Medeniyetlere beşiklik eden Erzurum için ilk kez 'Koruma Amaçlı İmar Planı' hazırlandı.
Erzurumajans-Medeniyetlere beşiklik eden Erzurum için ilk kez 'Koruma Amaçlı İmar Planı' hazırlandı. Arkeolojik SİT alanları Kafkasyalı Kurmay Yüzbaşı Fuat Bey'in 111 yıl önce çizdiği Erzurum haritası sayesinde belirlendi.
6 bin 500 yıllık geçmişiyle medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Erzurum için ilk kez Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP) hazırlandı. Kente açık hava müzesi niteliği kazandıran eserlere sahip olmasına rağmen yüz yıllardır yapılan imar katliamları nedeniyle tarihi dokusu neredeyse yok olmak üzere olan Erzurum, bu yeni imar planı sayesinde bambaşka bir görüntüye kavuşacak. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından adeta santim santim incelenerek hazırlanan KAİP, Yeğen Ağa Mahallesinden Recep Akdağ Caddesine, Karaköse Mahallesinden Yakutiye Medresesi'ne kadar olan ve 'çekirdek Erzurum' olarak nitelendirilen bölgeyi kapsadı.
Fuat Bey'in haritasından yararlanıldı
Bir yıl süren çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanırken tarihi kaynaklardan yararlanıldı. Bunların başında da tam 111 yıl önce Kafkasyalı Kurmay Yüzbaşı Fuat Bey'in çizdiği Erzurum haritası geldi. Bir asır önceki Erzurum'un durumunu, tarihi eserlerin yerlerini, eğitim, inanç, zanaat, ziraat gibi konuların ele alındığı harita sayesinde 100 yıl sonra tarihi kalenin sur izleri takip edildi ve arkeolojik SİT alanları belirlendi.
"Çok önemli bir belge"
Bir asır sonrasına ışık tutan Fuat Bey'in haritasıyla ilgili olarak Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş da 2000 yılında Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi'nde bir çalışma yapmış ve "Şablonlar, harita kenarlarında verilen listelerin baş kısımlarına, yapı tipine uygun bir tarzda şematik olarak çizilmiştir. İşaretlenen yapıları, günümüzdeki tarihi eserlerle karşılaştırdığımızda, yerlerinin doğru belirlendiği görülmektedir. Bu da haritanın iyi bir gözlem ve ölçüm sonucu çizildiğini ortaya koymaktadır. O yıllardaki Erzurum'u net bir şekilde ortaya koyan bu harita çok önemli bir belgedir. Bu tür belgelerin incelenmesi, tanıtılması, gelecekte daha sağlıklı yapılanmaya ve de tarihimizi daha iyi tanımaya vesile olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.
Ticari alanlar da düşünüldü
Tüm ölçeklerin en ince ayrıntısına kadar düşünülerek hazırlandığı planda yeni konut alanları 6/50 ölçeğinde yani tescil edilmiş Erzurum evleri yüksekliğini aşamayacak. Ayrıca bu bölgelerde oluşturulabilecek tüm yapılaşmalar Erzurum evi tipolojisinde hazırlanacak. Park ve rekreasyon alanları ile turizm rotasının da belirlendiği KAİP de yürüme yolu projesi de detaylarıyla çalışmadaki yerini aldı. 'Çekirdek Erzurum'un tarihi dokusu nedeniyle turizm cazibe merkezi olabilmesi için hazırlanan imar planında yeteri kadar ticari alanlar içinde yer ayrıldı.
Erzurum hakkında
Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük kentlerinden biri olan Erzurum'un MÖ 4900 yıllarında kurulduğu kabul edilmektedir. Tarihi kaynaklarda M.S. 422 yılında Bizanslıların Erzurum yakınlarında 'Theodosiopolis' şehrini kurdukları, 633 yılında bu bölgenin Ömer bin Hattab tarafından fethedildiği ve Müslümanların eline geçmesinin ardından bölgenin nüfusu çok sürede hızla artarak ve 200 bin olduğu belirtilmektedir. Döneminde dünyanın büyük şehirleri arasında yer alan Erzurum ilerleyen yıllarda Bizanslılar tarafından geri aldılar. Selçuklu Sultanı Alparslan'ın 1071 yılında Malazgirt zaferinde Bizans'ı yenerek ederek Erzurum 'u fethetmesinin ardından Anadolu'da ilk Türk Beylerbeyliği olan Saltukoğulları Beyliği kuruldu. Erzurum 1202 yılına kadar Saltuklular Beyliğinin başkenti oldu. 1514 yılında Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim Erzurum 'u fethetti ancak daha sonra Kanuni Sultan Süleyman döneminde Erzurum Osmanlı toprağına katıldı. Erzurum Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir eyâlet merkezi olarak çok gelişti. Trabzon ? Tebriz ticaret yolu üzerinde olması ve kalesinden dolayı serhat şehri statüsüne sahip oluşu, Erzurum 'u, Osmanlıların İran'a yaptığı seferlerin askeri üssü konumuna getirdi ve günden güne gelişerek; ticaret, kültür, sanat, sanayi ve askeri merkez haline geldi.
Haber yanlıştır, gerçeği yansıtmamaktadır. Kullanılan ifadelerde de yanlışlıklar vardır. Haber kaynağından araştırılarak düzeltme yayımlanması gerekir. Askı süreci dahi başlamamış bir planın bir sitede yayımlanması habercilik açısından da kanuni açıdan da doğru değildir.
Haber geçeği yansıtmamaktadır. KAİP Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Kültür Varlıkları sadece planı görmüştür ancak. Zaten az mantıklı olursak plan yapma yetkisi Kurulda var mı ? Acaba ? Yanlış haber derhal düzeltilmesi gerekir. Kaynağından alınan haber önce araştırılmalı kes kopyala ile habercilik olmaz.
// DÜZELTME // Erzurum Koruma Amaçlı İmar Planı yapımı işi Erzurum Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından ihale edilmiş ve yapılmıştır. Söz konusu YANLIŞ haberde anlatıldığı gibi Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılmamıştır. Ayrıca askı sürecine dahi çıkmamış bir planın bir haber olarak yayımlanması hem hukuki olarak hem haber etiği açısından uygun değildir. Bununla birlikte yazınızda doğru olmayan ifadeler de yer almaktadır. Habercilik etikleri doğrultusunda, yaptığınız haberleri araştırmanız, hem habercilik kariyeriniz hem de ilimiz geleceği açısından önem taşımaktadır. Yapmış olduğunuz yanlış haber için düzeltme yayımlamanız gerekmektedir.