BölgeHaber Girişi : 03 Mayıs 2011 20:00

3. Türk dünyası aşıklar şöleni başladı!..

3. Türk dünyası aşıklar şöleni başladı!..
Atatürk Üniversitesi, geleneksel hale getirdiği uluslararası âşıklar şöleninin üçüncüsüne ev sahipliği yapıyor.

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi, geleneksel hale getirdiği uluslararası âşıklar şöleninin üçüncüsüne ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’nin dört bir yanından, Türk dünyasının çeşitli devlet ve topluluklarından Erzurum’a gelen halk ozanları ve ilim adamları, 2 gün boyunca Türk dünyasına ait çeşitli halk edebiyatı eserlerini Erzurum’la buluşturacaklar.

Bugün akşam başlayan 3. Türk Dünyası Aşıklar Şöleni’ne; Tiflis’ten Aşık Aslan Kosalı, Doğu Türkistan’dan Aşık Muhammet Yusuf ve Aşık Mehmet Emin, Firuzabad’tan Aşık Muhammet Cavidi, Şiraz’dan Aşık Ersalan Mirzai, Tahran’dan Pervin Behmeni Kaşkai ve Damon Şeşbölük, Tebriz’den Aşık Yedullah Şekibi, Türkmen Sahra’dan Bahşi Tevak Saadeti, Bahşi Hacı Muhammed İri ve Bahşi Emin Saadeti, Kazakistan’dan Meiranbeg Mirzahanulı, Guçan’dan Muhammet Yegane, Sivas’tan Aşık Ali Baştuğ, Kum’dan Aşık Ali Ramazani ve Aşık Hüseyin Ali Hüseyni, Gümüşhanei’den Aşık Kul Nuri, Erzurum’dan Aşık İhsan Yavuzer, Aşık İsrafil Daştan, Aşık Sıtkı Eminoğlu, Aşık Selami Yağar ve Aşık Mevlüt Merdoğlu, Denizli’den Ozan Nihat Sönmez ve Kars’tan Aşık Günay Yıldız katılıyor.

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salonu’nda gerçekleştirilecek olan şölen, yarın “Türkiye Dışındaki Türk Halk Edebiyatlarının Bugünkü Durumu” konulu bir panel düzenlenecek

4 MAYIS ÇARŞAMBA GÜNÜ “TÜRK DÜNYASI” KONULU PANEL DÜZENLENECEK

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kafkasyalı’nın yöneticiliğini yapacağı panel, 4 Mayıs Çarşamba günü saat 10.00’da Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirilecek.

Panele konuşmacı olarak Şiraz’dan Esedullah Merdani, Doğu Türkistan’dan Araştırmacı Yazar Mahmut Kaşgarlı, Tahran’dan Araştırmacı Yazar Muhsin Ahmedi Baysürü, Türkmen Sahra’dan Araştırmacı Yazar Musa Corcani, Tebriz’den Araştırmacı Yazar Rıza Hemraz, Zencan’dan Dr. Muhammed Kerimi Bağban, Erdebil’den Gazeteci Yazar Ayvaz Taha, Gürcistan Borçalı’danProf. Dr. Mahmut Kemaloğlu ve Azerbaycan’dan Prof. Dr. Muharrem Kasımlı katılacak.

Öte yandan şölen kapsamında “Türk Dünyası” isimli bir de resim sergisi açılacak. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Fuayesi’ndeki sergide, Türk dünyasına ait çeşitli eserler sergilenecek.

KAFKASYALI: SÖZLÜ EDEBİYAT ÜRÜNLERİNİ FORMALAŞMIŞ UNSURU; AŞIK EDEBİYATIDIR

Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kafkasyalı, aşıkların, şiirleri, türküleri, sözleri,hikâyeleri ve anlatımları ile Türk dili ve edebiyatına; sesleri, çalgıları, müzikleri, besteleri, oyun ve aktörlükleri ile de, Türk kültürüne önemli hizmetler verdiklerini söyledi. Kafkasyalı, “Daha yazı,yaygın olarak kullanılmaya başlamadan önce Türkler arasında çok canlı bir şekilde gelişen ve dilimizin oluşmasını da sağlayan sözlü edebiyat ürünlerinin en önemli formalaşmış unsuru olan âşık edebiyatı büyük görevler yapmıştır. Bugün de İran gibi 30 milyon, Çin gibi 20 milyondan fazla Türkün yaşadığı ülkelerde Türkçe eğitim öğretim imkânı bulamayan Türkler için âşıkların ve âşıklık geleneğinin önemi çok büyüktür. Âşıkların Türk dili, edebiyatı, müziği ve pek çok folklor unsurunu yaşatma hususunda her bir âşık bir okul hatta bir enstitü görevi yapmaktadır.” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.