Atatürk Üniversitesi'nin (AÜ) 2010-2011 eğitim öğretim yılı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin'in katılımıyla açıldı.
Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi'nin (AÜ) 2010-2011 eğitim öğretim yılı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin'in katılımıyla açıldı.
Erzurum'un tarihi önemine değinen TBMM Başkanı Şahin, Atatürk Üniversitesi'nin dünya üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti.
Şahin, "Bu üniversitenin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk başkanı, cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün adını taşıyor olması benim için önemlidir. Erzurum Kongresi'nde alınan kararlar milletimizin bağımsızlığını kazanma konusunda tüm dünyaya haykırıldığı, gerçeklerin ifade edildiği kararlar olmuştur. Cumhuriyetimizi kuranların, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'un bu misyonunu unutmadığını düşünüyorum. 1937'de Atatürk TBMM'de yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada, Doğu Anadolu'ya mutlaka bir üniversite kurulması gerektiğini söylemiştir. Ama aramızdan ayrılmış, sonra da 2. dünya savaşı çıkmıştır. Ancak bu konuşmadan 20 yıl sonra Atatürk Üniversitesi kurulmuştur. Ben Atatürk'ün 1937'de yaptığı konuşmadaki kastının Erzurum'da üniversite kurulması olduğunu düşünüyorum. Erzurum Atatürk Üniversitesi, bir dünya üniversitesi olma yolunda hızla ilerlemektedir, bundan son derece memnunum. Nitekim dünya üniversiteleri ile birtakım bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca, Atatürk Üniversitesi, üniversite kuran bir üniversite özelliği de taşımaktadır." şeklinde konuştu.
Üniversitenin büyük salonunda yapılan programda öğrenciler adına açılış konuşmasını Hukuk Fakültesi öğrencisi Sema Akbaş yaptı. Ardından kürsüye gelen AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversitenin başarısını anlattı.
Üniversite kurumlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini kaydeden Koçak, "Bireysel farklılıkların öneminin anlaşıldığı, toplumdaki her bireyin değerli tutulduğu haklar, gereksinimler yönünde eşit olduğu görüşün hakim kılındığı bu kurumların yeniden yapılandırılması gerekir. Bugün üniversitemiz bilimsel üretim noktasında dünya üniversiteleri arasında ilk 500'e girmiş durumdadır. Bu, hepimizin gurur duyacağı tablodur. Bilimsellik ve üretkenlik baz alınarak yapılan en gelişmiş ilk 500 üniversite sıralamasına İTÜ, ODTÜ, 9 Eylül, Hacettepe gibi üniversiteler yer almaktadır. Atatürk Üniversitesi dışındaki diğer üniversitelerin ortak özelliği Ankara, İstanbul, İzmir'de yer almasıdır. Kentsel gelişim sıralamasında bu illere oranla gerilerde olan Erzurum'un bilimsel üretimdeki bu özelliği ile kıvancımızı perçinlemiştir." dedi.
Atatürk Üniversitesi'ni Anadolu kartalına benzeten Rektör Koçak, "Eğer bir yakıştırma yapacak olursak iş dünyasındaki Anadolu kaplanları adından, Anadolu'nun zirvesinde yer alan Erzurum'da üniversitemizin çift başlı kartal simgesinden esinlenerek, Atatürk Üniversitesi'ni Anadolu kartalı olarak adlandırmak yerinde bir tanım olacaktır. Ülkemizin en büyük ve en köklü üniversitlerinden biri olan Atatürk Üniversitesi'nde bugün 18 fakülte, döt yıllık 3 yüksek okul, 11 meslek yüksek okulu, 7 enstitü ve 17 araştırma merkezi bulunmaktadır. Seçkin bir akademik kadroya da sahip olan üniversitemizde halen 2 bin 500 civarında öğretim elemanı ve 3 bini aşkın personel görev yapmaktadır." diye konuştu.
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise devletin Ankara'nın doğusunda ilk üniversite oluşturma fikrinin Erzurum'da yeşerdiğini söyledi. Atatürk Üniversitesi'nin 53 yıllık üniversite olduğunu ve bunun önem arzettiğini dile getiren Öztürk, üniversitelerde eskiliğin gelenek ve bilimsel derinlik oluşturmada önemli olduğunu vurguladı.
Akademisyenler, kamu kurum temsilcilerinin ve öğrencilerinin katıldığı açılış töreninde Borusan Holding Onursal Başkanı Asım Kocabıyık'a fahri doktora unvanı verildi.