ErzurumHaber Girişi : 23 Mayıs 2012 20:00

9 İlin tıbbi atığı Erzurum'da yok ediliyor

9 İlin tıbbi atığı Erzurum'da yok ediliyor
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 9 ilin ve bağlı tüm ilçelerin tıbbi atıkları, Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından evsel atığa dönüştürülerek bertaraf ediliyor.
Erzurum Ajans-Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 9 ilin ve bağlı tüm ilçelerin tıbbi atıkları, Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından evsel atığa dönüştürülerek bertaraf ediliyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin Çat yolunda kurduğu Modern Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde yürütülen bu işlem, günde ortalama 10 ton tıbbi atık üzerinde uygulanıyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Ardahan, Kars, Ağrı, Bayburt, Iğdır, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş’la bağlı tüm ilçelerin tıbbi atıklarını önce evsel atığa dönüştürüp, daha sonra bertaraf ediyor. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki tek sterilizasyon tesisinin Erzurum’da bulunuyor olması nedeniyle söz konusu çalışmayı yürüten Büyükşehir Belediyesi, ayda ortalama 300 ton tıbbi atık işliyor.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum’daki Modern Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nin sadece bu şehre değil, bölgenin 9 ili ve bağlı tüm ilçelerine birden hizmet verdiğini söyledi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan tesiste, Ardahan, Kars, Ağrı, Bayburt, Iğdır, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş’la bu illere bağlı tüm ilçelerden toplanan tıbbi atıkların işlendiği bilgisini veren Başkan Küçükler, tesisin çalışma prensibini de anlattı.

BAŞKAN KÜÇÜKLER, STERİLİZASYON TESİSİNİN ÇALIŞMA PRENSİBİ ANLATTI

Küçükler, “Tıbbi atık bidonlarının üzerinde bulunan barkotların okutulmasıyla yapılan tartım işleminin ardından, bidonlar otoklav konteynırlarına boşaltılıyorlar. Otoklavda yaklaşık 3,1 bar basınçta ve 135 derecede gerçekleşen sterilizasyon işleminin ardından çıkarılan atıklar, fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlik kontrolleri gerçekleştirildikten sonra evsel atık niteliği kazanıyorlar. Bu işlem sonrasında parçalayıcıdan geçirilerek küçültülüyorlar ve katı atık depolama sahasına gönderiliyorlar. Boşaltılan bidonlar dezenfektanlar ile yıkanarak kurutuluyor ve tekrar sağlık kuruluşlarına gönderiliyor. Böylece hem bidonlar kullanılarak Avrupa standartlarına uyulduğu gibi, hem de toplama ve taşıma sırasındaki riskler ortadan kaldırılmış olunuyor.” diye konuştu.

“BÖLGE İLLERİNE BİLE HİZMET VERİYOR OLMAKTAN AYRICA MUTLULUK DUYUYORUZ”

Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nden ayrı olarak hizmet veren Modern Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nin 3 milyon liraya mal olduğunu anımsatan Başkan Küçükler, “Bölgemizde Erzurum’dan başka tıbbi atık tesisine sahip olan bir belediye daha olmadığı için kararlaştırılan 9 ilin atıkları bizim tesisimize getiriliyor. Toplanmasından taşınmasına kadar steril bir ortamda muhafaza edilen tıbbi atıklar, zararsız hale getirildikten sonra toprak altına gömülmek suretiyle bertaraf ediliyor. Bölge belediyeleri kendilerine ait tesisleri kuruncaya kadar bu hizmeti biz vermeye devam edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi’nin bölge illerine hizmet veriyor olmasından da, ayrıca mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.