Ermenistan'ın siyasi hayatında Türkiye ve Karabağ ile ilgili konular çok büyük bir yer işgal ediyor.
Erzurum Ajans-Ermenistan’ın siyasi hayatında Türkiye ve Karabağ ile ilgili konular çok büyük bir yer işgal ediyor. Ermeni medyasının sıraladığı, “Ermenistan için 2010 yılının en önemli siyasi gelişmeleri”nin hemen hemen tümünün, Türkiye, “soykım” ve Karabağ ile ilgili olduğu belirlendi.
PanArmenian, “Ermenistan için 2010 yılının en önemli siyasi gelişmeleri"ne ilişkin haberinde “2010 yılı, Ermenistan için hem iç hem de dış politikası açısından çok yoğun geçti. Yıla, Ermeni-Türk protokollerinin onayı meselesi, Karabağ sorununun çözüm müzakereleri ve hükümetin değişikliğine damgasını vurdu” diye yazdı. Haberde Ermenistan için 2010 yılının en önemli siyasi gelişmeleri şöyle sıralandı.
12 Ocak: Ermenistan Anayasa Mahkemesi, Ermeni-Türk Protokollerini Anayasa’ya uygun buldu. Ancak daha sonra Ankara, Mahkemenin kararının ‘protokollerin lafzına ters düşen ön koşullar’ içerdiğini bildirdi.
22 Nisan: Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, protokollerin Ermenistan Ulusal Meclisi’ndeki onay sürecini askıya aldı.
4 Mart: ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, ‘Ermeni Soykırım’ tasarısını benimsedi.
11 Mart: İsveç Parlamentosu, ‘Ermeni Soykırımı’nı tanıyan bir karar tasarısını 130 oya karşı 131 oy ile kabul etti.
4 Temmuz: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un resmi bir ziyaret için Ermenistan’a geldi. Gündemdeki kilit konular: ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve Ermeni-Türk ilişkilerinin normalleşmesi. Clinton, ‘Ermeni Soykırım Anıtı’nı ziyaret etti.
19 Temmuz: Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması müzakereleri başlatıldı.
19 Ağustos: Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medveded, resmi ziyaret için Ermenistan’a geldi.
1-2 Aralık: Astana’daki AGİT Zirvesi sırasında Minsk Grubu Eş Başkan ülkelerinin liderleri ile Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanları arasında toplantı yapıldı.
9 Aralık: Karabağ Cumhuriyeti’nin tanınmasına ilişkin yasa tasarısı, Ermenistan Parlamentosu’nda iktidardaki koalisyon milletvekillerinin katılmaması nedeniyle gerekli çoğunluk sağlanamaması üzerine onaylanmadı.”(ANKA)