EkonomiHaber Girişi : 20 Temmuz 2018 12:50

4,5 milyonluk zincir projesi

4,5 milyonluk zincir projesi
Türkiye genelinde hayvan varlığıyla üst sıralarda yer alan ancak süt ve süt ürünleri sektöründe geride kalan Erzurum’da ‘soğuk süt zinciri’ projesi başlatılıyor.
Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-Türkiye genelinde hayvan varlığıyla üst sıralarda yer alan ancak süt ve süt ürünleri sektöründe geride kalan Erzurum’da ‘soğuk süt zinciri’ projesi başlatılıyor. DAP ve KUDAKA’nın vereceği 4,5 milyon liralık destekle başlayacak olan proje Ticaret Borsası tarafından yürütülecek. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 745 bin hayvan varlığı bulunan Erzurum’da 335 bin sağmal inek bulunuyor. Kenette yılda ortalama 730 bin litre süt üretilirken bunun sadece 160-180 bini kayıtlı ekonomiye kazandırılabiliyor. Başta bu rakam ve kentin bu noktadaki potansiyelini artırmak amacıyla yıllardır düşünülen ancak somut bir adım atılmayan ‘soğuk süt zinciri’ projesi nihayet hayata geçiyor. DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Erzurum Ticaret Borsası’nın finans desteği vereceği projede süt üretiminin gerçekleştirildiği tüm noktalara soğuk tanklar konulacak. Ticaret Borsası tarafından yürütülecek olan projenin orta ve uzun vadede ekonomiye büyük katma değer sağlayacağını söyleyen ETB Başkanı Hakan Oral, süt ve süt ürünlerinde üst düzey kalitenin sağlanacağını dile getirdi.



HERKES KAZANACAK

Erzurum’daki 12 süt üretici birliğinde 7 bin 119 üye bulunduğunu anımsatan Başkan Hakan Oral, proje sayesinde hem üreticinin hem de sanayicinin aynı çatı altında buluşacağını ve daha çok kazanç sağlayacaklarını belirtti. Sütün tekelden toplanmasıyla ortak bir fiyat politikası belirleneceğini kaydeden Başkan Oral, “Böylelikle şehirlerarası rekabette üreticimizin de sanayicimizin de eli güçlü olacak. Şu an ki rakamlara baktığımızda Erzurum’da üretilen süt tam anlamıyla ekonomiye kazandırılamıyor. Haliyle üretici kazanamadığı gibi sanayici de istediği miktar ve kalite de süt bulamıyor. Bu projeyle birlikte birçok noktadan toplanacak sütün önce kalitesi belirlenecek ardından belirlenecek fiyatla alınacak bu süt en iyi şekilde sanayiciye ulaştırılacak. Zaman içinde bir, iki sağmal ineği olan üretici daha çok hayvan bakmak isteyecek bir yandan da sanayici kendi markasını oluşturacak” dedi.

İSTİHDAM ARTACAK

Türkiye’de şu an süt alımında büyük bir rekabet yaşandığının altını çizen ETB Başkanı Hakan Oral, üreticinin emeğini, sanayicinin yatırımını korumak için ne gerekiyorsa yapacaklarını vurguladı. Orta ve uzun vadede kentte ciddi markaların ortaya çıkacağına inandığını kaydeden Başkan Oral, “Bence bu bir kurtuluş projesi… Hem üretici hem de sanayicinin kazanması Erzurum’un kazanması demek. İlerleyen süreçte bunu göreceğiz. Hem hayvan sayısı artacak hem de oluşacak markalarla birlikte istihdam alanları genişleyecek. Bu projenin hayat bulmasında herkese büyük görevler düşüyor. Ama birlik ve beraberlik içinde olumlu bir sonuç alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.