SiyasetHaber Girişi : 04 Aralık 2014 14:27

2015 Sonuna doğru 4G'ye geçiliyor

2015 Sonuna doğru 4G'ye geçiliyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2015 yılının sonlarına doğru 4G'ye geçileceğini söyledi.
Erzurumajans-Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2015 yılının sonlarına doğru 4G'ye geçileceğini söyledi.

Elvan, "4G ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Teknik düzeydeki çalışmalarımızı bitirdik. RTÜK'ün şuanda kullanımında olan bir frekans var. RTÜK'ten frekansın o bölümünü 800 frekans dediğimiz bölümü boşaltmasını istedik. 4G'ye 2015 sonuna doğru geçmiş olacağız. Hız en az 10 kat daha artacak" dedi.

İhlas Haber Ajansı (İHA) ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın sunduğu "Neler Oluyor" programına konuk olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bakanlığının yürüttüğü faaliyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Elvan, programda, gündemde yer alan çözüm süreci, seçim barajı tartışmaları, 3. köprü, 3. havalimanı, hızlı tren, duble yolla ve 4G teknolojisine yönelik dikkat çekici bilgiler paylaştı.

Çözüm sürecine yönelik gelinen noktayı değerlendiren Elvan, "AK Parti olarak bizim başından beri yaklaşımımız şu; bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü güçlendirici her projenin arkasında olduk, kronikleşen sorunların çözümü yönünde de elbette bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de adımla attık, atmaya devam edeceğiz" dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde vatandaşların şikayetlerine dikkat çeken Elvan, şöyle devam etti: "Özellikle PKK terör örgütünün ve onun uzantılarının bölge halkı üzerinde yoğun bir baskısı, yine iş yapan müteahhitlere yönelik baskıların olduğu, şantiyelerin yakıldığı bir resim var ortada. Kamu düzeni mutlaka sağlanmalı. Biz 13 yıl boyunca millet iradesi dışında hiçbir vesayeti tanımayacağımızı ifade ettik ama bugün yeni bir vesayet anlayışı ortaya koymaya çalışılıyor. Nedir bu? Bölge halkı üzerinde vesayet oluşturmaya çalışıyorlar. Bırakın insanlar rahat yaşasınlar, sen nasıl baskı yaparsın. Yol yapmak istiyoruz, araçları, şantiyeleri yakıyorlar, yol yapmamıza engel oluyorlar. Siz o yörenin gelişmesini, kalkınmasını istemiyor musunuz. Eğer bunu istiyorsanız, fabrikalarını bacasının tütmesini istiyorsanız, işadamlarını rahat bırakacaksınız. Yolsa yol, okulsa okul bunları yapacağız ama bugüne kadar neler yapıldığını görüyoruz. Bölgede kamu düzeni sağlanmazsa kalkınma, gelişme, yatırım olmaz. Halk kendini rahat hissetmeli, rahat yaşayabilmeli. Gerçekten samimi olarak bu sorunun çözümünü istiyorlarsa yapılması gereken kamu düzeninin sağlanması."

"YÜKSEKOVA HAVAALANI'NI BÜTÜN ENGELLEMELERE RAĞMEN EN GEÇ MAYIS AYINDA AÇACAĞIZ"

Hakkari'de yapılacak Yüksekova Havalimanı'ndaki son durumu açıklayan Bakan Elvan, kar nedeniyle çalışmaların durduğunu, hedeflerinin ise en geç Mayıs ayı itibarıyla alanı kullanıma açmak olduğunu açıkladı.

Bakan Elvan, "Bu havaalanı şimdiye kadar çoktan yapılmış olması gerekirdi. Ama siz o bölgeye havaalanı yapmaya çalışıyorsunuz, müteahhidin çalışması engelleniyor. Ben şunu anlarım; birileri bölgeme yatırım yapmak istiyorsa ve birileri de engelliyorsa 'ben ilimin kalkınmasını istemiyorum' demektir. Dolayısıyla bu tür anlayışlar bizi üzüyor. Yüksekova'da pist yapımı yarıda kaldı yoksa daha erken açabilirdik ama hava şartları daha iyi giderse Nisan ayında açabileceğiz. Ama eninde sonunda, zorda olsa, birçok engellemelere rağmen Yüksekova'daki havaalanımızı açacağız" dedi.

Bölgede bir havaalanı ağı oluşturduklarını belirten Elvan, Yüksekova Havaalanı'nı İranlı turistlerin de kullanmasının öngörüldüğünü kaydetti.

"CHP'NİN MİT'E İHTİYACI YOK"

Yüzde 10'luk seçim barajı tartışmalarını da değerlendiren Bakan Elvan,CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "MİT'in CHP'yi izlediği" yönündeki iddialara da cevap verdi.

"CHP'nin MİT'e ihtiyacı yok" diyen Elvan, "Kendi içindeki sıkıntılar zaten yetiyor. Bir kere devletin bir kurumunun böyle bir şey yapması söz konusu olamaz. Yalan yanlış basında yer alan haberleri alıp sanki gerçekmiş gibi kamuoyuyla paylaşmaya çalışıyorlar. Sayın Başbakanımız da söyledi, ispat edin, deliliniz varsa getirin, verin bize" dedi.

2002 yılından beri millet iradesini ayaklar altına alabilmek için her türlü girişim yapıldığını söyleyen Elvan, "Bunu herkes gördü, vatandaşımız da gördü. Darbe girişimleri oldu, partimizi kapatmaya çalıştılar, ülkede oluşan istikararı ve güveni yok etmeye çalıştılar ve halen devam ediyorlar. Türkiye büyüdükçe ve geliştikçe bu tür saldırılar olacaktır. Seçimler öncesi de mutlaka olacaktır. Dışarısı Türkiye'nin büyümesinden rahatsız" şeklinde konuştu.
Bakan Elvan, 2015 seçimlerinin ardından 4 yıllık süreçte seçim olmayacağına gerçeğinden hareketle seçimler öncesi demokrasiye darbe girişimlerinin olabileceğini belirtti.

İDARİ DİNLEMELERİN 30 BİNLERE ÇIKTIĞI İDDİASI

Adli dinlemeler 4-5 binlerdeyken idari dinlemelerin 30 binlere çıktığı yönündeki haberlere de açıklık getiren Elvan, "Güvenlikle ilgili olarak almış olduğumuz ve alacağımız her önlem bireysel hak ve özgürlükleri korumaya yöneliktir. Kişisel hakları çiğneyici ve gerçekten vatandaşın hak ve hürriyetini bozucu her türlü girişime karşı önlem almak zorundayız, biz devletiz. Bu yükümlülüğümüz, görevimiz. Aslında bizim yaptığımız ve yapacağımı düzenlemenin bütününe baktığınızda gerçekten kişilik hak ve özgürlüklerini koruyan, bireyin rahat bir ortamda yaşamasını sağlayan önlemler. Tehdidin, korkunun olduğu bir ortamda ne yapabilirsiniz?" diye sordu.

"17-25 ARALIK'LA İLGİLİ SİLİNEN KAYITLARIN BİRÇOĞU GERİ KAZANILDI"


17-25 Aralık sonrasında yasadışı dinlemeler konusunda açılan davanın hangi aşamada olduğu konusunda bilgi veren Bakan Elvan, "Bu konuyla ilgili olarak hem Başbakanlık Teftiş Kurulu hem de Savcılık gerekli çalışmaları yaptılar. Bu geçmişte illegal bir şekilde dinleme yapılıp da silinen bazı kayıtlar geri kazanıldı. Çok kayıt olduğu için önemli bir miktarda kayıt geri kazanıldı. Bunların hepsinin tespitleri yapıldı. Kimlerin yasadışı dinlendiği teker teker tespit edildi. Bunların hepsi savcılığa intikal etti. Şu anda Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nda. Biz de açıkçası sonucunu bekliyoruz" dedi.

"İSTANBUL TRAFİĞİ İÇİN 3 MEGA PROJEMİZ VAR"


Bakan Elvan, zaman zaman çileye dönüşen megakent İstanbul'un trafiğini rahatlatmaya yönelik çalışmaları anlattı.

Tamamen İstanbul trafiğine yönelik, şu anda üzerinde çalışılan 3 proje olduğunu açıklayan Elvan, "Bunlardan 3'ünü de açıklayabiliriz, belki 2'sini açıklayıp diğerini daha sonra açıklayabiliriz. Heyecanlı, çılgın ve mega projeler olacak" dedi.

Bakan Elvan, İstanbul'a yönelik karayolu trafiğini rahatlatıcı diğer projelerin detaylarını şöyle anlattı: "Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray ve Avrasya Tüp Geçidi dışında İstanbul trafiğini rahatlatıcı bir başka tedbir alıyoruz. Özellikle Ege Bölgesi'nde, Orta Anadolu'nun belli bir kesiminden Trakya'ya ve yurtdışına taşımacılık faaliyetinde bulunanlar veya otomobilleriyle otobüsleriyle gitmek isteyenler, İstanbul'a uğramadan Trakya'ya ulaşsınlar ve yurtdışı çıkışlarını gerçekleştirsinler istiyoruz. Bu da İstanbul'un trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak. Bununla ilgili ciddi bir çalışma başlattık. 2015 sonu itibarıyla Dilovası'ndan Bursa'ya kadar otoyolu açacağız, körfez geçişi tamamlanacak. İstanbul'dan Bursa'ya kadar otoyoldan gidilecek. 2015 sonu itibarıyla ayrıca İzmir'den Kemalpaşa'ya kadar otoyolla gitmiş olacaksınız. Şu anda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yap-İşlet-Devret modeliyle Sakarya-Akyazı'dan Paşaköy'e kadar olan kısmın ihalesine çıktık. Yine Odayeri'nden Tekirdağ-Kınalı'ya kadar olan kısmı da Yap-İşlet-Devlet modeliyle gerçekleştireceğiz. Otoyol ve E-5 dışında biraz daha kuzeyden yeni bir otoyol yapıyoruz. Özellikle Sakarya ve Kocaeli'nden itibaren İstanbul'a kadar inanılmaz trafik yoğunluğu var. Burada trafiği rahatlatmak istiyoruz."

"ÇANAKKALE BOĞAZI ÜZERİNE KÖPRÜ YAPACAĞIZ"

Marmara Bölgesi etrafında bir otoyol ringi oluşturduklarını açıklayan Elvan, "Özellikle Ege Bölgesi'nden Orta Anadolu'nun Batı kesiminden gelen araçlar artık İstanbul'a girmeden, Balıkesir ve Çanakkale köprüsü üzerinden Trakya'ya geçebilecek. Çanakkale Boğazı üzerine bir köprü yapacağız. Bunun projesi bitmişti ancak ben arkadaşlarıma talimat verdim, 'Mevcut köprü üzerine tek bir hat bile olsa bir demiryolu inşa edelim, çünkü ileride ona da ihtiyacımız olacak' dedim. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Çanakkale Köprüsü'nün de yine Yap-İşlet-Devret modeliyle ihaleye çıkacağız. Şu anda proje çalışmaları devam ediyor. Bu projemize yurtdışımızdan taliplimiz de var. Ülke ismi zikretmeyim ama bununla ilgili ilgilendiklerini zikrettiler. Arap ülkesi değil" ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan, Marmara etrafında oluşturulan otoyolun bir bölümün yapımı devam eden Kanal İstanbul'un üzerinden geçeceğini ve aynı güzergah üzerinde bir demiryolu ringi de oluşturmak istediklerini bildirdi.

"KANAL İSTANBUL'A YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Mega projelerden Kanal İstanbul'a yönelik çalışmaların sürdüğünü anlatan Elvan, "Bunun teknik düzeyde yapılması gereken önemli çalışmaları var. Dolayısıyla zaman içerisinde kamuoyuyla paylaşacağız. Zaman içerisinde neleri yaptığımızı, hangi aşamaya geldiğimizi ve hangi süreçlerle bu işe devam edeceğimizi açıklayacağız" dedi.

"ÖMRÜ DOLAN BÜTÜN SATHİ KAPLAMALI YOLLARI BİTÜMLÜ SICAK KARIŞIMA ÇEVİRECEĞİZ"

Yapılan sathi kaplamada hak-edişlerin verilmediği, ayrıca devletin zarara uğratıldığı iddialarını yanıtlayan Elvan, "Özellikle sathi yollarda yaklaşık 3 yıldan sonra bozulmalar, çukurlaşmalar oluşuyor. Daha sonra tamiratına giriyorsunuz. Önümüzdeki dönemde biz, BSK'ya yani bitümlü sıcak karışıma ağırlık vereceğimizi ifade ettik. 40-45 santim bir kalınlığı var, sathi kaplamadan çok farklı bir şey. Bu eleştiriyi yapanlara şunu soruyorum; AK Parti iktidarına kadar Türkiye bitümlü sıcak karışımın ne olduğunu bilmiyordu ve bir tek otoyollarda kullanılıyordu, tüm yollarımız zaten sathi kaplamaydı. Zaman içerisinde biz ömürleri dolan sathi kaplamaları bitümlü sıcak karışıma çevireceğiz ve uzun ömürlü hale getireceğiz" açıklamasında bulundu.

"YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ'NÜN SİLÜETİ OCAK AYINDA GÖRÜLMEYE BAŞLANACAK"

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Paşaköy'den Odayeri'ne kadar giden 95 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu'nun 29 Ekim 2015 tarihinde açılacağını belirten Elvan, "Hem köprümüz hem otoyolumuz açılmış olacak. Önemli bir mesafe kat ettik, gayet iyi gidiyoruz. Köprü ayaklarında 300 metreyi geçtik, köprünü ayak yüksekliği 320 metre olacak. Önümüzdeki ay köprünün silüeti görülmeye başlanacak, tabliyesine ve asma işlemine önümüzdeki ay başlıyoruz" dedi.

"KÖRFEZ GEÇİŞİ KÖPRÜSÜ ÜZERİNDEN SEÇİMDEN ÖNCE YÜRÜYECEĞİZ"

Dünyanın en büyük 4. asma köprüsü olan Körfez Geçiş Köprüsü'nde çalışmaların hızla ilerlediğine dikkat çeken Elvan, "İstanbul-Yalova arasını yalnızca 6 dakikaya indirecek
Körfez Geçişi Köprüsü'nün silüetini Mart ayında göreceğiz ama seçimden önce köprünün üzerinde yürüyeceğiz. Körfez Geçişi Köprümüz ve Bursa'ya kadar olan yolumuz 2015 sonu itibarıyla açılmış olacak" dedi.

"AVRASYA TÜP GEÇİDİ 2016 SONUNA KADAR TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ"

Avrasya Tüp Geçidi konusunda ise Marmara Denizi altında bin 500 metreye ulaştıklarını açıklayan Elvan, "En son Sayın Başbakanımızla gittiğimizde, 920 metredeydi. Diğer aç-kapa tünellerini de dahil edersek 3 kilometreye yakın tünel işlemi tamamlandı. Tamamlanma süresi 2017 ama biz 2016 sonuna yetiştirmeye çalışıyoruz. Beklentimiz günlük en az 100 bin aracın geçeceği yönünde. 68 bin 500 aracın üstünde geçen araçtan elde edilen gelirin yüzde 70'i yükleniciye, yüzde 30'u da devletin kasasına gidecek. Ücret 4 dolar+KDV olacak" şeklinde konuştu.

"3. HAVALİMANI İÇİN FİNANSAL KREDİ SIKINTISI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bakan Elvan, tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olma unvanını elde edecek 3. Havalimanı çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Havalimanını yapacak ilgili konsorsiyumun zemin etüdü ve sondaj çalışması yaptığını anlatan Elvan, "Çalışmalar çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Diğer taraftan da konsorsiyum araç alımına devam ediyor. 'Finansal olarak kredi bulmada sıkıntıları var' gibi bir problem söz konusu değil. Şu anda özellikle balçık olan kesimler var, gerçekten zemini oldukça kötü olan yerler var. Bu kesimlerin nasıl iyileştirileceğine yönelik çözüm önerileri sunuyorlar. Çalışmalar gayet iyi gidiyor, herhangi bir sıkıntı yok. Herhalde 2015 sonuna doğru belirgin bir silüet görülecek" ifadelerini kullandı.

"İSTANBUL HAVA YOLU ŞİRKETLERİ İÇİN YÜZDE 20 YAKIT TASARRUFU SAĞLIYOR"

Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı'nın yolcu sayısında inanılmaz bir artış söz konusu olduğunu vurgulayan Elvan, şöyle devam etti: "Her yıl yüzde 14'ün üzerinde sürekli iniş-kalkış rekorları kırılıyor. Geçen yıl günde bin 100 civarında uçak iniş ve kalkışı söz konusuydu, bu yıl bin 200'e ulaştık. İnanılmaz bir rakam. Her 60 saniyede bir uçak kalkıp-iniyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yolcu sayısında da ciddi bir artış var, 20 milyona yaklaştık. Toplam yıllık yolcu sayısına baktığınız zaman İstanbul'da iki havalimanında 80 milyona ulaşacağız. İstanbul'un havacılıkta transit ülke olmasının anlamı şu; İstanbul'un havayolu trafiği her geçen gün artacak. Dubai'de, Frankfurt'ta rekabet ettiği havalimanları var söyleyeceksiniz. İstanbul'un en önemli özelliği: İster Ortadoğu'ya ister Asya'ya ister Afrika'ya isterse Avrupa'ya gidin hiç fark etmez, genelinde değerlendirildiği zaman aşağı yukarı uçaklar, havayolu şirketleri diğerleriyle kıyasla yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlıyor."

"3. HAVALİMANI'NA RECEP TAYYİP ERDOĞAN ADI YAKIŞIR"

Bakan Elvan, 3. Havalimanı tamamlansa bile özellikle tarife dışı uçuşlar için Atatürk Havalimanı'na ihtiyaç olacağını belirtti. Yeni havalimanının ismi konusundaki spekülasyonlara da cevap veren Elvan, "Bana hep Sayın Cumhurbaşkanımızın ismi mi verilecek? şeklinde bir soru soruluyor. Ben de gerçekten 2002 yılından bugüne kadar Türkiye'nin geldiği noktaya baktığınızda ekonomik alandaki gelişmeler, istikrar, vesayete karşı mücadele, Türkiye'nin gelişmesi yönünde atmış olduğumuz cesur adımlar, hep Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde olmuştur, onun kararlı ve dik duruşuyla olmuştur. O her zaman ve AK Parti olarak bizler milletimizi hep arkamızda hissettik ve milletimiz de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın neler yaptığını, Türkiye'yi hangi noktadan nereye getirdiğini çok iyi gördü. Elbette yakışır diyorum" ifadelerini kullandı.

"ANKARA-İSTANBUL 1 SAAT 20 DAKİKAYA DÜŞECEK"

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı projesine yönelik, "Doğrudan bir hat olması halinde güzergahta ciddi bir kısalma söz konusu oluyor. Yüksek hızlı tren hattımızın uzunluğu, şu anda 500 kilometre civarında. Yani 340-350 kilometreye düşüyor, doğrudan bir hat. Eskişehir üzerinden dolaştığınız için biraz daha fazla oluyor. Bununla ilgili geçmişte projeler oldu ve biz bu projeler üzerinde de çalışıyoruz. Bazı çevrelerden şöyle bir talep de geldi: 'Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılabilir mi, elinizdeki veriler nelerdir, biz bunu değerlendirmek istiyoruz' diyen firmalarımız da oldu. Bu bizi son derece cesaretlendirdi. Ankara-İstanbul 1 saat 20 dakikaya düşecek. 350 kilometre hızla giden bir tren planlıyoruz" dedi.

Bu projeyi de Yap-İşlet-Devret modeliyle yapmak istediklerini anlatan Elvan, "Devletin kasasından bir kuruş çıkmayacak. Yüklenici firma yapmak istiyorum diyecek, fiyatta, taşınacak yolcu sayısında anlaşırsak neden olmasın" diye konuştu.
30 yıldır atıl duran Ayaş Tüneli'ne ilişkin müjde veren Elvan, "O tüneli tamamlayacağız. Gerçekten bizim bitirmemiz gereken bir proje" dedi.

"ASFALTLARI DAHA UZUN ÖMÜRLÜ HALE GETİRMEK İÇİN TÜBİTAK ÇALIŞIYOR"

Yapılan asfaltların daha uzun ömürlü hale getirilmesi için hem TÜBİTAK, hem üniversiteler hem de bakanlığın Ar-Ger biriminin çalıştığını açıklayan Elvan, oldukça olumlu sonuçlar elde edildiğini açıkladı.

"BİZ DEMİRYOLLARINI ÖZELLEŞTİRMİYORUZ"

Demiryollarının özelleştirilme iddialarına da son noktayı koyan Elvan, "Biz demiryollarını özelleştirmiyoruz. Herkes 'demiryolları özelleştiriliyor' diye bir ifade kullanıyor, bu doğru değil. Biz demiryollarında altyapı yatırımları yapmaya devam edeceğiz. Biz TCDD'den farklı demiryollarının işletmesine yönelik bir şirket kuracağız, bu şirket vasıtasıyla kamunun işletmeciliği yapılacak. Ama diğer taraftan özel kesim talep etmesi halinde biz özel kesime de alt yapı yatırımlarını yani demiryollarımızı açacağız. Nasıl biz 2003 yılında havayollarının özelleştirilmesini sağladık, havaalanlarında yapmış olduğumuz uygulamanın aynısını demiryollarında yapacağız. İkincil düzenleme çalışmalarımız tamamlandı. En son bir değerlendirme yapıyoruz,özellikle bu alanda uzman olan kişi ve kurumlarla istişarelerimizi yapıyoruz. Yakın bir süre içerisinde bunları açıklayacağız" açıklamasında bulundu.

"ANKARA-SİVAS ARASI 12 SAATTEN 2 SAATE DÜŞECEK"

Demiryolu projelerini anlatan Elvan, Kapıkule'den Çerkezköy'e kadar olan kesimin 2015 yılında Avrupa Birliği (AB) fonlarını kullanarak yapımına başlanacağını anlattı.
Doğu tarafında Ankara'dan Sivas'a olan kesimin yapımına devam ettiklerini söyleyerek, "Sivas'tan da Erzincan'a doğru 50 kilometrelik kesimin ihalesini yaptık. Buradan itibaren Erzurum ve Kars'a kadar olan kesimin proje çalışmaları devam ediyor. Sivas'tan sonra hızlı tren olacak. Ankara'dan Sivas'a kadar yüksek hızlı tren olacak, Sivas'tan Kars'a kadar olan kesim ise hızlı tren olacak. Şu anda Ankara'dan Sivas'a bir tren 12 saatte gidiyor ve 603 kilometrelik bir mesafe. Bunu 405 kilometreye düşürüyoruz, 12 saati de 2 saate düşürüyoruz. Hızımız 250'ye ulaşacak. Ankara-Sivas'ı 2016'da bitirmeye gayret edeceğiz" bilgisini verdi.

Diğer taraftan Ankara'dan İzmir'e uzanan yüksek hızlı tren hattına ilişkin açıklama yapan Elvan, "Şu anda Polatlı ile Afyon arasında çalışmalar devam ediyor. Ankara-İzmir arası hedefimiz 2017. Hedefimiz Edirne'den Kars'a kadar olan kesimi yüksek hızlı ve hızlı trenle birbirine bağlamak" dedi.

Karayolları müteahhitlerine periyodik olarak ödemeler yapıldığını vurgulayan Elvan, bu ayda 2 milyar liralık ödeme yapılacağını açıkladı.

"4G'YE 2015 SONUNA DOĞRU GEÇMİŞ OLACAĞIZ"

Türkiye'nin 4G'ye ne zaman geçeceğini açıklayan Elvan, "4G ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Teknik düzeydeki çalışmalarımızı bitirdik. RTÜK'ün şuanda kullanımında olan bir frekans var. Frekansın o bölümünü 800 frekans dediğimiz bölümü boşaltmasını istedik, RTÜK'ten. RTÜK, televizyon yayın yönetmenleriyle bir toplantı gerçekleştirdi ve bu televizyonlarımızı bir alt banda, daha kaliteli bir banda aktaracağız. Zannedersem bu ay içerisinde gerçekleşir diye düşünüyorum. Bunun gerçekleşmesi halinde özellikle 4G için gerekli olan frekanslar hazır hale getirilmiş olacak. Firmalara hazırlık yapmaları için belirli bir süre de vereceğiz. 800, 900, 1800 ve 2600 megahertzlik spektrumumuz olacak. Bunlar çok teknik. Şu anda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) çok yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Ancak firmalarına da bir süre vermemiz gerekecek. Ancak 2015 sonuna doğru 4G'ye geçmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

"Hız en az 10 kat daha artacak" diyen Elvan, mobil telefonlardan internete şu andakinden 10 kat daha hızlı girileceğini belirtti. İnternet konusunda kırsal alanlara yönelik de bir düzenleme olacağını bildiren Elvan, "İhaleye çıkıldığında kent merkezleri için bir düzenleme olacak bir de kırsal alanlar için düzenleme olacak. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Firmaların da özellikle şimdiden 4G'ye hazırlık yapmalarını düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

"AVRUPA'NIN EN UCUZ İNTERNETİ TÜRKİYE'DE"

İnternetle ilgili fiyatlara bakıldığında en ucuz internetin Türkiye'de olduğunu anlatan Elvan, "Türkiye'de özellikle çok ciddi bir rekabet ortamı var. Fiyatlarda inanılmaz bir düşüş oldu. Teknolojideki gelişmesi ve rekabet ortamının bu şekilde devam etmesi muhtemelen fiyatları daha da düşürecektir" dedi.

"İRAN'IN İKİLİ TAŞIMACILIKTA DA TIRLARA MÜHÜR UYGULAMASI İSTİYOR"

İran'ın Türk TIR'larının yakıt depolarını mühürlemesine yönelik de değerlendirme yapan Bakan Elvan, "İran'ın Biz İran'a 'mütekabiliyet ilkesi esasında taşımacılık faaliyetini yürütmek istiyoruz' dedik. Ama İran özellikle son birkaç yılda bizim taşımacılarımızdan, TIR'larımızdan gümrükte ilave paralar alıyordu. Diyelim ki Tahran'a gidecekse 320 euro, transit geçecekse 500 euro gibi paralar alıyordu. Biz dedik ki biz sizden almıyoruz bunu kaldırın. Bunun üzerine mütekabiliyet ilkesi uygulayarak, biz de İranlı TIR'lardan para almaya başladık. Ancak tabi bu uygulama özellikle Türk taşıtlarının sayısını artırdı, İranlı taşıtların Türkiye'ye girişini azalttı. Özellikle boş giriş yapan İranlı taşıtların girişini ciddi bir şekilde azalttı. Günlük 70-80 civarında boş olarak giren TIR sayısı 3-5'e düştü. Biz de şunu söyledik; transit geçişlerde mühürleyin, siz de mühürleyin, biz zaten mühürlüyorduk ancak ikili taşımacılıkta da uygulamayı kullanmak istiyorlar. Orada rekabeti bozucu bir yapı var. Bununla ilgili teknik düzeyde hem İran tarafı hem de bizim müsteşar yardımcıları seviyesinde bir araya gelecekler, muhtemelen bu Cuma günü, görüşecekler. Bir mutabakata varacağız, eğer bir mutabakata varamazsak mevcut uygulamamıza devam edeceğiz. Bizim bir rahatsızlığımız yok" ifadelerini kullandı.

"TÜRKSAT 6A İÇİN TÜBİTAK İLE AYIN 15'İNDE İMZAYI ATACAĞIZ"

Türksat 6A uydusunun tamamen yerli kaynaklarla yapılacağını belirten Elvan, Ankara Kazan'da bir uydu entegrasyon ve test merkezi kurulduğunu açıklayarak, merkezin bu ay içinde açılışının yapılacağını açıkladı. Elvan, "Avrupa'nın en önemli test merkezleri konumuna geldi. Test merkezimizde Türksat 6A'yı üreteceğiz. Bununla ilgili bu ayın 15'inde Sayın Cumhurbaşkanımızın TÜBİTAK ziyareti esnasında biz TÜBİTAK ile Türksat 6A için imzayı atacağız" açıklamasında bulundu.

"KEÇİÖREN METROSU İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Keçiören Metrosu için çalışmaların devam ettiğini anlatan Elvan, "Özellikle havalandırmaya yönelik teknik bir takım sıkıntılar ortaya çıkmış. Onları çözüyorlar, herhangi bir sıkıntımız söz konusu değil. 2015 yılında kesinlikle açacağız" dedi.

"ESENBOĞA'YA YÖNELİK alterNATİF GÜZERGAHLAR BELİRLENDİ"

Esenboğa Havalimanı'na yönelik alternatif güzergahlar belirlendiğini açıklayan Elvan, "Öncelikle bu güzergahlardan hangilerini tercih edeceğimize karar verdikten sonra Esenboğa'ya yönelik adımları atacağız" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE SİBER SALDIRI TATBİKATI YAPACAĞIZ"

Siber saldırılara yönelik, başkanlığını yürüttüğü Siber Güvenlik Kurulu'nun faaliyet gösterdiğini anlatan Elvan, "Özellikle haberleşme, iletişim alanında teknolojilerin çok hızlı bir şekilde gelişmesi ve bunların illegal bir şekilde kullanımı, ciddi saldırıların gerçekleşmesi, ülkelerin güvenliğini doğrudan ilgilendiriyor" şeklinde konuştu.

Siber saldırılarını ülkeleri tehdit eden önemli bir husus olduğunun altını çizen Elvan, "Bu konuya yönelik biz kapsamlı bir şekilde çalışıyoruz. Özellikle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda bir birimimiz var. O birime elemanlar alıyoruz, birimi daha da büyütüyoruz. Siber saldırılara yönelik her bir bakanlıkta, kurumda siber saldırı timleri oluşturuyoruz. Önümüzdeki günlerde bir tatbikat yapacağız. Silahlı Kuvvetler'in tatbikatları nasıl önemliyse bu siber saldırılara karşı önlem alma amacına yönelik tatbikatlar da bir o kadar önemli" açıklamasında bulundu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.