Erzurumajans-Davutoğlu'nun ayrılmasının AK Parti'de oy kaybına sebep olmayacağını söyleyen kamuoyu araştırmacısı Adil Gür, "Halka göre patron Erdoğan. Halk artık Türk tipi 'seçilmiş' başkanlığı istiyor" dedi.
Yeni Şafak gazetesinden Selim Efe Erdem'in haberine göre kamuoyu araştırmacısı A&G'nin sahibi Adil Gür, 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle Türkiye'de fiilen parlamenter sistemin değiştiğini ve Ahmet Davutoğlu'nun görevden ayrılacağını açıkladığı 4 Mayıs 2016 tarihiyle de fiilen 'Başbakanlık' sisteminin sona erdiğini söyledi. Adil Gür, Davutoğlu'nun ayrılmasının da kişisel çatışmalar değil sistem tıkanmasının sonucu olduğu görüşünde. Halkın yüzde 85'inin yeni anayasa onay istediğini belirten Adil Gür, 'Türkiye'ye özgü Cumhurbaşkanlığı istiyor musunuz" sorusuna halkın, "Evet" yanıtı verdiğini ama federasyon-bölünme söylemleri nedeniyle direkt 'başkanlık' dendiğinde kararsızların öne çıktığını söylüyor. Gür, "AK Parti ortaya yeni bir anayasa koyup kamuoyuyla paylaşır ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da 'Ben bunu istiyorum ve arkasındayım' dediğinde, o başkanlık sistemine halk 'evet' diyecektir" diye konuştu.
OYLAR ERDOĞAN'A
Gür, AK Parti'nin Davutoğlu yerine yeni bir genel başkan ve başbakan ile yola devam etmesinin oy oranını düşürmeyeceği anlattı: "Çünkü lider olarak Tayyip Erdoğan'ı görüyorlar. Genel başkan değişse de oy değişmiyor. Bir işletme düşünün. İşletmenin patronu aynı ama zaman zaman sinerji için yöneticisi değişiyor. Tüm araştırmalar gösteriyor ki patron Erdoğan ve partiyi bırakmadığı sürece AK Parti oylarında dalgalanma da olmaz. 1 Kasım seçimlerinden önce de sonra da yaptığımız araştırmalarda AK Parti seçmeninin çok büyük bir bölümünün 'Oyumu Tayyip Erdoğan'a veriyorum' dediğini gördük."
FİİLEN BAŞKAN
Mevcut sistemde hükümetin yani 'yürütmenin' başının başbakan göründüğü belirten Gür, halkın gözünde ise Cumhurbaşkanı olduğunu anlattı: "Araştırmamıza göre, halkın yüzde 62'si 'Türkiye'yi Tayyip Erdoğan yönetiyor' diyor. Zaten halka göre, Türkiye'yi yöneten lider fiilen Erdoğan. 'Türkiye'de en beğendiğiniz siyasetçi kim, diye sorulduğunda yüzde 50 'Erdoğan' diyor. Muhalefet 'Cumhurbaşkanı tarafsız olur, siyasi bir figür değildir' diyor ama Erdoğan toplum nazarında Türkiye'de en önemli siyasi figür. Kendisinden sonraki siyasi figür ile 36 puan fark üstelik."
SİSTEM TIKANDI!
Adil Gür, Türkiye'de sistemin tıkandığını söyledi: "2014 Cumhurbaşkanlığı seçimde Türkiye'de fiilen parlamenter sistem değişti. Ahmet Davutoğlu'nun görevden ayrılmasıyla da fiilen Başbakanlık sistemi değişti. Bu ayrılık kişisel çatışma değil sistem tıkanıklığının sonucu. Seçilmiş iki yönetici oldu. 5-6 aydır valiler ve emniyet müdürleri atamaları yapılamıyordu. Müsteşar atılamayan bakanlıklar, vekaleten yürütülen genel müdürlükler var. Sorun Davutoğlu veya Erdoğan çekişmesi değil. Bir sistem sorunuydu."
1 KASIM'IN ÜZERİNDE
Sonuncusu hafta sonu olmak üzere her iki haftada bir kamuoyu araştırması yaptıklarını kaydeden Adil Gür, buna göre AK Parti'nin yükselişte olduğunu belirterek, "AK Parti'nin oy oranı 1 Kasım seçimlerinin üzerinde. Diğer tüm partilerin oy oran ise düşüşte" dedi.
YENİ PARTİ VE MUHALEFETE UMUT YOK
AK Parti'de genel başkan ve başbakan değişikliğinin muhalefet için kazanç oluşturmadığını kaydeden Adil Gür, şu noktalara dikkat çekti: "Muhalefet, 'AK Parti içinde bir kavga var, yarın öbür gün parti bölünür bana da ekmek çıkar' diye bekliyor ama nafile. 2002'den beri AK Parti siyasi birliktelikten daha çok bir gönüldaşlıkla hareket ediyor. Fikir ayrılıklar oluşsa da bunun parti disiplini içinde bir şekilde çözümlendiğinin anlaşılıyor. Bugün AK Parti'nin ideolojik temellerinde bir kırılma yoktur, dolayısıyla aynı ideolojik temel üzerine kurulacak yeni bir partinin var olma şansı da yoktur."
Yeni Şafak