Seminere KUDAKA Genel Sekreter vekili Dr. Mehmet Ali Çakal, kurum müdürleri, STK ve özel sektör temsilcileri katıldı.
KUDAKA Genel Sekreter vekili Dr. Mehmet Ali Çakal açılış konuşmasında, işletmelerin gelişmesi ve uzun ömürlü olması, kuşaktan kuşağa geçmesi için kurumsallaşmanın zorunluluğuna dikkat çekti.
Çakal, Türkiye'de özellikle de şirketlerin ikinci kuşakta çözülüp dağılmaya başladığını ve bu şirketlerin sadece yüzde 2'sinin üçüncü kuşağa geçebileceğini belirtti.
Davranış Bilimleri Uzmanı Dr. İlhami Fındıkçı, aile şirketlerinin devamlılığının uzun ömürlü ve sürdürülebilir olmamalarının nedenleri arasında gerek bölgemizde ve gerekse Türkiye'de ki şirketler açısından hemen hemen aynı noktalara dayandığını ve genel anlamda kurumsallaşmama olduğunu söyledi.
Fındıkçı, "Aile şirketlerinin temel özellikleri, avantajları ve dezavantajları, aile şirketlerinde yönetim, birinci kuşağı ister istemez zorluyor. Şirketlerin kurumsallaşmalarının nedenleri, kurumsallaşma süresince liderlik faktörleri, başarılı lider temel ve ortak özelliklerdir. Aile şirketlerinde birinci konu olarak, şirketi yöneten aile bireylerinin kafa yapısı olarak birbirlerinden çok uzak olmaları, beyefendi ve bey şirket yönetiyor sabah evden çıkarken moral sıfır olarak evden çıkıp şirkete giderse o duruşu şirkette dezavantaja dönüşüyor. Ama bunun en önemli sorunlarından birisi de ailelerinin birbirlerinden kopuk hayat yaşamaları. Buda şuna benzer bu aile şirketini yöneten birinci yönetici ister istemez o şirkette ateşten gömleği çoktan giymiş oluyor." dedi.