEN AÇIKLAMA
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Hanan Aşravinin imzasını taşıyan bildiride, ABDnin Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanıyan kararına işaret edilerek, "Nekbenin yıl dönümünde bir kez daha, işgal altındaki başkentimiz (Kudüs) bilinçli hırsızlığa, siyasal, ahlaki ve hukuki ihlale maruz kalıyor" denildi.
ABDye "provokatif" karar ve eylemlerine son vererek, uluslararası hukuk çerçevesinde Filistin davasıyla adaletle muamele etme çağrısı yapılan açıklamada, "ABD Büyükelçiliğinin Kudüse taşınması Filistin halkı, uluslararası adalet ve meşruiyet için yeni bir Nekbedir" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'DEN DE TEPKİ YAĞDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İngiltere'de yaptığı konuşmada ABD'nin Kudüs kararına tepki gösterdi. Erdoğan, "Biz 1967 sınırları çerçevesinde, başkenti Doğu Kudüs olan egemen bir Filistin devletinin kurulmasının bölgede sorunun çözümü olduğunu düşünüyoruz. ABD'nin Kudüs kararını çok çok talihsiz buluyoruz. ABD, çözümün değil sorunun bir parçası olarak arabulucu rolünü tamamen kaybetmiştir. Bu atılan adımın bölgeyi karıştırmak için adeta bir fitil ateşlemesi olduğunu hatırlatmak isterim" dedi.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman konuyla ilgili, ''ABD Başkanı'nın bu yanlış haraketi makes bulmayacaktır. Sayın Başkan'ın büyük hatasıdır. Neticeye gidemeyeceklerdir" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımasına ilişkin, "Filistin yalnız değildir. Kudüs yalnız değildir. İşgal bitecek, hak ve adalet mutlaka kazanacaktır" değerlendirmesinde bulundu.