ErzurumHaber Girişi : 13 Nisan 2014 12:49

24 Saat geçmeden polisi arayın

24 Saat geçmeden polisi arayın
Son zamanlarda artan çocuk kayıp olaylarına ilişkin olarak internet üzerinden Asayiş Daire Başkanlığı'ndan bilgilendirme yazısı paylaşıldı.
Erzurumajans-Son zamanlarda artan çocuk kayıp olaylarına ilişkin olarak internet üzerinden Asayiş Daire Başkanlığı'ndan bilgilendirme yazısı paylaşıldı.

24 saatin geçmesini beklemeksizin 155 Polis imdat telefonunu arayarak durumu anlatmalarının gerektiğini belirten yazıda akla gelen tüm sorulara da cevap verildi. 
Yazıda şunlar kaydedildi:

"KAYIP ÇOCUK KİMDİR?


Veli, vasi veya yakınları tarafından nerede olduğu veya akıbeti bilinmeyen, vesayeti veya koruması altında bulunduğu kurumu izinsiz terk eden veya izinli ayrılsa bile kuruma geri dönmeyen ve hakkında Polise kayıp müracaatı yapılmış 18 yaşını tamamlamamış kişidir. Çocuğunuzun kaybolduğu yer ve çevresini araştırmaya başlayın, çevrede bulunan insanlara çocuğunuzu kaybettiğinizi ve görüp görmediklerini sorun. 24 saatin geçmesini beklemeksizin hemen 155 Polis imdat telefonunu arayarak durumu anlatın. Çocuğunuzun adını, soyadını, yaşını, üzerinde bulunan kıyafetlerini ve rengini, kendisinin ayırt edilebilmesini sağlayacak özelliklerini bildirin ve siz de aramaya devam edin. Size gelen polis ekibine baktığınız yerleri, yaptıklarınızı ve olayı eksiksiz anlatın. Çocuğunuzun kimlik tespitine yarayacak fotoğrafını polise verin. Çocuğunuzun okula gidip gitmediğini, çocuğunuzun öğretmenine ulaşarak teyit edin, haberinin olup olmadığını sorun. Çocuğunuzun okul arkadaşlarına durumu anlatarak genel durumu hakkında bilgi edinin, okul dışında görüştüğü arkadaşları varsa onlar hakkında bilgi ve telefon numaralarını edinmeye çalışın. Çocuğunuzun arkadaşlarının anne babalarını arayın ve çocuğunuzun okuldan dönmediğini, bilgileri olup olmadığını sorun. Çocuğunuz okula servis ile gidip geliyorsa servis şoförünü arayın.

Çocuğunuzun kayıp olduğundan emin olmanız halinde 24 saatin geçmesini beklemeksizin size en yakın Polis Merkezine müracaatta bulunarak durumu anlatın. Çocuğunuzun adını, soyadını, yaşını, üzerinde bulunan kıyafetlerini ve rengini, kendisinin ayırt edilebilmesini sağlayacak özelliklerini, fotoğrafı ile birlikte bildirin ve siz de bilgi sahibi olabilecek diğer kişileri telefonla aramaya devam edin.


ANNE BABALAR, LÜTFEN DİKKAT


Çocuğunuzun arkadaşlarının kimler olduğunu bilin ve anne babalarının telefonlarını kaydedin. Çocuğunuzun öğretmenlerini ve irtibat kurabileceğiniz telefon numaralarını öğrenin. Çocuğunuzun servis şoförünün ismini ve telefonunu kaydedin. Çocuğunuzun ilgi alanlarını ve alışkanlıklarını öğrenin, çocuğunuzun internetten edindiği sosyal paylaşım adreslerini ve şifrelerini öğrenin. Çocuğunuza ev adresiniz ile telefonlarınızı ezberlettirin. Sıkıntılı bir durumla karşılaşması halinde 155 polis imdat hattını araması gerektiğini öğretin. Çocuğunuzun vücudunda tanınmasını sağlayacak belirgin izleri bilin. Çocuğunuza daha küçük yaşlardan itibaren tanımadığı kişilerden yiyecek-içecek kabul etmemesini ve arabasına binmemesi gerektiğini öğretin. Çocuğunuzun apartman, mahalle, okul ve sosyal paylaşım sitelerindeki arkadaşlarını tanıyın. Çocuğunuz cep telefonu kullanıyorsa ara sıra inceleyin. Çocuğunuza sosyal paylaşım sitelerinde diğer kişilerle mahrem bilgileri ile fotoğraflarını paylaşmaması gerektiğini öğretin. Karnesindeki notlardan dolayı çocuğunuza aşırı tepki göstermeyin. Ergenlik çağı ile beraber çocuğunuzun duygusal arkadaşlıklarına karşı önyargılı, tepkisel yaklaşmak yerine, konuşarak ve ikna etme yöntemi ile hareket edin. Bilinmelidir ki ülkemizde çocuklar en çok gönül ilişkisi sebebiyle kaybolmaktadırlar. Hepsinden önemlisi çocuğunuza karşı diyalog halinde, arkadaş gibi ama aynı zamanda takipçi olun. Bütün bunlara rağmen çocuğunuz kaybolduysa ve bulunamadıysa yapılacak araştırmalarda kullanılmak üzere çocuğunuzun saç fırçaları ve saç tutamları, diş fırçaları, tırnak makası gibi üzerinde biyolojik izlerin bulunabileceği eşyalarını DNA testi yapılması amacıyla saklayın.

Çocuğunuz zihinsel engelli ise en yakın Polis Merkezine müracaat ederek parmak izlerini gönüllülük esasına göre kaydettirin. Böylece çocuğunuz bulunduktan sonra parmak izinden kimliği hemen tespit edilebilecektir. Bedenlerine, tanınmasını kolaylaştırıcı künye, renkli bileklik vb. takın. Kimlik, telefon, adres ve diğer lüzumlu bilgileri ihtiva eden belgeyi cebine koyun.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?


Ülkemizde şu ana kadar organ mafyasına rastlanılmamıştır. Parçalanarak organları alınmış bir çocuk cesedi de bulunmamıştır. Ülkemizde çocuklar en çok gönül ilişkisi, eğlence/macera amaçlı ve evlenme amaçlı başta olmak üzere aile içi huzursuzluk ve aile içi şiddet sebebiyle kaybolmaktadır. Kayıp çocukların yüzde 30'u kurumlardan, yüzde 70'i evden kayıp çocuklardır. Kayıp müracaatı yapılan çocukların yüzde 98'i bulunmuştur. Kalan yüzde 2 içindeki kayıp çocukların yüzde 95'i en geç 6 ay içerisinde bulunmuştur.

KİMLER KAYIP ŞAHIS MÜRACAATINDA BULUNABİLİR?


Kayıp şahıs müracaatı, öncelikle şahsın ailesi, kanuni yakınları, veli veya vasisi, yasal temsilcisi ile bağlı bulunduğu kurum yetkilisi tarafından yapılır. Belirtilenler dışında şahsın yokluğunu fark eden ve durumundan endişe eden diğer kişiler de müracaatta bulunabilir. Kayıp şahıs müracaatının bizzat yapılması esastır. Ancak fiili imkânsızlık nedeniyle bizzat başvuru yapılamayan durumlar görevli birimlerce ayrıca değerlendirilir. Kayıp yakınınız hakkında Polisi yanıltmayacak bilgileri verdiğinizden emin olmalısınız. Kayıp yakınınızı imkânlarınız dâhilinde siz de araştırmalısınız ve edindiğiniz her türlü bilgiyi en kısa sürede araştırma yapan polis birimlerine bildirmelisiniz. Başvuruda bulunduğunuz polis birimine veya size en yakın güvenlik birimine kayıp yakınınız ile birlikte Başvurarak arama işlemini sonlandırmalısınız. Herhangi bir Polis Merkezine götürülmeksizin, bulunduğunuz yerde gerekli tutanak düzenlenir ve derhal ayrılmanıza izin verilir. Bulunan yetişkin hakkında yakalama ve gözaltı tedbirleri uygulanmaz, temel hak ve özgürlükleri kısıtlanmaz. Müessif bir hadise sonucu kayıp olduğu tespit edilmediğiniz sürece mevcut durumunuza ilişkin sağlık kontrolü yaptırılmaz ve doktor raporu alınmaz. Kayıp olarak arandığınız sürede takibi şikâyete bağlı olmayan bir suça maruz kaldığınızı beyan ederseniz veya kayıp olmanızdan dolayı herhangi bir kimseden şikâyetçi olursanız Cumhuriyet savcısına bilgi vermek suretiyle soruşturma işlemlerine başlanır. Bulunan her yetişkin için Bulunan Şahıs Bilgi Alma Tutanağı düzenlenir, bu tutanağı doldurun ve imzalayın, çünkü ancak bu tutanağa istinaden Emniyet Bilgi Sistemden arama kayıtlarınız kaldırılır".
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.