ErzurumHaber Girişi : 26 Aralık 2014 17:45

''Ocaktan vitrine oltu taşı'' paneli

''Ocaktan vitrine oltu taşı'' paneli
Panele Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, Oltu Belediye Başkanı İbrahim Zeyrek, Oltu Taşı Derneği Başkanı Recep Asan, çok sayıda misafir ve öğrenciler katıldı.
Erzurumajans-Oltu Taşı Kabuğunu Kırıyor; Siyah İncinin Yeniden Doğuşu projesi kapsamında, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, Oltu Kaymakamlığı, Oltu Belediye Başkanlığı ve Oltu Taşı Derneği tarafından düzenlenen, "Ocaktan Vitrine Oltu Taşı" konulu panel, Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Panele Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, Oltu Belediye Başkanı İbrahim Zeyrek, Oltu Taşı Derneği Başkanı Recep Asan, çok sayıda misafir ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasında, Oltu Taşı Derneği Başkanı Recep Asan, Oltu Taşının tanıtılması için fotoğraflı bir kitap hazırlandığını belirterek, desteklerinden dolayı Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'ne teşekkür etti. Oltu Taşı Derneği'nin,mesleki sıkıntı ve problemlerin çözülmesi amacıyla 1989 yılında kurulduğunu belirten Asan, derneklerinin üyelerine kaliteli ve yeterli hizmet verebilmek için 25 yılı aşan bir zaman dilimi içerisinde çalıştığını ve teknolojiyi takip ettiğini söyledi.

Oltu Belediye Başkanı İbrahim Zeyrek ise; Oltu Taşının kadimden gelen bir ürün olduğunu belirterek, gelişen süreç içerisinde zamanın ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla değişik modeller, takılar, tasarımlar, şeklinde vitrinde bir değişkenlik arz ettiğini söyledi. Başkan Zeyrek, "Bu panel inşallah muhterem hocalarımızın, bilim adamlarımızın sunumlarında ayrı bir ivme kazanacaktır. İlçemiz, sanatkârlarımız ve halkımız için büyük bir değer arz etmektedir. Ayrıca ilçemizde böyle bir yerleşkede böyle bir programın yapılmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Devlet büyüklerimize ve rektörümüze çok teşekkür ediyorum" dedi.

Bu panel ilimiz için büyük bir marka değeri olan Oltu Taşı ile ilgili akademik nitelikteki ilk çalışma olacaktır diyen Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, bu çalışmayla birlikte, Oltu Taşı ile ilgili bilinmeyenlerin ortaya konulması ve farkındalığın artırılarak marka değerine katkı sağlamanın amaçlandığını söyledi. Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin; "Bilindiğiniz üzere, günümüzde tüketim alışkanlıklarının hızla değiştiği ve rekabet ortamının daha da arttığı bir süreçte, ürünlerimizin marka değerini koruyabilmek ve piyasa ekonomisinde varlığını sürdürebilmek için yeni ve yaratıcı fikirlerin, katma değer üreten ürünlerimize aktarılması gerekmektedir. Bu çerçevede Oltu Taşıyla ilgili özellikle tasarım ve tanıtım boyutunda yeni projeler üreterek, ürünlerimizin ocaktan çıkarılmasından, satış aşamasına kadar ki yer alan, emek veren ve istihdam oluşturan tüm katmanlara da faydalı olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Oltu Taşı, Yeterince Tanıtılamıyor ve Pazarlanamıyor

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, şehirlerin zaman zaman tarihi şahsiyetleriyle, tarihi yerleriyle, turistik mekânlarıyla veya marka değeri olabilecek bazı ürünleriyle tanındığını ve o şekilde tarihe geçtiğini belirterek, Oltu ilçesini örnek gösterdi. Rektör Koçak;Oltu, tarihi geçmişi itibariyle, Cumhuriyetin kuruluşunda, Kurtuluş Savaşı'na yaptığı katkılar ve kurtuluş cephesi oluşturması adıyla tarihte yerini almış bir mekân. Ancak Oltu denildiğinde ilk akla gelen özellikler, Cağ Kebap ve dünyanın her yerinde meşhur olan Oltu Taşı oluyor. Tabi Oltu Taşını bugün arkadaşlarımız masaya yatıracaklar ve bize çeşitli bilgiler verecekler. Biz Oltu Taşını biliyoruz, tanıtıyoruz ve Erzurum denilince ilk akla gelen ürünlerden birisinin de Oltu Taşının olduğunu her yerde söylüyoruz. Ancak tanıtım, üretim ve pazarlamada eksiklerin olduğunu da göz ardı edilemez bir gerçektir.

Oltu'ya İkinci Fakülte

Oltu'da eğitim veren Yer Bilimleri Fakültesi'nin yanında, ikinci bir fakültenin de eğitim vereceğini bildiren Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, bu fakültenin Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi olacağını söyledi. Rektör Hikmet Koçak; "Şu andaki çalışmalarımız 2015-2016 eğitim öğretim yılında yeni fakültemize öğrenci almak yönünde. İnşallah burası daha kalabalık, öğrencilerin ve bölümlerin çok olduğu bir mekân olacak. Genel itibarıyla baktığımız zaman burası çok güzel bir kampüs. Ümit ediyorum ki ileride diğer fakültelerle birlikte, gelecekte bir üniversite olmaya da aday olacak bir kampüs olacak" ifadelerini kullandı.

Oltu Taşı, Türkiye Geneli İçin Önemli Bir Değerdir


Oltu'nun fevkalade önemli bir ilçe olduğunu kaydeden Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Oltu'nun, tarihte üslenmiş olduğu rol itibariyle milletin gönlünde taht kurmuş, düşmana başkaldırmış, Cumhuriyeti ilan etmiş, güzel insanların yaşadığı bir belde olduğunu söyledi. Oltu İlçesinin, Oltu Taşı itibariyle sadece Erzurum ve Oltu'ya değil, Türkiye'ye de itibar kazandırması anlamında önem arz ettiğini belirterek şöyle devam etti; "Bugün yapılacak toplantı, hakikaten çok önemli ve geç kalmış bir toplantı. Bizde bir değer var, ancak bunu yeterince gösteremiyoruz. Erzurum'a geldiğimde bu manada ne yapabiliriz diye broşür ve dergilere baktım ancak hakikaten çok zayıf ve tanıtımının çok az olduğunu gördüm. Uluslararası bir dergide 4 dilde, 7 sayfa Erzurum'a yer verdirdik. Bizim Erzurum'un cevherlerini bildirmemiz için çalışmalarımıza hız vermemiz gerekiyor" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Ocaktan Vitrine Oltu Taşı paneli gerçekleştirildi. Panelin başkanlığını Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşen Tozsin yaparken, Oltu Taşının Oluşumu ve Jeolojisini Arş. Gör. Özgür Bilici, Oltu Taşı Madenciliğini Arş. Gör. M. Kürşat Dilmaç, Oltu Taşı İşletmeciliğini Uzm. Emrah Korkutan, Oltu Taşı hakkında genel bilgileri ise Doç. Dr. Erol Kılıç anlattı.

Panelin ardından ise misafirler, fakülte içerisinde kurulan ve Oltu Taşı'ndan yapılan ürünlerin sergilendiği standı gezdi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.